Πολύ συχνά, οι άνθρωποι «κατηγορούν» τους νεφρούς για τους πόνους στη μέση. Πιστεύουν ότι νεφροί και μέση συνδέονται άμεσα. Στην πραγματικότητα, όμως, οι νεφροί βρίσκονται αρκετά πιο ψηλά, με αποτέλεσμα ο πόνος στη μέση να οφείλεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, σε άλλα αίτια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο πόνος στη μέση είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα, που συχνά στέλνει τους ανθρώπους στο γιατρό τους. Ωστόσο, σπανίως η ενόχληση αυτή έχει ως κύρια αιτία τους νεφρούς, ενώ είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε άλλους παράγοντες.
Όταν υπάρχει πρόβλημα στους νεφρούς, ο πόνος συνήθως εμφανίζεται πιο ψηλά, στην πλάτη, ενώ και τα συμπτώματα διαφέρουν. Για παράδειγμα, μία πέτρα στα νεφρά που βρίσκεται εγκλωβισμένη στον ουρητήρα, δηλαδή το σωλήνα που εκτείνεται από το νεφρό έως την ουροδόχο κύστη, έχει ως αποτέλεσμα να προκληθούν κύματα πόνου και όχι μία σταθερή ενόχληση, όπως αυτή που χαρακτηρίζει τον πόνο στη μέση.
Επιπλέον, δύο συμπτώματα που σχεδόν πάντα συνδέονται με λοίμωξη των νεφρών είναι ο πυρετός, αλλά και ο πόνος στα πλευρά.
Επομένως, αν αντιμετωπίζετε πόνο στη μέση, είναι πιο πιθανό η ενόχλησή σας να οφείλεται σε μυϊκό σπασμό ή πρόβλημα που σχετίζεται με τη σπονδυλική στήλη. Ενδέχεται, ακόμη, να έχετε καταπονηθεί.
Για να διαπιστώσει ο γιατρός σας ότι ο πόνος που νιώθετε οφείλεται όντως σε κάποια πάθηση των νεφρών, θα εξετάσει τα πλευρά σας, για να διαπιστώσει εάν είναι ευαίσθητα. Στη συνέχεια, θα ζητήσει εξέταση ούρων, ώστε να δει τις τιμές λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά και μία εξέταση αίματος, ώστε να βεβαιωθεί ότι τα νεφρά λειτουργούν κανονικά.
Αναλόγως με τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών, ενδέχεται να ζητήσει, επιπλέον, υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
- Ευλογιά των πιθήκων: Τι πρέπει να ξέρουμε για τον ιό που εξαπλώνεται στην Ευρώπη
- Γιατί η Παρασκευή είναι η ιδανική μέρα για να... το κάνετε
- Σεξ μετά τα 50 – Τι δυσκολεύει τις γυναίκες
- Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο, σύμφωνα με τους δερματολόγους;
- Πανδημία: Πόσες κακές συνήθειες αποκτήσαμε – Οι κίνδυνοι για την υγεία