ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠτΔ: Θεσμικές αλλαγές για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια για αύξηση της ροής των πληροφοριών

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι παρά τα προβλήματα, τις δυσκολίες τις προκλήσεις, η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δοθεί ένα τέρμα στο δράμα των αγνοουμένων.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Αμμόχωστός μου…» του Γραφείου της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων προς τιμήν των ηρώων του 1974 της πόλης της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η Άννα Αριστοτέλους για το θέμα αυτό.

Ανέφερε ότι δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια για αύξηση της ροής των πληροφοριών, προωθώντας την ενδυνάμωση της δυνατότητας εξασφάλισης τέτοιων πολύ χρήσιμων πληροφοριών.

Σημείωσε ότι καταργήθηκαν οι ανακριτικές μέθοδοι αναφορών σε μια συνειδητή προσπάθεια, αφού υπήρχε ένα πρόβλημα εκεί, έτσι ώστε να ξεκλειδώσουν την επικρατούσα σιωπή και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατή πληροφορία.

«Πλέον, οι επαφές, η εξασφάλιση πληροφοριών διεξάγεται κάτω από διαφορετικές συνθήκες και αυτό έχει συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας, ενώ την ίδια στιγμή η διαδικασία λήψης αναφορών διεξάγεται με τρόπο που βοηθά όσους κατέχουν πληροφορίες για τους αγνοούμενούς μας ή και τα θύματα να μιλήσουν πιο ελεύθερα», είπε.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των ηρώων, είπε ότι η τιμή που αποδίδεται στους δικούς τους ανθρώπους είναι το ελάχιστο που οφείλει να πράξει η Πολιτεία που τους αντικρίζει με απεριόριστη εκτίμηση, απεριόριστο σεβασμό, γιατί στα πρόσωπά τους αποτυπώνεται η πιο τραγική πτυχή της κυπριακής τραγωδίας.

«Μέχρι σήμερα, όπως ενδεχομένως να γνωρίζετε, το 49% των υποθέσεων αγνοουμένων μας εξακολουθούν να εκκρεμούν, με τους δικούς τους ανθρώπους να στερούνται το δικαίωμα στην αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων», σημείωσε.

Εξέφρασε απογοήτευση αφού όπως είπε η άρνηση από πλευράς Τουρκίας, να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη τάφων, αποτελεί τροχοπέδη στη διερεύνηση πολλών περιπτώσεων.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν ποτέ δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια διακρίβωσης της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου.

«Είναι η ελάχιστη οφειλή του κράτους, της πολιτείας έναντι των ανθρώπων που έσπευσαν να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία, που θυσιάστηκαν, για να υπάρχει σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και έναντι όλων εσάς, των συγγενών τους, που ζείτε τόσα χρόνια με την προσμονή», είπε.

Πρόσθεσε ότι έχει πλήρη συναίσθηση των υποχρεώσεών του, του καθήκοντός του έναντι όλων και θα τιμήσει μέχρι το τέλος τους όρους εντολής που του ανέθεσε ο Κυπριακός λαός μέσα από την εκλογή του.

Η επικεφαλής του Γραφείου, Άννα Αριστοτέλους, στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στη μαρτυρική πόλη της Αμμοχώστου και στους ανθρώπους της, που βίωσαν την τραγωδία της τουρκικής εισβολής.

Αναφέρθηκε στους Αμμοχωστιανούς που στάθηκαν αγέρωχοι υπέρ βωμών και εστιών, τιμώντας την πατρίδα με τη θυσία τους. Στρατιώτες που υπηρετούσαν τη θητεία τους, έφεδροι που έσπευσαν να καταταγούν και πολίτες που αγωνίστηκαν για τη γη τους έπεσαν ηρωικά ή χάθηκαν στα βουνά του Πενταδακτύλου, στην Κερύνεια και σε κάθε γωνιά της κατεχόμενης Κύπρου.

«Λυγίζει κανείς μπροστά στην τραγωδία της οικογένειας Ανδρέου, όπου μια μητέρα, με τρία παιδιά 12, 14 και 9 χρονών μαζί με τους ηλικιωμένους γονείς της πάλευαν για να σωθούν από το μένος των εισβολέων. Από κοντά και άλλοι συγγενείς, αλλά και η οικογένεια Κυριάκου Γιωργαλλή με άλλα τέσσερα παιδιά και η οικογένεια Σάββα Ιωνά με άλλα τρία, που κατέληξαν στην Κάτω Δερύνεια, όπου συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιώτες που οδήγησαν και τα 14 άτομα στο περιβόλι της Πέρζιενας μεταξύ Κάτω Δερύνειας και Αγίου Μέμνωνα και σύμφωνα με μαρτυρίες τους εκτέλεσαν κι από τότε δεν έδωσαν σημεία ζωής», είπε.

«Αυτούς τιμούμε σήμερα», υπογράμμισε η κ. Αριστοτέλους,  αναφερόμενη στους υπερήφανους ηλικιωμένους, τους τραγικούς γονείς, τους ήρωες στρατιώτες και εφέδρους, τα μικρά παιδιά που θυσιάστηκαν ή χάθηκαν στην πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας. Τόνισε πως η μνήμη και η ιστορία αυτών των ανθρώπων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας του κυπριακού λαού, καλώντας σε ενότητα και συνέχιση του αγώνα για δικαίωση και επιστροφή στην Αμμόχωστο.

«Είναι, γι’ αυτό καθήκον μας, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.  Νίκος Χριστοδουλίδης το έχει αποδείξει μέσα από μια σειρά ενεργειών, να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας πρώτον σε σχέση με το αμιγώς ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων μας και βεβαίως σε σχέση με τις εντατικές και ουσιαστικές προσπάθειες που έχει καταβάλει, για επανέναρξη του διαλόγου και επανένωση της πατρίδας μας, που θα περιλαμβάνει την επιστροφή στην πόλη μας την Αμμόχωστο», είπε.

Κατά την εκδήλωση, τιμήθηκαν 87 πρόσωπα, ανάμεσά τους αγνοούμενοι και πεσόντες κάτοικοι της Αμμοχώστου.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση