ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποιες είναι οι αποσχισθείσες περιοχές που αναγνώρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Η σύγχρονη ιστορία της περιοχής Ντονμπάς στην Ουκρανία και η συμφωνία Μινσκ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία διά στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν, σηματοδοτεί μια σημαντική κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα του Ουκρανικού και περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Δεκέμβριος 1991. Η Σοβιετική Ένωση διαλύεται και στο δημοψήφισμα που πραγματοποιείται για την επικύρωση της Πράξης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας η συντριπτική πλειοψηφία, το 92,3% των Ουκρανών ψηφοφόρων, ψηφίζει υπέρ. Έκτοτε, η Ουκρανία γίνεται ανεξάρτητο κράτος. Ωστόσο, οι αυτονομιστικές τάσεις προς τη Ρωσία στα ανατολικά της χώρας συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια.

Ακολουθούν κύματα διαδηλώσεων στα επόμενα χρόνια.

«Πορτοκαλί Επανάσταση» το 2004 και το 2013 η «Επανάσταση της Αξιοπρέπειας» που ανέτρεψε τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στις αρχές του 2014.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και την προσάρτηση της χερσονήσου, αλλά και το ξέσπασμα ενός πολέμου στην περιοχή Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας. Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες που κατέστρεψαν το Ντονμπάς, τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας στα ανατολικά.

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα κατέλαβαν επίσης τις ανατολικές βιομηχανικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα σύνορα της Ρωσίας. Εκεί, οι αντάρτες κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια και ανακήρυξαν νέες «λαϊκές δημοκρατίες».

Μέχρι τώρα δεν είχαν αναγνωριστεί από καμία χώρα, ούτε καν τη Ρωσία, ως ανεξάρτητες.

ΟΙ ΕΠΙΜΑΧΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία πριν από τον πόλεμο ήταν μεγάλη βιομηχανική δύναμη, με ισχυρή μεταλλευτική βιομηχανία και ικανότητα παραγωγής χάλυβα, καθώς και μεγάλα αποθέματα άνθρακα.
Βρίσκονται στα σύνορα με τη Ρωσία στις βόρειες όχθες της Μαύρης Θάλασσας - όπου υπάρχουν τεράστια αποθέματα άνθρακα. Η παρουσία Ρωσόφωνων προέκυψε καθώς πολλοί Ρώσοι εργάτες στάλθηκαν εκεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τη σοβιετική εποχή

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Οι μάχες μεταξύ των αυτονομιστών και της ουκρανικής κυβέρνησης έχουν αλλάξει δραματικά τα δεδομένα στην περιοχή που πλήττεται από τη βία, τον διχασμό και την οικονομική ύφεση. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή τα τελευταία χρόνια.

Η ΔΙΑΜΑΧΗ

Το Κίεβο και η Δύση έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους αντάρτες με στρατεύματα και όπλα, αλλά η Ρωσία λέει ότι οι μαχητές είναι εθελοντές. Οι συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Κίεβο συνεχίζονται.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΙΝΣΚ

Το 2015, η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν στην ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, ένα σχέδιο με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Ουκρανία θα δώσει στις δύο περιοχές ειδικό καθεστώς και σημαντική αυτονομία με αντάλλαγμα να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της με τη Ρωσία. Αλλά η συμφωνία έχει «παγώσει». Αξιωματούχοι του Κιέβου έχουν πει ότι οι τρέχοντες όροι, εάν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε ταραχές και χάος.

 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X