Kathimerini.com.cy
Ο θάνατος της 43χρονης -μητέρας 6 παιδιών- που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Λάρνακας και άφησε την τελευταία της πνοή λίγο αργότερα, το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαρτίου σκόρπισε θλίψη στην οικογένεια αλλά και την κυπριακή κοινωνία.
Μετά τους ισχυρισμούς που έφερε στο φως ο Τύπος και αφορούσαν ουσιαστικά καθυστέρηση στην περίθαλψη και την παροχή ιατρικής βοήθειας και φροντίδας, ο ΟΚΥπΥ απάντησε μέσω γραπτής ανακοίνωσης του παραθέτοντας το χρονικό -σύμφωνα με τα μητρώα του ΓΝ Λάρνακας- ενώ χθες (Τρίτη 29/3) και μετά την τέλεση της κηδείας της 43χρονης, ο σύζυγος της προχώρησε σε καταγγελία στην Αστυνομία.
Η μαρτυρία του συζύγου
Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο σύζυγος της άτυχης 43χρονης ανέφερε πως μετέβη στις Πρώτες Βοήθειες με την σύζυγο και τον γιο τους, άφησε τον γιο του να παρκάρει το αυτοκίνητο και κατέβηκε με την σύζυγο του κατευθυνόμενος στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Λάρνακας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ιδίου, τους ζητήθηκε Safepass με τον ίδιο να ζητά όπως γίνει η εισαγωγή της 43χρονης έως ότου ο ίδιος ολοκληρώσει την εγγραφή.
Ανέφερε πως θα έπρεπε να περιμένει κάποιος να την δει/εξετάσει προτού εισέλθει με τον σύζυγο να μπαίνει στην ουρά πίσω από 2-3 άτομα περιμένοντας την εγγραφή. Ο σύζυγος πρόσθεσε πως η γυναίκα είχε πολύ ψηλή πίεση (20 όπως ανέφερε χαρακτηριστικά) ενώ κατά την αναμονή του στην ουρά για εγγραφή είδε την σύζυγο του να κοκκινίζει και να κρατά το στήθος της. Εν συνεχεία η άτυχη 43χρονη φέρεται να κατέρρευσε με τον ίδιο να προσπαθεί αρχικά να τη βοηθήσει.
Η θέση του ΟΚΥπΥ
Όπως σημειώνει ο ΟΚΥπΥ μέσω γραπτής ανακοίνωσης του (Τρίτη 29/3) σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Νοσοκομείου, την ώρα προσέλευσης της γυναίκας, δεν υπήρχε άλλος ασθενής στην αναμονή. Η γυναίκα έκανε εγγραφή στις 18:45 και αμέσως μετά έχασε τις αισθήσεις της». Προστίθεται ότι «υπήρξε άμεση ανταπόκριση από το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, η ασθενής εξετάσθηκε από Καρδιολόγο, έτυχε διασωλήνωσης και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, όπου παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό, δυστυχώς δεν ανένηψε και κατέληξε».
Ο ΟΚΥπΥ σημειώνει ακόμα πως «για επίσκεψη στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) δεν απαιτείται και δεν ζητείται safe pass για να τύχει κάποιος ιατρικής εξέτασης. Όσοι ασθενείς δηλώσουν ότι είναι θετικοί στον COVID-19 ή έχουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε νόσηση με COVID-19, εξετάζονται σε διαφορετικό χώρο».
Μετά από επικοινωνία της «Καθημερινής» με τον Εκπρόσωπο Τύπου κύριο Πάμπο Χαριλάου, ο ίδιος ανάφερε πως η 43χρονη διασωληνώθηκε άμεσα, ενώθηκε με μόνιτορ ενώ έγινε 8 φορές προσπάθεια για καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς περί καθυστέρησης, υπογράμμισε εκ νέου πως δεν απαιτείται Safepass λέγοντας πως απλά ερωτούνται όσοι καταφθάνουν εάν είναι θετικοί ή φέρουν τυχόν συμπτώματα ούτως ώστε να τους παρασχεθεί η ιατρική βοήθεια σε διαφορετικό χώρο.
Η καταγγελία στην Αστυνομία
Το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας αλλά και ο Εκπρόσωπος Τύπου Χρήστος Ανδρέου επιβεβαίωσαν στην «Καθημερινή» πως χθες το απόγευμα -και μετά την τέλεση της κηδείας της 43χρονης- ο σύζυγός της προέβη σε καταγγελία/παράπονο.
Αξίζει να διευκρινίσουμε πως η καταγγελία δεν αφορά ιατρική αμέλεια αλλά καθυστέρηση στη διαδικασία εγγραφής και παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενώ επιβεβαίωσε πως θα πραγματοποιηθεί αστυνομική έρευνα.
Του Ανδρέα Κόκκινου