ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Ποιος ελέγχει την καραντίνα - Πώς τιμωρείται το «σπάσιμο»

Τέταρτο περιστατικό προσώπου που «έσπασε» την καραντίνα

24news team

Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αφότου έγινε γνωστό ότι 16χρονος που ήταν θετικός σε κορωνοϊό «έσπασε» την καραντίνα και πήγε προπόνηση, αναγκάζοντας δεκάδες άτομα να τεθούν σε αυτοπεριορισμό, μέχρις ότου διαπιστωθεί ότι δεν μολύνθηκαν από τον ιό, εξαιτίας της επαφής που είχαν μαζί του.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι το τέταρτο που πέφτει στην αντίληψη της Αστυνομίας, μετά τους δύο αλλοδαπούς που εντοπίστηκαν στην Μαρίνα Λεμεσού, την γυναίκα που ήρθε από τις ΗΠΑ και ακόμη ένα πρόσωπο που πιάστηκε από αστυνομικούς να επιστρέφει σπίτι του, ενώ θα έπρεπε να ήταν σε αυτοπεριορισμό.

Ποιος ελέγχει την καραντίνα:

Τα πρόσωπα που είναι θετικά στον κορωνοϊό ή είναι υποψήφια κρούσματα (σ.σ. ήρθαν σε επαφή με κρούσμα), είναι γνωστό ότι πρέπει να μένουν σε αυτοπεριορισμό.

Ποιος όμως ελέγχει αν αυτό συμβαίνει;

Την αρμοδιότητα να ελέγχουν την καραντίνα, έχουν μέλη της Αστυνομίας και λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορεί να γίνεται έλεγχος όλο το 24ωρο, άρα είναι και ευθύνη του προσώπου που πρέπει να μείνει σε αυτοπεριορισμό να το κάνει.

Πώς τιμωρείται το «σπάσιμο» της καραντίνας:

Όταν διαπιστωθεί ότι άτομο που έπρεπε να είναι σε αυτοπεριορισμό, δεν το έκανε τότε δύο είναι τα ενδεχόμενα «τιμωρίας» του.

Είτε θα πληρώσει εξώδικο πρόστιμο 300 ευρώ, είτε θα οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου και θα του επιβληθεί ποινή, όπως στην περίπτωση του 16χρονου, εναντίον του οποίου διερευνάται ποινική υπόθεση.

Σημειώνεται ότι στις πλείστες περιπτώσεις, η υπόθεση οδηγείται ενώπιον Δικαστηρίου, ειδικότερα αν διαπιστωθεί ότι προκύπτουν κι άλλα αδικήματα ή το αδίκημα που διέπραξε ο «ανυπάκουος» πολίτης ήταν κατάφορο (λ.χ. μόλυνε άλλα πρόσωπα).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση