Για άλλη μια χρονιά ‘’μετά Χριστόν προφήτες’’ και αναφερόμαστε στην πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας Κύπρου ή μάλλον στην μη έγκαιρη πρόγνωση.
Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος… πιαστήκαμε στον ύπνο!
Δεν είμαστε μηδενιστές, ναι μεν η πρόγνωση αναφερόταν σε, «µεµονωµένες βροχές ή και καταιγίδες, στα ορεινά, το εσωτερικό και πιθανόν σε κάποιες περιοχές στα νότια παράλια. Σε καταιγίδα δεν αποκλείεται να πέσει και χαλάζι», από αυτό όμως μέχρι και τον κακό χαμό της Κυριακής υπάρχει μια απόσταση. Κίτρινη προειδοποίηση; Ούτε καν!
Στην αντίστοιχη περσινή γκάφα η αντίδραση ήταν η ‘’εύκολη’’ έκδοση κίτρινης προειδοποίησης. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που εξ αφορμής αυτού τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτηρίστηκαν ως γραφικά, κουραστικά, επαναλαμβανόμενα και όλα τα συναφή.
Φέτος μετά τον «χαλασμό» ενημερωθήκαμε εκτενώς... «εκτεταμένα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την ερχόμενη Πέμπτη ολόκληρη την Κύπρο, με έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες».
Δηλώσεις Λειτουργού Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Παναγιώτη Γεωργίου
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Λειτουργός της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Γεωργίου, ανέφερε ότι τα φαινόμενα θα ενταθούν από την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη θα γίνουν πιο εκτεταμένα και θα καλύψουν ολόκληρη την Κύπρο.
Ανέφερε, εξάλλου, ότι από σήμερα μέχρι την Παρασκευή ο καιρός θα είναι ασταθής, συννεφιασμένος κατά διαστήματα, με τοπικές βροχές και καταιγίδες.
Επίσης, ανέφερε πως από αύριο θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας μέχρι 4 βαθμούς, για να προσθέσει ότι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 27 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 25 στα παράλια.
Ερωτηθείς αν θα καταγραφούν και σήμερα παρόμοια φαινόμενα με τα χθεσινά, ο κ. Γεωργίου είπε πως δεν αναμένονται.
«Σήμερα θα είναι λιγότερα τα φαινόμενα. Θα σημειωθούν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται καταιγίδα, κυρίως για ορεινά και εσωτερικό. Αν σημειωθεί καταιγίδα πιθανώς να πέσει χαλάζι», είπε.
Για αύριο, ανέφερε ότι τα φαινόμενα θα είναι παρόμοια με μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδα πάλι μικρότερης έντασης και λιγότερο εκτεταμένα.
Ο χθεσινός απολογισμός
52 κλήσεις δέχτηκε παγκύπρια η Πυροσβεστική
Σημειώνεται ότι χθες επηρεάστηκαν δρόμοι σε ολόκληρη την Κύπρο λόγω της βροχόπτωσης και της χαλαζόπτωσης στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δέχθηκε 52 κλήσεις παγκύπρια.
Οι περισσότερες αφορούσαν σε αντλήσεις ομβρίων υδάτων από υπόγεια οικιών και υποστατικά, απεγκλωβισμό ατόμων από ακινητοποιημένα οχήματα και άνοιγμα φρεατίων οχετών όμβριων υδάτων.
Οι περιοχές που επηρεάστηκαν ήταν Στρόβολος, Λακατάμια, Έγκωμη και Ανθούπολη.
Για τη διεκπεραίωση των κλήσεων δημιουργήθηκαν έξι συνεργεία αντιμετώπισης πλημμυρών.
Καταγραφή ζημιών στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου
Εξάλλου, ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Κάδης και λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας επισκέπτονται σήμερα τις πληγείσες από τις καταστροφικές βροχές και τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκαν χθες σε καλλιέργειες στις περιοχές Φρενάρους, Σωτήρας και Δερύνειας της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.
Στόχος της επίσκεψης είναι η καταγραφή των ζημιών που σημειώθηκαν λόγω των βροχών αλλά και της έντονης χαλαζόπτωσης που διήρκησε μόλις λίγα λεπτά και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή αρκετών καλλιεργειών.
Πλημμύρες: Απλά βήματα για ασφάλεια
Το Περιφερειακό Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων & Καταστροφών του REACTION σε συνέχεια και των χθεσινών πλημμυρών σε αρκετά σημεία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες για πρόληψη και αντιμετώπιση των πλημμυρών.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το τι θα κάνετε σε περίπτωση πλημμύρας και η ανησυχία για το οδικό δίκτυο
Πριν την πλημμύρα
-Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια/σχάρες ομβρίων υδάτων έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα από κλαδιά/φύλλα/σκουπίδια
-Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.
-Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους αν έχουν ανακοινωθεί έντονες βροχοπτώσεις και η περιοχή που κατοικείτε/εργάζεστε είχε και στο παρελθόν προβλήματα με πλημμύρες.
Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας
*Αν είστε μέσα σε κτίριο:
-Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.
*Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:
-Μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο
-Μην διασχίσετε χείμαρρο/ορμητικά νερά πεζοί ή με αυτοκίνητο.
-Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
-Σεβαστείτε τη σήμανση - πινακίδες που ενημερώνει σχετικά με την επικινδυνότητα διάβασης από συγκεκριμένα σημεία.
- Αποφύγετε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί ή είναι επικίνδυνο να εκδηλωθούν κατολισθήσεις.
- Μην ξεχνάτε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μόλις αρχίσει η απόσυρση των υδάτων και η παύση της βροχόπτωσης.
Μετά την πλημμύρα
-Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει
-Προσέξτε να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης/περιορίστε άσκοπες μετακινήσεις.
-Μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
-Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
- Αποφύγετε περιοχές/δρόμους με λιμνάζοντα νερά ,καθώς είναι πιθανόν τα νερά να έχουν δημιουργήσει ή καλύψει λακκούβες στο οδόστρωμα κτλ. οι οποίες να μην είναι ορατές.
-Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.
Ανησυχία Μ. Σταύρου για προβληματικά σημεία στο οδικό δίκτυο
Τον έντονο προβληματισμό και ανησυχία του εκφράζει ο Πρόεδρος του REACTION, Μάριος Σταύρου, για τις περιπτώσεις του οδικού δικτύου που επηρεάζονται άμεσα από τις πλημμύρες και τους ορμητικούς χειμάρρους.
Ειδικότερα, αναφέρεται στο γεφύρι της Οδού Αλέξανδρουπόλεως (κοντά στο Δημαρχείο Στροβόλου) και στο γεφύρι της οδού Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού (κοντά στον Ερυθρό Σταυρό) στην Λευκωσία, αναφέροντας ότι «με το που θα κατέλθει ορμητικός ο Πεδιαίος το νερό περνάει πάνω από το δρόμο με ορατό τον εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα».
Είναι κατανοητό, σημειώνει ο κ. Σταύρου, ότι σε περιπτώσεις μεγάλης βροχόπτωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, να δημιουργηθούν ορμητικοί χείμαρροι, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό ένας τόσο μεγάλος και ορμητικός χείμαρρος να διαπερνάει το δρόμο.
«Πρέπει να διορθωθούν οι υποδομές άμεσα», τονίζει.
Μην περνάτε μέσα από χείμαρρους
Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων & Καταστροφών του REACTION, «η δύναμη του νερού (ανεξάρτητα από το ύψος του) μπορεί να διαβρώσει το οδικό δίκτυο, να παρασύρει οχήματα/πεζούς και να μεταφέρει μεγάλους όγκους λάσπης ή/και άλλων άχρηστων υλικών που πετάμε στις κοίτες των ποταμών».
Ως εκ τούτου, προσθέτει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες μας ή του οχήματος μας και προσπαθούμε να περάσουμε από χειμάρρους.