ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πύρινη κόλαση: Δείτε που επιχειρεί σήμερα η κυπριακή αποστολή

«Η κατάσταση τραγική, αποκαρδιωτική, είναι πραγματικά τραγωδία»

Η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι μεγάλη και η κατάσταση τραγική, αποκαρδιωτική, είναι πραγματικά τραγωδία, δήλωσε  ο Βοηθός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστική Υπηρεσίας Λεωνίδας Λεωνίδου, ο οποίος βρίσκεται με την κυπριακή αποστολή που μετέβη την Τρίτη, στην Αττική προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των φονικών πυρκαγιών.

Στην αποστολή συμμετέχουν 64 άτομα, τα οποία προέρχονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, την Πολιτική Άμυνα και την Υπηρεσία Ασθενοφόρων. Η αποστολή χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Η μία αποτελείται από τα 20 μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα 20 μέλη της Πολιτικής Άμυνας και τα 4 μέλη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, και η δεύτερη από τα 20 μέλη του Τμήματος Δασών.

Διαβάστε επίσης: Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών έφτασε στους 82 (pics, vid)

Σε δηλώσεις του, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι η 20μελής ομάδα του Τμήματος Δασών, μετά από οδηγίες, μετέβη σήμερα στην περιοχή Αγίου Θεοδώρου, στην Κόρινθο, ενώ τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων επιχειρούν στη Νέα Μάκρη.

«Βρισκόμαστε στην περιοχή της Νέας Μάκρης. Η κατάσταση είναι πολύ ήρεμη σήμερα. Περιπολούμε και ελέγχουμε να δούμε αν υπάρχουν οτιδήποτε αναζωπυρώσεις και αναμένουμε οδηγίες από τον υπεύθυνο του επεισοδίου Νέας Μάκρης, Ραφήνας και στο Μάτι αν θέλει να μετακινηθούμε σε άλλο μέτωπο ή αν χρειάζεται άλλο τις υπηρεσίες μας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι είναι στην ίδια περιοχή, αλλά περιπολούν λίγο πιο κάτω.

«Έχουμε προσεγγίσει και τα πρώτα σπίτια μετά το δάσος. Δεν μπαίνουμε μέσα στα σπίτια εμείς. Περιπολούμε απ’ έξω για να δούμε αν υπάρχουν στις αυλές ή οτιδήποτε που καπνίζει», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση και την εικόνα που βλέπουν κατά τις περιπολίες τους, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι η καταστροφή είναι μεγάλη.

«Τραγική, αποκαρδιωτική. Είναι πραγματικά τραγωδία. Μεγάλη καταστροφή. Όταν τα δει κάποιος και αντιλαμβάνεται πως λειτουργεί η φωτιά, σκέφτεται πως ήταν αυτοί οι άνθρωποι την ώρα της κρίσης. Είναι τρομερό», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τη σημερινή αποστολή των δύο ομάδων της Κύπρου, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι αφορά ελέγχους και κατάσβεση μικροεστιών.

«Ας ελπίσουμε ότι οι καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν σήμερα να τελειώσει και το άγχος της αναζωπύρωσης», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι σίγουρα οι περιοχές που καίγονται έχουν πρόβλημα διάβρωσης μετά από μεγάλη βροχόπτωση, «αλλά μακάρι να βρέξει και τα προβλήματα της βροχής θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που έφερε η καταστροφική πυρκαγιά».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της ΠΕΔΠΑ Λάρνακας Χρυσήλιος Χρυσηλίου, ο οποίος, επίσης, βρίσκεται με την κυπριακή αποστολή που μετέβη χθες στην Αττική προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι κάθε φορά που περνούν από τα καμένα, διότι πρέπει να περάσουν μέσα από την πόλη για να φτάσουν στο σημείο τομέα τους, ζουν ξανά τον ίδιο εφιάλτη.

«Δύσκολη κατάσταση. Ο Θεός να τους δώσει δύναμη, να το ξεπεράσουν και να είναι σύντομο αυτό το πράγμα. Βλέπουμε συνεργεία της ηλεκτρικής, άλλων υπηρεσιών, του Δήμου, να καθαρίζουν, να προσπαθούν να επανέλθουν στην φυσιολογική κατάσταση, αλλά είναι δύσκολο. Θέλει μέρες ή και περισσότερο. Εμείς στο καθήκον, στο πόστο μας. Περιπολούμε και σβήνουμε τον παραμικρό καπνό που εντοπίζουμε και περιμένουμε. Οι εθελοντές έχουν ηθικό ακμαιότατο. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ήρθαν εδώ αυτοπροαίρετα, ήρθαν εδώ για μια αποστολή, δεν θα φύγουν και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μείνουν όσο καιρό χρειάζεται μέχρι οι υπεύθυνοι να μας πουν τέλος η αποστολή σας. Δεν έχουμε πλαίσιο τόσες μέρες, τόσην ώρα ή τόσες ώρες εργασίας. Είμαστε εδώ 24 ώρες το 24ωρο αν χρειαστεί», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο μέτωπο πυρκαγιάς στην περιοχή που επιχειρούν, ο κ. Χρυσηλίου είπε ότι εκεί που βρίσκονται σήμερα, μέτωπο μεγάλο δεν υπάρχει.

«Ένεκα όμως των ανέμων, επειδή υπάρχουν χώροι που έχουν κάρβουνα, μικροεστίες, ανάλογα με την κατάσταση ένα δυνατός άνεμος μπορεί να ξεκινήσει πάλι μία πυρκαγιά. Και η δουλειά μας είναι να σβήσουμε και το παραμικρό καρβουνάκι που υπάρχει πάνω στο βουνό. Δεν υπάρχει η ένταση του αέρα που ήταν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Έχει αέρα αλλά πολλά πιο χαμηλής έντασης», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση