24news team
Σε έχει φωτογραφήσει κάμερα για τροχαία παράβαση και έχουν περάσει δώδεκα μήνες από τότε χωρίς να πάρεις εξώδικο ή χωρίς να πάει η υπόθεση στο δικαστήριο ως μη τακτοποιημένη; Τότε, σύμφωνα με τον δικηγόρο Γιώργο Χριστοφίδη, βάσει του νόμου περί ποινικής δικονομίας, το αδίκημα παραγράφεται!
Πώς ερμηνεύεται η θέση του; Δεκάδες χιλιάδες υπό εκκρεμότητα καταγγελίες για όριο ταχύτητας, παράβαση του κόκκινου σηματοδότη και της υποχρεωτικής γραμμής στάσης σε φωτοελεγχόμενες διασταυρώσεις δρόμων, τις οποίες συνέλαβαν οι σταθερές και οι κινητές κάμερες, είτε είναι του 2022 είτε του 2023 δεν ισχύουν πλέον.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα», της τηλεόρασης Omega, με αφορμή τα όσα αναφέρονται από πλευράς Αστυνομίας τα τελευταία 24ωρα, για προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου προς όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων ώστε να επισκεφτούν συγκεκριμένη ιστοσελίδα, να διαπιστώσουν εάν εκκρεμεί εξώδικο σε βάρος τους και να το πληρώσουν, αλλιώς θα πάνε δικαστήριο, ο Γιώργος Χριστοφίδης έριξε και δεύτερη «βόμβα».
Συγκεκριμένα είπε πως η Αστυνομία πρέπει πρώτα να επιδώσει το εξώδικο για να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του δικαστηρίου. Γι’ αυτό, σημείωσε, είτε θα χρειαστεί να βρει άλλη οδό για να επιδίδονται εγκαίρως τα πολλά εξώδικα που εκκρεμούν είτε να αφήσει το δικαστήριο να αποφασίσει. Κι αυτό καθώς βάζει τους πολίτες στον ρόλο της, ζήτημα το οποίο χαρακτήρισε παράδοξο.
Η αρχική διευκρίνηση
«Η νομική διαδικασία την οποία η Αστυνομία απειλεί ότι θα ενεργοποιήσει μετά τις 31 Μαρτίου είναι η διαδικασία η οποία προβλέπει ο νόμος. Δεν έχει διαφοροποιηθεί η διαδικασία με την εξέλιξη ή με τη νέα κατάσταση των πραγμάτων που έχουν δημιουργηθεί», είπε αρχικά ο δικηγόρος.
«Ποια είναι η διαδικασία; Ότι υπάρχει η υποχρέωση επίδοσης του σχετικού εξωδίκου. Υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία μέσα στην οποία ο κάθε παραβάτης οφείλει να καταβάλει το εξώδικο διαφορετικά θα οδηγηθεί η διαδικασία στο δικαστήριο», συνέχισε.
Η είσπραξη και η παραδοξότητα
Ο Γιώργος Χριστοφίδης εξέφρασε επίσης τη θέση πως «όλα αυτά είναι μια προσπάθεια από πλευράς της Αστυνομίας να αντιστρέψει κάπως τη ροή των νομικών δεδομένων και να οδηγήσει τους παραβάτες, τους πολίτες, σε μια αντίθετη πορεία, να ανταποκριθούν σε αυτή την πλατφόρμα που έχουν ανοίξει ώστε να διαπιστώσουν εάν έχουν οποιεσδήποτε παραβιάσεις και να καταβάλουν το οποιοδήποτε ποσό, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η διαδικασία και θα εισπραχθούν κεφάλαια. Αυτό το ζήτημα είναι κάπως παράδοξο, με την έννοια ότι προσπαθούν οι ρόλοι να αντιστραφούν»
Ερωτηθείς εάν με αυτό τον τρόπο, η Αστυνομία βάζει τους οδηγούς στον ρόλο της, απάντησε: «Ακριβώς. Η Αστυνομία πρέπει να επιδώσει το εξώδικο για να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του δικαστηρίου. Αυτό που γίνεται τώρα είναι το απότοκο δυσλειτουργίας. Η Αστυνομία πλέον καλεί τους πολίτες να διαπιστώσουν οι ίδιοι αν όντως έχουν παραβάσεις και αν έχουν, να τους καλέσει να προχωρήσουν σε πληρωμές, δίδοντάς τους περαιτέρω ελάφρυνση χρονική και ως προς την αποπληρωμή του προστίμου».
Πότε παραγράφεται το αδίκημα
Σε ερώτηση γι’ αυτό που λέγεται τις τελευταίες ημέρες από πλευράς Αστυνομίας ότι όσοι δεν πληρώσουν τα εξώδικα (μέχρι το τέλος Μαρτίου) θα πάνε δικαστήριο, αν ισχύει για όσους έχουν στα χέρια τους το εξώδικο ή και γι’ αυτούς που δεν το παρέλαβαν, ο Γιώργος Χριστοφίδης απάντησε: «Ισχύει για όλους όμως προκύπτουν άλλα ζητήματα».
Για να εξηγήσει: «Επειδή στο παρελθόν έχουν υπάρξει τροποποιήσεις του νόμου περί ποινικής δικονομίας, έχουν εισαχθεί γι’ αυτού του είδους τα αδικήματα, πρόνοιες οι οποίες καθορίζουν την παραγραφή του αδικήματος μετά από συγκεκριμένη χρονική προθεσμία, έξι με δώδεκα μήνες. Είναι η οροφή στην οποία η κατηγορούσα αρχή θα πρέπει να καταχωρήσει την ποινική δίωξη. Επειδή υπάρχουν παραβάσεις για τις οποίες πάμε πίσω στο 2022, στο 2023, αυτή η προθεσμία έχει ήδη παρέλθει. Πιθανότατα να υπάρχει αντικειμενική αδυναμία πλέον προώθησης οποιασδήποτε υπόθεσης ενώπιον δικαστηρίου».
«Έχει χαθεί, έχει εξανεμιστεί»
Σε διευκρινιστική ερώτηση, αν μια παράβαση που έγινε το 2022, αν έχει διαγραφεί, απάντησε: «Με βάση τον νόμο περί ποινικής δικονομίας θα έπρεπε αυτή η υπόθεση αν δεν έχει τακτοποιηθεί και ρυθμιστεί θα έπρεπε να τεθεί ενώπιον δικαστηρίου, 12 μήνες από τη συντέλεση του αδικήματος». Αν δεν έχει τεθεί; «Σημαίνει έχει παραγραφεί. Δεν μπορεί να έρθει αυτό το αδίκημα ενώπιον δικαστηρίου διότι πλέον είναι παραγεγραμμένο. Έχει χαθεί, έχει εξανεμιστεί», είπε ο δικηγόρος.
Ζήτημα η ανάκτηση των προστίμων
Ποιος είναι ο σκοπός; «Να μπορέσει η Αστυνομία να λύσει το λειτουργικό ζήτημα το οποίο προκύπτει και να γίνει η μεγαλύτερη ανάκτηση προστίμων από εκείνα τα οποία έχουν παραμείνει απλήρωτα. Η είσπραξη και η ανάκτηση των προστίμων είναι ένα ζήτημα. Αυτή είναι η θέση μου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».
Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν παραλάβει εξώδικο, μπορεί η Αστυνομία να τους πάρει δικαστήριο; «Ναι, αυτούς μπορεί να τους πάρει και τίθεται πλέον θέμα διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου για να αποφασιστεί κατά πόσο ορθά η Αστυνομία έχει προχωρήσει στην καταχώρηση ποινικής υπόθεσης εναντίον τους ή όχι», ανέφερε ο Γιώργος Χριστοφίδης.
Γιατί να τους πάρει δικαστήριο από τη στιγμή που δεν έχουν παραλάβει το εξώδικο; «Ή θα πρέπει να επιδώσει το πρόστιμο με άλλη οδό, που εξυπακούει κόστος ή θα αφήσει το θέμα της διαδικασίας στο δικαστήριο για να αποφασίσει», κατέληξε.