ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Είδε τους σωστούς ανθρώπους στην Αμερική ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης;

Ανάλυση από τον Ιωάννη Γεωργούλα για το «Roadshow» με στόχο τις επενδύσεις

24news team

Ήταν οι σωστοί άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι συνάντησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο ταξίδι του στις ΗΠΑ με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων; Ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Χρήματος και Ιδρυμάτων Πληρωμών, Ιωάννης Γεωργούλας, προέβη σε μια λεπτομερή ανάλυση για το «Roadshow», κάνοντας τις επισημάνσεις του.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάλυση από τον Ιωάννη Γεωργούλα, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ:

Παραθέτω ένα thread αξιολόγησης του πρόσφατου Κυπριακού «Roadshow» στις ΗΠΑ, όπως επίσης και μια μικρή σύγκριση με ότι κάνει η Ελλάδα. Είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται και πιστεύω ειλικρινά ότι ο Πρόεδρος κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει επενδύσεις. Ο Πρόεδρος λοιπόν πήγε για «roadshow» στην Αμερική για να προσελκύσει επενδύσεις από Big Tech και ενέργεια. Συνάντησε στελέχη από Amazon, Google, Oracle, Nvidia, Tenstorrent, Plug and Play εταιρείες ενέργειας και funds. Χρειάζεται το networking, αλλά ήταν οι σωστοί άνθρωποι;

Panos Panay (Amazon): Επικεφαλής του τομέα Devices & Services. Δυνατός στη δουλειά του, αλλά δεν αποφασίζει για επενδύσεις υποδομών ή στρατηγική επέκτασης. Το meeting πρέπει να ήταν πιο πολύ για ενημέρωση παρά για επενδύσεις.

Kent Walker (Google): President of Global Affairs. Εδώ έχουμε κάτι καλό. Ασχολείται με πολιτικές, γεωπολιτικά, lobbying. Αν θέλεις η Google να “πατήσει πόδι” κάπου, αυτός είναι άνθρωπος-κλειδί. Σωστή επιλογή.

Luke Kowalski (Oracle): VP Corporate Affairs & Compliance. Έχει ρόλο σε ρυθμιστικά ζητήματα και εταιρικές σχέσεις αλλά δεν είναι υπεύθυνος για αποφάσεις επενδύσεων ή τεχνολογικής παρουσίας σε χώρες.

Γιάννης Ιωσιφάκης Global VP of Sales (Nvidia): Sales σημαίνει ότι ασχολείται με πωλήσεις και όχι με επενδύσεις. Αν θέλαμε την Nvidia να ανοίξει R&D hub ή data center, έπρεπε να συναντήσουμε άλλους.

Jim Keller (Tenstorrent): Θρύλος των ημιαγωγών, αλλά η Tenstorrent είναι ακόμα μικρή και δεν κάνει γεωστρατηγικές επενδύσεις. Περισσότερο για tech συζήτηση, όχι για real impact.

Saeed Amidi (Plug and Play):
Ο Amidi είναι επικεφαλής ενός πολύ γνωστού accelerator. Βοηθά startups να αναπτυχθούν, δεν επενδύει σε χώρες. Αν ο στόχος είναι να χτίσουμε startup οικοσύστημα, τότε ναι έχει νόημα, όμως έχουν περάσει πολλοί τέτοιοι accelerators στο παρελθόν και έχει γίνει δουλειά στο κομμάτι αυτό από το Startup Cyprus.

Οι εταιρείες ενέργειας που έγινε επίσκεψη έχουν ήδη παρουσία στην Κύπρο οπότε δεν πιστεύω ότι συζητήθηκε κάτι καινούριο και ήταν απλά μια εθιμοτυπική επίσκεψη (χρειάζονται κι αυτές).

Η συνάντηση με επενδυτικά ταμεία για να είχε νόημα θα έπρεπε να τους παρουσιάσει η Κυπριακή αποστολή συγκεκριμένα projects. Το έκανε; Συζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο; Ελπίζω πως ναι.

Αν ο στόχος ήταν πραγματική τεχνολογική παρουσία (data centers, R&D hubs, regional HQs), τότε έπρεπε να μιλήσουμε με:
•Global Infra leads
•Site selection teams
•CEOs
•Heads of Expansion
Όχι με product leads ή sales execs.

Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης: δείτε πώς κάνει η Ελλάδα τα δικά της roadshows. Όταν πήγε ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, συνάντησε τον Andy Jassy (CEO της Amazon) και τον Satya Nadella (CEO της Microsoft). Δηλαδή, τους decision-makers.

Η Ελλάδα έκλεισε:
•Data Center της Microsoft
•Logistics hub της Amazon
•Presence από Pfizer, Cisco, Digital Realty κ.ά.
Γιατί; Γιατί χτυπάει κατευθείαν στους C-levels και στις ομάδες που επιλέγουν πού πάνε λεφτά.

Αν θέλουμε να είμαστε tech-forward κράτος, χρειάζεται να έχουμε:
•Tech diplomacy
•Θέση για R&D incentives
•Συστηματική παρουσία στη Silicon Valley
• Τα σωστά ραντεβού.

Τέλος, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το AmCham θα μπορούσαν να έχουν βοηθητικό ρόλο αφού έχουν το δίκτυο που χρειάζεται για τις σωστές συναντήσεις και εργάζονται έτσι κι αλλιώς για την ανάδειξη της Κύπρου ως επενδυτικό προορισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση