ΚΥΠΕ
Η κατάσταση βρίσκεται «εκτός ελέγχου» με τους αριθμούς των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας στο Γ.Ν Λεμεσού, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο υπεύθυνος θαλάμου Covid-19, Δρ.Ανδρέας Κωστή, κρούοντας για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.
Με αφορμή τη χθεσινοβραδινή λειτουργία νέου θαλάμου για ασθενείς με κορωνοϊό, στο δημόσιο νοσηλευτήριο της Λεμεσού, ο Δρ. Κωστή ανέφερε ότι σήμερα το πρωί υπήρχαν 82 νοσηλευόμενοι, ενώ ο αριθμός των κλινών είναι 90, και υπάρχουν άτομα που βρίσκονται σε αναμονή στο σπίτι τους, μέχρι να εξευρεθεί χώρος για να γίνουν εισαγωγή.
«Δυστυχώς δεν είναι άπειρες οι κλίνες, ούτε στη βραχεία νοσηλεία, ούτε στο νοσοκομείο, για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι ταυτόχρονα, οπότε υπάρχει αναμονή», είπε και πρόσθεσε ότι, αν και δίνονται πολλά εξιτήρια καθημερινά και λειτούργησε χθες βράδυ νέος θάλαμος ασθενών για κορωνοϊό, «έχει επίσης σχεδόν γεμίσει, γιατί χθες έγιναν 30 εισαγωγές».
«Οι ασθενείς, συνέχισε, είναι κυρίως άτομα κάτω των 50 ετών – με το νεαρότερο 22 χρονών – ενώ το 90% δεν έχει εμβολιαστεί». Είναι πολύς ο φόρτος εργασίας και αρκετοί έρχονται αργά, σε βαριά κατάσταση, έστω κι αν είναι σε νεαρή ηλικία», είπε και πρόσθεσε πως «έρχονται με πολύ ψηλές ανάγκες σε οξυγόνο, ενώ στη ΜΕΘ έχουμε 16 ασθενείς, με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς».
Σύμφωνα με τον Δρ.Κωστή, χθες βράδυ διασωληνώθηκε ένας ακόμη ασθενής και ένας σήμερα το πρωί, ενώ «έχουμε και άλλους ασθενείς που είναι ασταθής η κατάσταση τους».
Υπάρχει ένα πλάνο για να ανοίξουν κλίνες και σε άλλες πόλεις, σε Λάρνακα και Λευκωσία, σε πρώτη φάση, «αλλά όσο τα καθημερινά περιστατικά παραμένουν ψηλά σημαίνει ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση νοσηλειών», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι το πρόβλημα στη Λεμεσό διαπιστώθηκε περί το τέλος Ιουνίου, «όπου άρχισε να φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και είχαμε αυξημένες νοσηλείες».
Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε «να αντέξουμε μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού».
Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, «αφενός πρέπει να ενισχυθούν τα νοσηλευτήρια, να ανοίξουν κλίνες για να εξυπηρετείται ο κόσμος έγκαιρα, γιατί όσο πιο αργά έρχονται τόσο το χειρότερο, και αφετέρου, να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσει η διασπορά του ιού στην κοινότητα».
«Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να μπορέσουμε να πούμε ότι είμαστε εντάξει, αλλά μέχρι τότε ο καθένας πρέπει να προσέχει και να μην συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει κάτι», είπε ακόμη ο υπεύθυνος του θαλάμου Covid-19 του Γ.Ν Λεμεσού, σημειώνοντας πως «αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα τότε η Πολιτεία πρέπει να λάβει τα μέτρα της».