Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου εξέφρασε την ανησυχία ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά σημείωσε ότι η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.
Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ο κ. Ιωάννου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «σίγουρα μας ανησυχεί γι αυτό τονίζουμε συνεχώς ότι παρά το ότι υπάρχει χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, είναι απαραίτητο να τηρούμε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής».
Κύπρος: Πότε ανοίγουν αεροδρόμια, γυμναστήρια, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν τηρούμε τους απλούς βασικούς κανόνες, δηλαδή τα δύο μέτρα απόσταση, την αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, συχνό πλύσιμο χεριών και τα άλλα μέτρα προσωπικής υγιεινής, θα υπάρξει μεν και είναι αναμενόμενο μια αύξηση στον αριθμό των θετικών κρουσμάτων αλλά θα είναι διαχειρίσιμη και δεν θα δώσει αφορμή βάση και των επιδημιολογικών δεικτών που έχουν καθοριστεί.
Τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος της εργασίας που έγινε από την Επιδημιολογική Μονάδα δεν είναι μόνο να καθοριστούν οι δείκτες που θα επιτρέψουν την χαλάρωση αλλά και οι δείκτες βάση των οποίων θα αξιολογείται επιδημιολογικά η πορεία ούτως ώστε να δώσουν το πράσινο φως στην δεύτερη και στην τρίτη φάση.
«Σίγουρα μας ανησυχεί το γεγονός ότι σε άλλες χώρες που υπήρξε χαλάρωση, όπως για παράδειγμα στην Γερμανία υπήρξε μια αύξηση των κρουσμάτων κι όχι μόνο αυτό αλλά και του βασικού δείκτη που καθορίζει τα επιδημιολογικά δεδομένα που είναι ο δείκτης μετάδοσης του ιού που όπως γνωρίζετε είναι στο ένα προς ένα. Στην Γερμανία ξεκίνησε με το 0,7 και τώρα είναι στο ένα και γι αυτό υπάρχει μια ανησυχία. Και στην δική μας περίπτωση υπάρχει ανησυχία, γι αυτό τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων αποστασιοποίησης και προσωπικής υγιεινής», πρόσθεσε.
Χορήγηση μασκών
Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι «προβήκαμε εδώ και ένα μήνα σε προκήρυξη διαγωνισμού και εξασφαλίσαμε 9 εκ. χειρουργικές μάσκες σε συνολικό κόστος σχεδόν στα 4,5 εκ. που αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο αύριο 1η Μαΐου».
Ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί, βάση των συστάσεων της Επιδημιολογικής Ομάδας, σε όσους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (όσοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους και εξυπηρετούν κοινό τόσο στον δημόσιο όσον και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις), δοθούν μάσκες από τα 9 εκ., όπως επίσης δοθεί ένα αριθμός μασκών και στον ιδιωτικό τομέα μέσω των οργανωμένων Συνδέσμων ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΠΟΒΕΚ κλπ. που θα ικανοποιήσει μερικώς τις ανάγκες τους.
Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να έχουν πληρότητα 60%
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι θα εκδοθεί διάταγμα σήμερα που θα καθορίζεται οροφή πλαφόν 60% πληρότητας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Από Δευτέρας, σημείωσε, θα μπορούν να διενεργούν προγραμματισμένες εγχειρήσεις φτάνει να μην υπερβαίνουν το 60% της πληρότητας τους.
«Ο λόγος είναι αυτονόητος. Οφείλουμε να υπάρχει διαθεσιμότητα στα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια ούτως ώστε αν κι εφόσον παρατηρηθεί οποιαδήποτε έξαρση του ιού να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί», σημείωσε.
Μετακινήσεις εκτός πόλης
Ερωτηθείς για τις μετακινήσεις εκτός πόλης, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι όσον αφορά στην πρώτη φάση αυτό απαγορεύεται ενώ στην δεύτερη φάση αίρονται όλοι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.
«Άρα στην πρώτη φάση ισχύουν τα τρία sms όπως έχουμε πει και ο περιορισμός στις μετακινήσεις που ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι κατηγορίες που μπορεί κάποιος να μετακινηθεί είναι αυτές που έχουμε ανακοινώσει ήδη. Στην δεύτερη φάση από 21 Μαΐου θα αρθούν όλες πλέον οι μετακινήσεις και θα καταργηθεί και η ανάγκη για sms», πρόσθεσε.