ΚΥΠΕ
Ως απόλυτη προτεραιότητα της διακυβέρνησής του χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης την επίλυση του Κυπριακού, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στην ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και υπογράμμισε ότι η υπάρχουσα κατάσταση στο Κυπριακό δεν είναι βιώσιμη και επωφελής τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους.
«Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, πάντα ενός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, διότι η λύση την οποία επιδιώκουμε είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και δεν συζητούμε οτιδήποτε άλλο», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Όπως εξήγησε, επιδίωξη της κυπριακής κυβέρνησης είναι η ΕΕ να αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από τον διορισμό μιας πολιτικής προσωπικότητας, η οποία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού, πάντα μέσα στο συμπεφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. «Η ενεργή εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία μπορεί να επηρεάσει θετικά το περιεχόμενο του Κυπριακού», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εκτιμώντας ότι η ΕΕ διαθέτει εκείνα τα κίνητρα και τα δεδομένα, που μπορούν κάνουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αντιληφθούν τα οφέλη που θα προκύψουν από μια λύση του Κυπριακού.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου, θα επικεντρωθεί σε αυτήν την προσπάθεια ενεργού εμπλοκής της ΕΕ. Παράλληλα, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. «Δεν πρόκειται μόνο για μια συμβολική επίσκεψη, αλλά θα έχει και ουσιαστικό περιεχόμενο», ανέφερε για την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η εμπλοκή της ΕΕ σε μια τέτοια προσπάθεια θα έχει οφέλη και για την ίδια την Ένωση, καθώς θα αναβαθμίσει τόσο τον γεωπολιτικό της ρόλο, όσο και τους ενεργειακούς της στόχους για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Η Ανατολική Μεσόγειος, αυτός ο περίφημος ενεργειακός διάδρομος φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, δύναται να καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα 25 χρόνια. Άρα όλοι έχουν να κερδίσουν», επισήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όσον αφορά την Τουρκία, σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει ανακοπεί, υπάρχουν ανοικτά ζητήματα ανάμεσα σε Άγκυρα και Βρυξέλλες, όπως η τελωνειακή ένωση και άλλα. «Στο καλάθι των ευρωτουρκικών είναι εφικτό να μπει και το Κυπριακό», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη σημασία να πειστεί και η κοινωνία της Κύπρου για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, καθώς, όπως είπε, «το status quo μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει αν δεν λυθεί το Κυπριακό». «Κάθε μέρα που περνά απομακρύνει την προοπτική επίλυσης», τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αναληφθούν ενεργές πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και πριν από τις τουρκικές εκλογές.
Σε ό,τι αφορά αυτό ακριβώς το ζήτημα των εκλογών στην Τουρκία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος δεν θα αλλάξει η πολιτική της Άγκυρας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. «Εκτιμώ όμως ότι η επιλογή της Τουρκίας να απομακρυνθεί από τη Δύση, δεν της επιφέρει τα οφέλη που προσδοκούσε», σημείωσε.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη προοπτική ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεθεί στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. «Άλλωστε, μια τέτοια αίτηση θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τον ρόλο της Τουρκίας, βλέποντας πώς συμπεριφέρεται η Άγκυρα με το θέμα ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία», επισήμανε. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο προσανατολισμός της Κύπρου είναι σταθερά και ξεκάθαρα ευρωπαϊκός και δυτικός, ενώ προσέθεσε ότι η Λευκωσία επιθυμεί να μετάσχει ενεργά στις πρωτοβουλίες για ενίσχυση του αμυντικού βραχίονα της ΕΕ.
Αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία επανέλαβε ότι η Κύπρος καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και κάθε απόπειρα παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας. «Ως χώρα που έχουμε υποστεί κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε διαφορετική στάση», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι «η Κύπρος βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας».