ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στα 940 ευρώ καθορίστηκε ο κατώτατος μισθός

Με ισχύ από 1/1/2023

ΚΥΠΕ

Τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για ιστορική μέρα για το κοινωνικό κράτος.

Οι μαραθώνιες συνομιλίες και συναντήσεις ανάμεσα σε συντεχνίες, εργοδοτικές οργανώσεις και υπουργείο βρήκαν κοινό σημείο επαφής έστω και 6 μήνες αργότερα, με τον υπουργό Εργασίας να ξεκαθαρίζει πως παρότι δεν υπήρξε οριστική συμφωνία οι ανησυχίες των δύο πλευρών έχουν συγκεραστεί. Ξεκίνησε αναφέροντας πως, «όπως ήταν και οι προγραμματικές δηλώσεις του Προέδρου έχουμε σήμερα τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού. Όπως γνωρίζετε, είχα μια σειρά διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, είχα μαζί με τους συνεργάτες μου αξιολογήσει τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, τόσο του συνδικαλιστικού κινήματος όσο και της εργοδοτικής πλευράς και όπως επανειλημμένα δήλωσα, ήταν αναμενόμενο πως σε τέτοιας μορφής διάλογο δεν αναμένεται να υπάρξει ομόφωνη κατάληξη».

Ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός καθορίζεται στα 940 ευρώ. Για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης θα είναι 885 ευρώ. Η εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού αρχίζει την 1.1.2023, με μια μεταβατική περίοδο για να μπορέσει η οικονομία και οι εργοδότες να αντιμετωπίσουν αυτή την αλλαγή, όπως είπε ο κ. Κούσιος.

Οι εξαιρέσεις

Η θέσπιση του κατώτατου μισθού θα περιλαμβάνει όπως είναι φυσιολογικό και ορισμένες εξαιρέσεις. Σε αυτές υπάγονται κατά κύριο λόγο επαγγέλματα που άπτονται της ναυτιλίας, των οικιακών βοηθών αλλά και της γεωργοκτηνοτροφίας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας κύριος Κούσιος δήλωσε πως «Εξαιρούνται επίσης από το διάταγμα όσοι τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης μέσα από σύμβαση εθιμοπρακτική ή άλλο διάταγμα. Αν δηλαδή ένας εργοδοτούμενος έχει καλύτερα οφέλη από αυτά που προβλέπει το διάταγμα με κανένα τρόπο αυτά τα οφέλη δεν επηρεάζονται. Εξαιρούνται επίσης τα άτομα που λαμβάνουν εκπαίδευση για απόκτηση πτυχίου ή επαγγελματικού προσόντος. Όταν ο εργοδότης προσφέρει σίτιση ή στέγαση, θα μπορεί με συμφωνία μεταξύ των μερών να αφαιρείται από το ποσό σε χρήμα 15% για την σίτιση και 10% για στέγαση. Ο εργοδοτούμενος θα μπορεί με ειδοποίηση 45 ημερών να απαλλαγεί από αυτό το μέρος της συμφωνίας» για να προσθέσει πως από την θέσπιση αυτή επωφελούνται τουλάχιστον 40 χιλιάδες συμπολίτες μας με αύξηση που αγγίζει το 30% του μισθού που λάμβαναν μέχρι σήμερα.

«Πρέπει να πω ότι υπήρχαν σημαντικότατες διαφορές μεταξύ της εργοδοτικής πλευράς και των συντεχνιών. Παρόλ' αυτά, μπορέσαμε μέσα από διάλογο να καταλήξουμε κάπου όπου είμαι βέβαιος πως θα υπάρξουν ενστάσεις και από τις δύο πλευρές. Τους ευχαριστώ για τη συνεργασία και τον τρόπο που διεξήγαγαν τη διαβούλευση.» ανέφερε καταληκτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση