Gastronomos
Του Γιάννη Αδειλίνη
Δέκα άξιοι Κύπριοι παραγωγοί από τον αγροδιατροφικό τομέα, διακρίθηκαν για το ήθος και την επιμονή τους στην ποιότητα στην 9η απονομή των Βραβείων Ποιότητας 2023 του περιοδικού «Γαστρονόμος» και της εφημερίδας «Καθημερινή», την Τρίτη 27 Ιουνίου στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Στροβόλου.
Στη μεγάλη γιορτή του «Γ» τιμήθηκαν παραγωγοί και μεταποιητές κυπριακών τροφίμων για την πίστη, το πάθος και το όραμά τους να στηρίξουν τα προϊόντα τους, με σεβασμό προς στους καταναλωτές, το περιβάλλον και τη φύση, αντιμετωπίζοντας ένα δύσκολο, πρωτόγνωρο περιβάλλον που διαμόρφωσε η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση.
Η επιτροπή γευσιγνωσίας του «Γ» αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές, σεφ, σομελιέ, δημοσιογράφους γεύσης και συνεργάτες του περιοδικού, οι οποίοι δοκίμασαν και συνέκριναν 70 προϊόντα που αξιολογήθηκαν σε έξι τυφλές γευσιγνωσίες στο bar εστιατόριο Kamara στη Λευκωσία και αναδείχθηκαν τα καλύτερα για το 2023.
Στον γαστρονομικό θεσμό φέτος το Τιμής Ένεκεν βραβείο δόθηκε σε μια ξεχωριστή προσωπικότητα, τον σεφ της καρδιάς μας που εδώ και δεκαετίες αποτελεί τον πρεσβευτή της κυπριακής γαστρονομίας στην Ελλάδα.
Τα παραδοσιακά προϊόντα ξαναμπαίνουν στο τραπέζι των εστιατορίων και έννοιες όπως εντοπιότητα και εποχικότητα αποτελούν βασικά κριτήρια των καταναλωτών. Τα Βραβεία Ποιότητας του «Γ» συμβάλουν ώστε να εκτιμήσουμε περισσότερο την αξία των δικών μας ντόπιων προϊόντων.
Με τα Βραβεία Ποιότητας ο «Γαστρονόμος» αναζητά κάθε χρόνο τις νησίδες της ποιότητας και του επαγγελματισμού που υπάρχουν σε όλη την Κύπρο, τους παραγωγούς που επιχειρούν με πάθος, στοχοπροσύλωση και μεράκι, τους ανθρώπους που καθρεφτίζουν την Κύπρο που ονειρευόμαστε!
Ο καθένας κάνει κάτι διαφορετικό, ξεχωρίζει για τους δικούς του λόγους και όλοι μαζί διαθέτουν μοναδικά, κυπριακά προϊόντα.
Την παρουσίαση της βραδιάς ανέλαβε η δημοσιογράφος Έλενα Αποστόλου. Περήφανος χορηγός των Βραβεία Ποιότητας 2023 ήταν η Τράπεζα Κύπρου, υποστηρικτής των Κύπριων Παραγωγών οι Υπεραγορές Σκλαβενίτης, υποστηρικτής Πολιτισμού ο ΟΠΑΠ Κύπρου και υποστηρικτής Βιώσιμης Ανάπτυξης η Epic.
ΝΙΚΗΤΕΣ – ΑΠΟΝΕΜΗΤΕΣ :
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ : Χαρούπι, Άριστος Αριστοδήμου
AΠΟΝΕΜΗΤΗΣ: KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Το Περιβόλι του Θεόδωρου, Βιολογικό κτήμα, Χάρης Χριστοφόρου
ΑΠΟΝΕΜΗΤΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ & ΑΛΕΞΗΣ ΒΑΦΕΑΔΗΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΑΛΛΟΥΜΙΟΥ: Αιγοπρόβειο ΚΕΣΕΣ, Γ. & Ι ΚΕΣΕΣ Γαλακτοκομικά Προϊόντα, Ιάκωβος Κεσές
ΑΠΟΝΕΜΗΤΕΣ: ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ & ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ: OLIO ZO, βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΤΡΗ ΑΔΑΜΟΥ
ΑΠΟΝΕΜΗΤEΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΜΗΣ & ΑΝΝΑ Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Εστιατόριο Kuzuba, Γιώργος Μούντης και Χάρης Χρίστη
AΠΟΝΕΜΗΤΕΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ & ΕΛΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΝΟΥ: Single Vineyard Ξυνιστέρι 2021, Οινοποιείο Ζαμπάρτας, Μάρκος Ζαμπάρτας
ΑΠΟΝΕΜΗΤΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΤΡΑΡΗΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΥΘΡΟΥ ΟΙΝΟΥ: Μαραθεύτικο 2018, Οινοποιείο Αργυρίδης, Ρεβέκκα Αργυρίδη
ΑΠΟΝΕΜΗΤΕΣ: ΝΤΕΝΗ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΕΙΛΙΝΗΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ: Ζιβανία, Οινοποιείο Βουνί Παναγιάς, Κώστας Κυριακίδης
AΠΟΝΕΜΗΤΗΣ: ΜΑΡΚΟΣ ΣΙΑΡΛΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ: Αναρή, Γαλακτοκομείο Α.Μ. Δρούσεια, Μαρία Κάπονα
ΑΠΟΝΕΜΗΤΗΣ: ΦΙΛΙΠΠΑ ΚΑΡΣΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ
ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Χριστόφορος Πέσκιας, σεφ
ΑΠΟΝΕΜΗΤΗΣ: ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ