Χρύσανθος
Βόμβες πέφτουν καθημερινά στον καλλιτεχνικό χώρο της Ελλάδας με καταγγελίες για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη λεκτική και σωματική βία που δέχτηκαν, κυρίως γυναίκες ηθοποιοί. Οι καταγγελίες κατά του Γιώργου Κιμούλη διαδέχονται η μία την άλλη όπως και αυτές κατά του Κώστα Σπυρόπουλου. Τον τελευταίο κατηγόρησαν οι Τζένη Μπότση, η Αγγελική Λάμπρη και η Λουκία Μιχαλά σε κοινή τους ανακοίνωση. Ενώ οι καταγγελίες κατά του Κιμούλη αφορούσαν περιστατικά με λεκτική και σωματική βία για τον Σπυρόπουλο οι τρεις ηθοποιοί κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση. «Ανακοινώνουμε δημόσια ότι υπήρξαμε θύματα πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλο», αναφέρουν μεταξύ άλλων. Κάτω από την ανάρτησή τους πολλοί συνάδελφοί τους έτρεξαν να τις συγχαρούν για την τόλμη τους και να τις στηρίξουν. Μεταξύ αυτών είναι οι Γιώργος Καπουτζίδης και Φώτης Σεργουλόπουλος. Ο Καπουτζίδης απευθυνόμενος στην Αγγελική Λάμπρη έγραψε: «Είμαι δίπλα σου! Όπως ήμουν και τότε, 22 χρόνια πριν, που ήρθες στο σπίτι μου κλαίγοντας αμέσως μετά από αυτό που σου συνέβη. Θα είμαι δίπλα σου και τώρα και για όσο χρειαστεί μέχρι να πάρεις τη δικαίωση που σου αξίζει! Μέχρι να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος! Σ’ αγαπώ, είσαι ο πιο ειλικρινής άνθρωπος που έχω γνωρίσει στη ζωή μου και σε ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου γι’ αυτό»!
Απ ’όσα γράφονται σε ελληνικά ΜΜΕ αναμένεται σύντομα να αρχίσουν αποκαλύψεις και από γυναίκες της μουσικής βιομηχανίας που βίωσαν παρενόχληση ή κακοποίηση. Η δε γνωστή δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα επικρίνοντας τον Γιώργο Κιμούλη έγραψε μεταξύ άλλων ότι «κάποτε το απόστημα πρέπει να σπάσει. Και στο θέατρο, αλλά και στην δημοσιογραφία όταν με το καλό, ανοίξουν κι εκεί τα στόματα.»
Με λίγα λόγια είμαστε ακόμα πολύ πίσω στην αποκάλυψη της σεξουαλικής και άλλης βίας που υπάρχει και στον αθλητικό και στον καλλιτεχνικό αλλά και τον δημοσιογραφικό χώρο. Και σε κάθε επαγγελματικό κλάδο.
Στην Κύπρο που μετά την τολμηρή παραδοχή της Άντρης Ελευθερίου βρέθηκαν όπως μαθαίνω άλλες τέσσερις, ίσως και περισσότερες περιπτώσεις οι οποίες εξετάζονται από την αστυνομία. Το αξιοσημείωτο είναι που η Άντρη Ελευθερίου μίλησε για την κακοποίηση που δέχτηκε πολύ πριν από τη Σοφία Μπεκατώρου αλλά η δική της καταγγελία έγινε γνωστή μόνο μετά τον σάλο που προκάλεσε η υπόθεση Μπεκατώρου. Τόση έγνοια είχαμε δημοσιογράφοι και τόσοι άλλοι ευαισθητοποιημένοι που ξυπνήσαμε από τον θόρυβο που έγινε στην Ελλάδα για την Μπεκατώρου.
Και είναι κοινό μυστικό ότι στον δικό μας χώρο το θλιβερό και εξοργιστικό φαινόμενο κάθε άλλο από άγνωστο είναι. Σε τηλεοπτικά κανάλια, ακόμα και στο σοβαρό ΡΙΚ κατά το παρελθόν αλλά και σε κάποια ιδιωτικά, ακούστηκαν πράματα και θαύματα. Ελάχιστες ήταν όμως οι γυναίκες που τόλμησαν να βγάλουν προς τα έξω το τέρας. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες δημοσιογράφους και λειτουργούς των MME που ο φόβος φρενάρει την αποκάλυψη της αλήθειας, το δράμα είναι διπλό. Εκτός από τα προσωπικά τους βιώματα μπαίνουν και στη διαδικασία να καλύψουν τις αποκαλύψεις άλλων γυναικών και ξαναζούν τον δικό τους εφιάλτη. Σε μεγέθυνση.