Ο επίλογος της τραγικής ιστορίας ενός ακόμα μέχρι πρότινος αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής, γράφτηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στη Δρομολαξιά, με την κηδεία των λειψάνων του στρατιώτη του 399ου Τάγματος Πεζικού Δημήτρη Δημητρίου που έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος. Τα λείψανα του εντοπίστηκαν το 2014 σε ομαδικό τάφο και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.
«Σήμερα γράφουμε τον επίλογο της τραγικής ιστορίας ενός άξιου τέκνου της πατρίδας μας», ανέφερε στην ομιλία του στην κηδεία ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.
«Υπερήφανοι θα αισθάνονταν σήμερα για το λεβεντονιό τους οι γονείς του Δημήτρη, Ξενοφών και Ειρήνη, που έφυγαν από τη ζωή με τον καημό της εξακρίβωσης της τύχης του», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι ο Δημήτρης έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος και προς αυτόν, όπως και προς όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας οφείλουμε πολλά. «Οφείλουμε την ύπαρξη μας ως Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την αξιοπρέπεια μας ως ελεύθεροι άνθρωποι».
Ο Δημήτρης Δημητρίου από το Τρίκωμο, υπηρετούσε στις 20 Ιουλίου του 1974 τη στρατιωτική του θητεία στο 399 Τάγμα Πεζικού, η έδρα του οποίου βρισκόταν στο Μπογάζι Αμμοχώστου.
Όταν χαράματα στις 20 Ιουλίου 1974 άρχισαν οι πρώτοι βομβαρδισμοί από τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, το 399 Τάγμα Πεζικού, έλαβε οδηγίες να ετοιμαστεί για ανάληψη αποστολής.
Καθ΄ οδόν προς το Δίκωμο συνάντησαν τουρκική ενέδρα μεταξύ των χωριών Αγκαστίνας και Τζιάους. Οι άνδρες του 399 Τάγματος Πεζικού συνήψαν μάχη με τους Τουρκοκύπριους και εξουδετέρωσαν την αντίσταση τους. Ακολούθως συνέχισαν την πορεία τους και έφθασαν στην περιοχή Δικώμου – Άσπρης Μούττης-Συγχαρί, όπου επάνδρωσαν αμυντικές θέσεις.
Στις 22 Ιουλίου αριθμός ανδρών του τάγματος, ανάμεσα τους και ο Δημήτρης, έλαβαν οδηγίες και κινήθηκαν προς την Άσπρη Μούττη, όπου οι Τούρκοι διατηρούσαν φυλάκια με όλμους και άλλα βαρέα όπλα, με τα οποία κτυπούσαν συνεχώς όλη την περιοχή Δικώμου.
Φθάνοντας εκεί, οι άνδρες του 399 Τάγματος Πεζικού δέχτηκαν μεγάλη και συντονισμένη επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα. Άμεσα ανταπέδωσαν τα πυρά και αμύνονταν σθεναρά. Στην εξέλιξη όμως της ημέρας ξέσπασε στην περιοχή πυρκαγιά, η οποία κινείτο προς τις θέσεις των ανδρών της Εθνικής Φρουράς. Προ του άμεσου κινδύνου εγκλωβισμού στις φλόγες και υπό το βάρος της υπεροπλίας των τουρκικών στρατευμάτων, διατάχτηκε οπισθοχώρηση. Αυτή πραγματοποιήθηκε κατά ομάδες για περισσότερη ασφάλεια των στρατιωτών. Ο Δημήτρης δεν θεάθηκε να απομακρύνεται από τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς στα υψώματα της Άσπρης Μούττης. Συμπολεμιστές του τον είδαν να κινείται σε βουνοκορφή ως μέλος ομάδας με επικεφαλής ανθυπολοχαγό, ενώ οι μάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη.
Τα λείψανα του, τα οποία έφεραν τραύματα από σφαίρα στο κεφάλι, εντοπίστηκαν το 2014 μέσα σε καμίνι μαζί με τα λείψανα τεσσάρων άλλων εθνοφρουρών στην περιοχή του Μπογαζίου Κερύνειας προς την Άσπρη Μούττη, αλλά σε αρκετή απόσταση από αυτή.
«Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά και εξακολουθούμε να θάβουμε τα ιερά οστά των ηρώων μας. Δυστυχώς εξακολουθούν να αγνοούνται ακόμα περίπου 850 συμπατριώτες μας, οι περισσότεροι δηλαδή από όσους αρχικά καταχωρήθηκαν στον κατάλογο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για την εξιχνίαση της τύχης τους», ανέφερε ο κ. Φωτίου.
Τόνισε ότι οι ευθύνες της Τουρκίας είναι τεράστιες και θα πρέπει να τις αναλάβει εξ ολοκλήρου, επιτρέποντας την πρόσβαση ανεξάρτητων ερευνητών στα αρχεία του Τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων. Θα πρέπει επίσης, όπως είπε, να δώσει όλες τις πληροφορίες που κατέχει για τη μετακίνηση λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής, σε άλλους που εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι. Πρόσθεσε ότι οι ευθύνες δεν μπορούν να αποσιωπηθούν μετακινώντας λείψανα.
Διαβεβαίωσε επίσης του συγγενείς των αγνοουμένων ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης και της τελευταίου αγνοουμένου μας δίνοντας τις απαντήσεις που οφείλονται στους συγγενείς».
Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εργαστεί για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, που θα απελευθερώνει τη χώρα και θα τερματίζει την κατοχή, χωρίς εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα από οποιαδήποτε χώρα. Μια λύση, πρόσθεσε, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του κάθε πολίτη σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και κοινής ευημερίας.