ΚΥΠΕ
Μέτρα προστασίας του κοινού από τον καύσωνα, έδωσαν εκ νέου στη δημοσιότητα την Τετάρτη οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες συστήνουν προσοχή στις ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες.
Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει πως τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι (ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους και δεν έχουν κάποιον για να τους βοηθήσει στις ημέρες του καύσωνα), οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους και σε εσωτερικούς χώρους με ψηλή θερμοκρασία και υγρασία (βιομηχανική θερμότητα), όσοι βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση (βιομηχανικές περιοχές – καυσαέρια) και η διαμονή σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Επίσης, σημειώνει ότι κίνδυνο διατρέχουν οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (πχ σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κοκ), άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό (π.χ. καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (πχ ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά κοκ), οι κλινήρεις ασθενείς (ασθενείς στο κρεβάτι), οι γυναίκες κατά την κύηση, άτομα με αναπηρία και με ψυχιατρικές παθήσεις, όσοι είναι κοινωνικά απομονωμένοι, άτομα που διαμένουν σε χώρους που δεν είναι προστατευμένοι από την θερμοκρασία και υγρασία, καθώς και αθλητές.
Το Υπουργείο Υγείας συστήνει την αποφυγή έκθεσης και δραστηριοτήτων στο ηλιακό φως κυρίως μεταξύ των ωρών 11 π.μ. - 4 μ.μ, αποφυγή «βαριών» φαγητών, αποφυγή έκθεσης του προσώπου στον ήλιο και χρήση καπέλου και ομπρέλας, χρήση αντηλιακής κρέμας τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
Επιπλέον, συστήνει αποφυγή των ρούχων που φέρνουν δυσφορία, μη έκθεση βρεφών και μικρών παιδιών σε αυξημένη ηλιοφάνεια, καθώς έκθεσή τους σε κλειστό αυτοκίνητο ή σε άλλο κλειστό μηχανοκίνητο όχημα, αποφυγή θερμών κλειστών χώρων, χωρίς καλό εξαερισμό, φροντίδα σπιτιού με τον πρωινό και βραδινό αέρα και προστασία τουαπό τον καυτερό ήλιο.
Στο μεταξύ, το αρμόδιο Υπουργείο συστήνει στους πολίτες αν παρατηρήσουν συμπτώματα να καλέσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, αδιαθεσία, ζάλη, αδυναμία, καταβολή (έντονη κούραση), σύγχυση, συνεχή έντονη δίψα, ξηρό δέρμα και γλώσσα, κράμπες (όταν οι μύες πονούν και είναι συσπώνται), αίσθημα αφανισμού και λιποθυμίας (όταν το άτομο νοιώθει ότι «χάνεται», δεν έχει δύναμη και αρχίζει να χάνει επαφή με τους γύρω του), λιποθυμία όταν το άτομο δεν έχει επαφή με τους γύρω του, έντονη εφίδρωση και κώμα.