ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στεφάνου: Δεν είναι θετικό το πρώτο δείγμα της Κυβέρνησης για ΑΤΑ

Σημείωσε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση συνεχώς παρείχε κάλυψη, ενθάρρυνε και προωθούσε πολιτικές που «ευνοούσαν το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων»

ΚΥΠΕ

Το πρώτο δείγμα της Κυβέρνησης για τη διαμεσολάβηση της ΑΤΑ, δεν είναι θετικό δήλωσε την Πρωτομαγιά ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό να μην είναι το προεόρτιο αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών.

Ο κ. Στεφάνου ήταν ομιλητής στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της ΠΕΟ στην Πλατεία Ελευθερίας, ενώ ομιλία εκφώνησε και η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Ακολούθησε πορεία και ενοποίηση με την πορεία των τουρκοκυπριακών Συνδικάτων στο γήπεδο της νεκρής ζώνης, κοντά στο Λήδρα Πάλας, όπου αναγνώστηκε κοινή διακήρυξη, ενώ ακολούθησε συναυλία με το Δικοινοτικό Σχήμα με τίτλο: ‘Rock for Peace – Solidarity, Reunification Social Justice”

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δυναμικά διεκδικεί και θα συνεχίσει να διεκδικεί λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας καταθέτοντας συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και εντός Βουλής και έξω στην κοινωνία.

«Επιμένουμε να προωθούμε αποφασιστικά τις προτάσεις μας για αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αύξησης του κόστους ζωής, για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και των εκποιήσεων, για ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, για συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής κρατικής στεγαστικής πολιτικής», ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση συνεχώς παρείχε κάλυψη, ενθάρρυνε και προωθούσε πολιτικές που «ευνοούσαν το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων».

«Αναμένουμε τα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης στα εργασιακά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα για να την κρίνουμε», είπε, σημειώνοντας ότι «οφείλουμε να πούμε ότι το πρώτο δείγμα, αυτό της διαμεσολάβησης για την ΑΤΑ, δεν είναι θετικό».

Εξέφρασε την ελπίδα αυτό να μην είναι το προεόρτιο «αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών» δηλώνοντας ότι όπως και να είναι οι κυβερνητικές πολιτικές, «εμείς είμαστε εδώ και θα επαγρυπνούμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνίας».

Αναφερόμενος στο σημερινό δικοινοτικό συναπάντημα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων εργαζόμενων δήλωσε ότι όπως και κάθε δικοινοτικό συναπάντημα, «αποτελεί ανανέωση της δέσμευσής μας για συνέχιση του αγώνα για λύση του Κυπριακού, για τη λύση που θα επανενώσει τον τόπο και τον λαό μας».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε εξάλλου ότι η Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής για τους αγώνες των εργαζομένων παγκόσμια και τοπικά υπογραμμίζοντας ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι απλά και μονοσήμαντα η απόδοση τιμής για τους αγώνες που έγιναν αλλά και το εφαλτήριο για τους αγώνες που ήδη δίνονται και για τους αγώνες που έρχονται.

Τόνισε ότι η πορεία των εργαζομένων προς την πρόοδο δεν είναι πορεία στρωμένη με ροδοπέταλα, εξηγώντας ότι όσο το κοινωνικό σύστημα στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όσο η κύρια αντίθεση εργασίας-κεφαλαίου καθορίζει τις συνθήκες, τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται μόνιμο και δεδομένο.

Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε εκτενώς στους αγώνες των Κυπρίων εργατών λέγοντας ότι αυτοί έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά την οργάνωση, τη συλλογικότητα, την ενότητα, την αποφασιστικότητα και την αλληλεγγύη.

Η ημέρα αγώνα μας βρίσκει ΕΚ και ΤΚ εργαζόμενους χωριστά, λέει η ΓΓ της ΠΕΟ

Η 1η Μαΐου, ημέρα αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκει τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εργαζόμενους «να συνεχίζουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε χωριστά», δήλωσε από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ.

Η κα Χαραλάμπους πρόσθεσε ότι παρά την απογοήτευση που η πολυετής στασιμότητα στο Κυπριακό δημιουργεί «δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθούμε γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση των κινδύνων που δημιουργούνται για τον λαό μας, αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχει».

Αναφερόμενη στην πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ σημείωσε ότι η πρόταση του απέχει πολύ από αυτό που όφειλε να κάνει ο Υπουργός Εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της μεταβατικής συμφωνίας του 2017 αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις του Προέδρου για την ΑΤΑ προ και μετά τις εκλογές. Δήλωσε ότι ο αγώνας για επαναφορά της πλήρους απόδοσης της ΑΤΑ, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είναι η βάση «για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για διεύρυνση της ΑΤΑ έτσι που να καλύψει όλους τους εργαζόμενους».

Η κα Χαραλάμπους αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις εκποιήσεις, στο θέμα της ακρίβειας, και στην ανάγκη για μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και επιβολή πλαφόν, τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, αύξηση του ΕΕΕ, παραχώρηση εφάπαξ χορηγίας στους χαμηλοσυνταξιούχους, φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών και αξιοποίηση των πόρων για εισαγωγή σχεδίων στήριξης ευάλωτων και χαμηλομεσαίων νοικοκυριών. Δήλωσε ακόμη ότι η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση και για το περιεχόμενο που η ίδια δίνει στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Δήλωσε επίσης ότι οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που οξύνθηκαν «λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση» την περίοδο της κρίσης γίνονται ακόμα βαθύτερες από την ακρίβεια και την αύξηση των επιτοκίων.

Είπε ότι από το Φθινόπωρο του 2021 «καταθέτουμε προτάσεις για μέτρα ανακούφισης και στήριξης των εργαζομένων και των ευάλωτων νοικοκυριών από την ακρίβεια».

Υπογράμμισε ότι όταν η εργασία δεν αμείβεται με επαρκείς αξιοπρεπείς μισθούς, όταν οι πολιτικές ανακατανομής του πλούτου είναι από ανεπαρκείς ως ανύπαρκτες, τότε φτάνουμε σε αυτό το σημείο. «Οι νέες γενιές να ζουν χειρότερα από τις προηγούμενες, να έχουμε νέους μορφωμένους, με γνώσεις και δεξιότητες που δεν μπορούν να προσφέρουν τα απαραίτητα στα παιδιά τους», ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι και η κοινωνία χρειάζονται αποφάσεις πολιτικής που θα θέτουν φραγμό στα φαινόμενα της φτηνής, χωρίς δικαιώματα εργασίας, θα επαναφέρουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ως το βασικό μηχανισμό καθορισμού των όρων απασχόλησης, πολιτικές που θα τους προστατεύουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, θα δημιουργούν ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα χτυπά τις διακρίσεις και τις ανισότητες, θα απαντά στα πολλαπλά προβλήματα των εργαζομένων γονιών, στηρίζοντας ταυτόχρονα τη γυναικεία απασχόληση.

Τόνισε ότι ο τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης δείχνουν ότι το πλάνο είναι κατά βάση επανάληψη του πλάνου της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Επίλυση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση ζητούν συνδικάτα της ΠΣΟ

Εξάλλου, τα συνδικάτα μέλη της ΠΣΟ (ΠΕΟ, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN) σε κοινή διακήρυξη για την Πρωτομαγιά 2023 που διαβάστηκε στη δικοινοτική εκδήλωση, καλούν τους δύο ηγέτες στην Κύπρο να προσέλθουν και να συνεχίσουν άμεσα τη διαδικασία των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και μακριά από σκοπιμότητες και ενέργειες που θα δημιουργήσουν εντάσεις.

Προσθέτουν ότι οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά αφού "η μακροχρόνια στασιμότητα και η απουσία διαλόγου σε συνδυασμό με την δημιουργία νέων τετελεσμένων οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας".

Αναφέρουν ότι διεκδικούν δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες

Δηλώνουν επίσης ότι "αυτή την συμβολική για την διεθνή εργατική τάξη μέρα, με την κοινή μας διακήρυξη στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την διχοτόμηση και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και τις κοινές μας δράσεις με μοναδικό στόχο την επικράτηση της ειρήνης και την επανένωση της πατρίδας μας".

Αναφέρουν περαιτέρω ότι την Πρωτομαγιά τιμούν τους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος του τόπου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που με σκληρούς ταξικούς αγώνες και μέσα στο πνεύμα του διεθνισμού και της ταξικής αλληλεγγύης πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου.

Αναφέρουν ότι οι Κύπριοι εργαζόμενοι που εδώ και σχεδόν πενήντα βιώνουν τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους εκφράζουν την συμπαράσταση τους στους λαούς που δοκιμάζονται από τους πολέμους και τις ξένες επεμβάσεις, προσθέτοντας πως αντί να προωθούνται ενέργειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τον σεβασμό του Διεθνές Δικαίου τα πράγματα εξωθούνται στην κλιμάκωση των εντάσεων, των εξοπλισμών και της επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Εκτιμώντας επίσης ότι οι εξοπλισμοί και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών δεν αποτελούν την λύση αλλά αντίθετα θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη, εκφράζουν την πεποίθηση ότι στις σημερινές συνθήκες όπου οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για επιβολή των γεωστρατηγικών συμφερόντων προκαλούν τον θάνατο και τα εκατομμύρια των προσφύγων, οι εργαζόμενοι έχουν να επιτελέσουν ουσιαστικό ρόλο στον αγώνα για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X