ΚΥΠΕ
Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, θα βρίσκεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το πόρισμα των ποινικών ανακριτών Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλο σε σχέση με τον θάνατο του Θανάση Νικολάου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, ενώ εξέτινε τότε τη στρατιωτική του θητεία.
Ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», το οποίο αναφέρεται στο πόρισμα και σημειώνει πως αυτό «μιλά πλέον ξεκάθαρα για δολοφονία του Θανάση, χωρίς υπονοούμενα και υποσημειώσεις», ο κ. Μάτσας ανέφερε πως δεοντολογικά δεν είναι ορθό να πει οτιδήποτε σε σχέση με τα ευρήματα της έρευνας «μέχρι να υποβληθεί το πόρισμα σε αυτό που μας εξουσιοδότησε να διερευνήσουμε τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου».
«Μετά θα μπορούμε και εμείς να πούμε κάτι. Όμως είναι κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα και ευθύνη του Γενικού Εισαγγελέα να πει και τι θα πει», πρόσθεσε.
«Εμείς δουλεύουμε και θα τηρήσουμε αυτό το χρονικό περιθώριο. Προχωρήσαμε πάρα πολύ και δεν βλέπω λόγο για να μην το παραδώσουμε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου», επεσήμανε ο κ. Μάτσας, σημειώνοντας πως με βάση την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα πρέπει να παραδοθεί το πόρισμα μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Σημείωσε πως με βάση τα ευρήματά τους στο πόρισμα διατυπώνουν τις δικές τους εισηγήσεις «αν υπάρχει μαρτυρικό υλικό το οποίο θα δικαιολογεί την καταχώρηση ποινικής υπόθεσης εναντίον κάποιου, ποιος θα είναι αυτός». «Αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει ο Γενικός Εισαγγελέας», είπε.
Ερωτηθείς αν στο πόρισμά τους θα υποδεικνύουν και τυχόν παραλείψεις ή ολιγωρία κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης στο παρελθόν, νοουμένου ότι αρχικά θεωρήθηκε πως ο θάνατος οφειλόταν σε αυτοκτονία, ο κ. Μάτσας είπε πως και αυτό θα σχολιαστεί. «Εμείς θα πούμε την άποψή μας με βάση το σύνολο του μαρτυρικού υλικού, το τι λέχθηκε, το τι έγινε από όλους για όλα τα θέματα», σημείωσε.
«Θα είναι μια εμπεριστατωμένη έρευνα. Δεν θα επαναλάβουμε τα γεγονότα που αναφέρονται στις προηγούμενες εκθέσεις. Απλώς θα αναφέρουμε επιγραμματικά ορισμένα πράγματα και εμείς θα ενδιατρίψουμε περισσότερα στα δικά μας ευρήματα και στις δικές μας διαπιστώσεις», ανέφερε.
Ο κ. Μάτσας σημείωσε πως της έρευνας αυτής προηγήθηκαν δυο αστυνομικές έρευνες, μια στρατιωτική έρευνα και δυο θανατικές ανακρίσεις. Έγινε επίσης και μια ανεξάρτητη έρευνα από ένα δικηγόρο και έναν ανώτερο αστυνόμο παλαιότερα, σημείωσε.
Από αυτές τις έρευνες έχουν δημιουργηθεί έξι ποινικοί φάκελοι με ένα μαρτυρικό υλικό που ανέρχεται σε περίπου 4.000 χιλιάδες σελίδες, πρόσθεσε.
Επίσης, ανέφερε, υπήρξαν και στοιχεία από την εκταφή που έγινε τον Δεκέμβριο του 2020 και νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την εκταφή. Δηλαδή εξετάστηκαν τα οστά από ιατροδικαστές της οικογένειας και υπήρξε και μια απόφαση του ΕΔΑΔ, είπε ο κ. Μάτσας.
Όπως σημείωσε, «το σύνολο των στοιχείων που μας έδωσαν - που είναι έξι ποινικοί φάκελοι - εμείς τα μελετήσαμε όλα, τα αξιολογήσαμε, καλέσαμε και 15 περίπου μάρτυρες οι οποίοι είχαν προηγουμένως καταθέσει και τους ζητήσαμε να δώσουν νέα κατάθεση, με βάση και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν. Και με όλο αυτό το μαρτυρικό υλικό το οποίο εξασφαλίστηκε συνολικά προσπαθούμε να συντάξουμε τη δική μας έκθεση», πρόσθεσε.
Ο κ. Μάτσας είπε πως η έρευνά τους διήρκησε 11 μήνες. «Έχουμε συντάξει ένα σημαντικό μέρος του πορίσματος μέχρι στιγμής. Αντιλαμβάνεστε δεν είναι εύκολη δουλειά μέσα από αυτό τον όγκο της μαρτυρίας να καταλήξουν σε ευρήματα», ανέφερε.
Πρέπει, υπογράμμισε, να μην υπάρχουν αντιφάσεις, να μην υπάρχουν ανακρίβειες, να είμαστε σαφείς και περιεκτικοί οπότε είναι ένα δύσκολο έργο.
Κρίνω, είπε ο κ. Μάτσας, «ότι είναι από τις πιο πολύπλοκες και δύσκολες υποθέσεις. Να μην ξεχνούμε ότι πέρασαν και 17 χρόνια από τον θάνατο του Νικολάου», σημείωσε.