Χρύσανθος
Μετά την απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας (ΕΔΔ) για το άρθρο του Ανδρέα Παράσχου στην Καθημερινή εκείνος που μένει κυρίως εκτεθειμένος, εκτός από τον Α. Παρασχο, είναι η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ). Σε ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΚ στις 14 Ιανουαρίου 2021, δόθηκε πλήρης στήριξη στον Παράσχο χωρίς να εξεταστεί κατά πόσον το άρθρο πληρούσε όλους τους κανόνες της δεοντολογίας. Μάλιστα τότε η ΕΣΚ μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το όλο συμβάν τραυματίζει ιδιαίτερα την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία στον τόπο μας. Αφήνει ανεξίτηλα αρνητικό στίγμα στη δημοσιογραφία της πατρίδας μας, στον πλουραλισμό των απόψεων και στη δεοντολογία εκφοράς του δημόσιου λόγου.
Το όλο συμβάν είναι θλιβερό, ανησυχητικό και επικίνδυνο. Αφήνει δε εκτεθειμένους όχι μόνο τους εκδότες-εργοδότες της «Κ» αλλά και τους κρατούντες και συγκεκριμένα το προεδρικό περιβάλλον. Ο υπερβάλλον ζήλος είναι μονίμως κακός σύμβουλος για όλους».
Έγινε η συγκεκριμένη ανακοίνωση αφορμή για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΣΚ Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί ενάντια στην οργάνωση των δημοσιογράφων και να την κατηγορήσει ότι «παραγνωρίζοντας το γράμμα και το πνεύμα κανόνων δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, εξέδωσε μια δυστυχώς πολιτικού χαρακτήρα ανακοίνωση».
Να πει δηλαδή αυτό που λένε πολλοί τα τελευταία χρόνια ότι το Δ.Σ. και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της ΕΣΚ δεν κάνουν συνδικαλισμό αλλά πολιτική.
Στην απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας αναφέρεται ότι στο άρθρο του Ανδρέα Παράσχου εντοπίστηκε παραβίαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, στο σημείο που αναφέρει ότι "τα ΜΜΕ μεριμνούν ώστε να μη δημοσιεύονται ανακριβείς, παραπλανητικές, φανταστικές ή διαστρεβλωτικές της αλήθειας ειδήσεις, πληροφορίες ή σχόλια".
Μήπως μετά από την απόφαση της Επιτροπής η ΕΣΚ οφείλει μια συγγνώμη και μία αναθεώρηση των όσων ανακοίνωσε στις 14 Ιανουαρίου;
Μήπως το Δ.Σ. της ΕΣΚ να ξαναδιαβάσει την φράση που επιδεικτικά περιέλαβε στην ανακοίνωσή της ότι «ο υπερβάλλον ζήλος είναι μονίμως κακός σύμβουλος για όλους» και να περιοριστεί στα συνδικαλιστικά και δημοσιογραφικά θέματα και να αφήσει την πολιτική για τους πολιτικούς;
Σύμφωνα με κάποια ΜΜΕ η δράση του Δημήτρη Λιγνάδη έφτασε και στην Κύπρο όταν αυτός σκηνοθέτησε δύο τουλάχιστον παραστάσεις που ανέβηκαν στο νησί. Φέρεται μάλιστα η κυπριακή αστυνομία να εξετάζει επώνυμη καταγγελία ηθοποιού κατά του Λιγνάδη μετά τις γνωστές καταγγελίες που έχουν συνταράξει την Ελλάδα.
Ο δικηγόρος του σκηνοθέτη και ηθοποιού, γνωστός ποινικολόγος μίλησε σήμερα στην Χριστιάνα Αριστοτέλους στον Alpha και ανέφερε ότι πιστεύει στην αθωότητα του Λιγνάδη, με βάση τα στοιχεία που βλέπει μπροστά του. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι καταγγελίες ήταν για να του “ρίξουν στάχτη στα μάτια” ηθοποιοί και καλλιτέχνες που δεν τους είχε επιλέξει ο Λιγνάδης για να παίξουν σε παραστάσεις του. Όταν δε ρωτήθηκε για την στάση που θα τηρήσει στις καταγγελίες από Κύπριους ηθοποιούς κατά του Λιγνάδη της απάντησε: «Δεν βαριέσαι, δουλειά να έχουμε…». Και στο τέλος της έκλεισε και το τηλέφωνο αφήνοντάς την άναυδη…