Εσωτερική έρευνα για το τι ακριβώς έχει γίνει στην υπόθεση της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στην Αγγλία, έχει διατάξει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.
Κι αποχαιρέτα, το χαλλούμι που χάνεις….
Αυτό δήλωσε η Αναπληρωτής Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, σημειώνοντας πως ο Υπουργός ενημέρωσε για την έρευνα αυτή το Υπουργικό Συμβούλιο και διαβεβαίωσε πως γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να διερευνηθεί η υπόθεση.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείσα σχετικά με την υπόθεση αυτή, η κ. Βασιλείου είπε πως η η εξέλιξη αυτή αφορά κυρίως στον τρόπο με τον οποίο ένας ιδιώτης, ο οποίος κατοχυρώνει τα δικαιώματα του, μπορεί να πραγματεύεται το χαλούμι.
Σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές με την πιστοποίηση του προϊόντος από πλευράς κράτους, και πρόσθεσε πως εντός της ημέρας θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες καθώς όπως είπε, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν σε νομικοτεχνικά σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν.
Απαντώντας σε ερώτηση πού βρίσκεται το ζήτημα της αναγνώρισης του χαλουμιού ως κυπριακού προϊόντος, η κ. Βασιλείου ανέφερε πως αποτελεί μιας από τις πρώτες προτεραιότητες της Δημοκρατίας η εξασφάλιση της τυποποίησης του χαλουμιού, και επανέλαβε πως εντός της ημέρας θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύνδεσμος Τυροκόμων: Προσπάθεια να πληγεί ο φάκελος του χαλουμιού πίσω από την απώλεια του εμπορικού σήματος
Προσπάθεια να πληγεί ο φάκελος του χαλουμιού που εκκρεμεί για κατοχύρωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βλέπει πίσω από την απώλεια του εμπορικού σήματος στην Αγγλία ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου Γιώργος Πέτρου, εξέφρασε απογοήτευση διότι, όπως είπε, τα λάθη που έγιναν αποδυναμώνουν την θέση της Κύπρου γύρω από την υπόθεση χαλούμι. Όπως είπε, τα δύο εμπορικά σήματα για το χαλούμι που υπήρχαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα κοινοτικό και ένα αποκλειστικά για την Αγγλία ενίσχυαν το ένα το άλλο. Επίσης λειτουργούσαν βοηθητικά για την υπόθεση της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).
Όπως αποκάλυψε στη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα «Πολίτης», η ιδιωτική εταιρεία «John & Pascalis LTD», που είναι εγγεγραμμένη στην Βρετανία, διεκδίκησε δικαστικώς και κέρδισε το εμπορικό σήμα, αφού υπήρξε ολιγωρία εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Εμπορίου.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων ανέφερε ότι δεν θα σταματήσουν οι εξαγωγές στην Αγγλία, ωστόσο, μπορεί κάποιος στο μέλλον να κατασκευάζει κάτι άλλο και να το ονομάζει χαλούμι, κάτι που όπως είπε «αποδυναμώνει τη θέση μας».
Ο κ. Πέτρου, ανέφερε ότι πίσω από αυτή την υπόθεση, βρίσκεται μια εταιρεία με έδρα στην Αγγλία, η οποία βοηθούμενη από κάποιους Κύπριους, υπέβαλε την ένσταση για το συγκεκριμένο θέμα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως ανέφερε, εισάγει χαλούμια από παραγωγούς στην Κύπρο και τα διοχετεύει στη βρετανική αγορά. Συμπλήρωσε ότι η ένσταση εναντίον του εμπορικού σήματος, είχε ως απώτερο σκοπό να πληγεί ο φάκελος για κατοχύρωση του χαλουμιού ως Π.Ο.Π. Ο λόγος είναι ότι, μεταξύ άλλων, εισάγονταν χαλούμια από την Κύπρο τα οποία με την εγγραφή του φακέλου θα απαγορεύονταν, όπως το χαλούμι πλάκα, το χαλούμι με βάρος πάνω από 300 γρ, χαλούμι με διάφορες γεύσεις όπως chilli και άλλα προϊόντα που εξάγονται εδώ και χρόνια. Στόχος τους, όπως είπε, είναι να αποδείξουν ότι αυτά τα χαλούμια εξάγονται στη βρετανική αγορά και για αυτό μπορούν να μπουν στο φάκελο.
Περαιτέρω, ο κ. Πέτρου, είπε ότι υπάρχουν πολλές ενστάσεις και διαμάχες για το πώς γράφτηκε ο φάκελος του χαλουμιού.
«Εμείς ως τυροκόμοι, καλούμε όλους τους εμπλεκομένους, έστω και την υστάτη να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να αποφασίσουμε όλοι μαζί ποιο είναι το κοινό καλό για όλους μας, αλλά και για τον τόπο μας ιδιαίτερα. Να γίνουμε όλοι μια γροθιά να μπορέσουν εγγράψουμε το χαλούμι με τον σωστό τρόπο. Αν δεν γίνουν όλα αυτά, επειδή υπάρχουν τόσες πολλές ενστάσεις, στο τέλος θα τα γκρεμίσουμε όλα μόνοι μας», ανέφερε.
Παράλληλα, εξέφρασε απογοήτευση για τα λάθη που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Νιώθουμε ως τυροκόμοι, να γκρεμίζονται όλα αυτά που κάναμε χρόνια να κτίσουμε», είπε.
Ο κ. Πέτρου εξέφρασε τέλος αισιοδοξία ότι το χαλούμι μπορεί να εγγραφεί με τον σωστό τρόπο είτε ως Π.Ο.Π είτε ως Π.Γ.Ε. (Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη) με τρόπο που να συμφέρει όλους.