ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Πρόβλημα η νεανική παραβατικότητα, όχι οι λαμπρατζιές»

Τι αναφέρουν οι Δήμαρχοι Λεμεσού

ΚΥΠΕ

Η καταστολή της νεανικής παραβατικότητας που παρατηρείται εβδομάδες πριν το Μεγάλο Σάββατο, αποτελεί ευθύνη της Αστυνομίας και όχι των Δήμων, δηλώνουν στο ΚΥΠΕ οι Δήμαρχοι των τεσσάρων Δήμων της Λεμεσού, οι οποίοι θεωρούν ότι το νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές δεν θα επιλύσει το πρόβλημα.

Οι Δήμαρχοι, Γιάννης Αρμεύτης, Κυριάκος Ξυδιάς, Παντελής Γεωργίου και Άντρος Θεοδώρου περιγράφουν, επίσης, τα όσα κλήθηκαν οι δημοτικές Αρχές να διαχειριστούν από τη δράση των διαφόρων ομάδων νεαρών και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ιδιωτικές και δημοτικές περιουσίες, με κόστος δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, εξέφρασε την άποψη πως για το νομοσχέδιο που συζητείται «πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός του εθίμου από τα φαινόμενα παραβατικότητας» και υπενθύμισε πως «υπάρχει το νομικό πλαίσιο που απαγορεύει το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια».

Δηλώνοντας ότι ο ίδιος προβληματίζεται καθώς «το έθιμο έχει πλέον ξεφύγει», ο κ. Αρμεύτης θεωρεί πως «είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από όλους» και υπέδειξε ότι «ο Δήμος δεν έχει κατασταλτικές αρμοδιότητες αλλά καθαρά προληπτικές».

«Άρα, μέσα, είτε από την ενημέρωση του κοινού, είτε μέσα από διάφορα προγράμματα που έχουμε και συμμετέχουμε, μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση της παραβατικότητας», ανέφερε και τόνισε πως «από εκεί και πέρα, η εφαρμογή του νόμου και της νομοθεσίας είναι δουλειά της Αστυνομίας».

Είπε, επίσης, ότι τα σοβαρότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν κυρίως στις περιοχές Αγίου Νικολάου και Αγίου Γεωργίου Χαβούζας, αλλά και στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας στο Ζακάκι «όπου την τελευταία εβδομάδα χρειαστήκαμε ένα φορτηγό για να μετακινήσουμε ελαστικά που είχαν συγκεντρωθεί».

Στον Άγιο Νικόλαο, πρόσθεσε, ελαστικά που κάηκαν στο δρόμο προκάλεσαν ζημιές στην άσφαλτο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ζημιές ύψους 20 χιλιάδων ευρώ σε ιδιωτικές περιουσίες, από βιτρίνες, προθήκες καταστημάτων και διαφημιστικές πινακίδες που αποτέλεσαν στόχο νεαρών παραβατών.

«Από εκεί και πέρα κοστολόγηση των ζημιών σε δημοτική περιουσία δεν έχει γίνει, αλλά αντιλαμβάνεστε για να γίνει επίστρωση ασφάλτου, υπάρχει κάποιο κόστος», είπε ο κ. Αρμεύτης, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο κόστος για το Δήμο αποτελούν οι υπερωρίες για το προσωπικό του, το οποίο είχε κληθεί, μεταξύ άλλων, να μετακινήσει σωρούς ξύλων από λαμπρατζιές. Ερωτηθείς αν υπήρξε αντίδραση από νεαρά πρόσωπα στην μετακίνηση ξυλείας είπε πως «γενικά υπήρχε συνεργασία εκτός από κάποιες περιπτώσεις».

«Η θέση μας είναι πάρα πολύ απλή», δήλωσε εξάλλου, ο Δήμαρχος Αμαθούντας, Κυριάκος Ξυδιάς, λέγοντας πως «δεν έχει καμία σχέση με ήθη και έθιμα αυτή η ιστορία».

«Είναι συμμορίες, είναι παραβατικότητα, είναι παρανομία στο μεγαλείο της και δεν περιορίζεται στο Μεγάλο Σάββατο που είναι η λαμπρατζιά, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, έχει καταστροφές σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές περιουσίες, με κλοπές υλικών, κάδων και πολλά άλλα», συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε πως τα θέματα αυτά «δεν ρυθμίζονται με την ψήφιση μιας νομοθεσίας για το Μεγάλο Σάββατο, αλλά είναι επαναλαμβανόμενες παρανομίες που οφείλει το κράτος να τις αντιμετωπίσει».

Ως Δήμος, συνέχισε, «έχουμε μετακινήσει απίστευτους όγκους ξυλείας, σε συνεννόηση με την Αστυνομία, αλλά δυστυχώς οι παράνομες συμπεριφορές, οι οχληρίες, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις Τοπικές Αρχές».

Υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για ποινικά αδικήματα, ο κ. Ξυδιάς είπε πως «συλλήψεις μπορεί να κάνει μόνο η Αστυνομία και πρέπει το κράτος να σοβαρευτεί και να ασχοληθεί σοβαρά με αυτά τα ζητήματα».

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι ο ίδιος δέχθηκε, χθες Πέμπτη, τηλεφώνημα από δημότη ο οποίος εξέφρασε την απόγνωση του, καθώς νεαρά πρόσωπα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται, να ανάβουν φωτιά και να προκαλούν οχληρία και αναστάτωση, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Ήταν μια κουραστική περίοδος όπου συνεργεία μας έτρεχαν στα οκτώ από τα εννέα δημοτικά διαμερίσματα, δήλωσε εξάλλου ο Δήμαρχος Κουρίου, Παντελής Γεωργίου, ο οποίος θεωρεί ότι το πρόβλημα αφορά στην επιβολή της νομοθεσίας για την παραβατικότητα και όχι στο θέμα των λαμπρατζιών.

«Θεωρώ ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα, από την Αστυνομία, να καλύψει όλη αυτήν την παραβατικότητα και ότι είναι παράλογο το να μην μπορεί να κάνει μια σύλληψη και να επιβάλει την νομοθεσία», είπε και σημείωσε ότι πέραν από κροτίδες, που εντάσσονται στις εκρηκτικές ύλες, «είχαμε μεταφορά μαχαιριών, άτομα με πτυσσόμενα ρόπαλα, είχαμε άτομα που έκαναν διακινήσεις ναρκωτικών, αποκοπές δρόμων και άναμμα φωτιών».

Διερωτήθηκε «γιατί το κράτος θεωρεί πως δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα για να γίνουν συλλήψεις και να διαλύσει αυτήν την κατάσταση και περιμένει αντιμετώπιση από τους Δήμους;» και πρόσθεσε ότι είναι συγκεκριμένη ομάδα νεαρών παραβατών που δημιουργούν τα προβλήματα, «είναι ξεκάθαρα θέματα νεανικής παραβατικότητας και πρέπει να τα αντιμετωπίσει το κράτος».

«Όποτε μας ζητήθηκε από την Αστυνομία, μετακινήσαμε ξυλεία και ακριβώς επειδή το κάναμε, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, είχαμε αντίποινα από τους νεαρούς, οι οποίοι μας έκαναν ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ στα αποδυτήρια της πλατείας Μάριου Τόκα», συμπλήρωσε.

Ο Δήμαρχος Κουρίου τόνισε ότι, αντίθετα, στις περιοχές που εμπίπτουν στην δικαιοδοσία των Βρετανικών Βάσεων, παρατηρήθηκε μια σχετικά ελεγχόμενη κατάσταση, αφού όπως υπέδειξε «υπήρχε μια πολύ καλή συνεργασία με την Αστυνομία των Βάσεων, η οποία απέστειλε ειδικό κλιμάκιο που μιλούσε καθημερινά με τους νεαρούς ένα μήνα προηγουμένως».

«Όταν το ζητήσαμε και από την Κυπριακή Αστυνομία», σημείωσε «μας είπαν ότι θα το εξετάσουν με την κοινοτική αστυνομία αν μπορούν να στείλουν κάποιον» και διερωτήθηκε γιατί να μην υπάρχει ούτε ένας διαθέσιμος αστυνομικός για μια περιοχή με 40 χιλιάδες δημότες.

Εξέφρασε ακόμη τη θέση πως «είναι ανεπίτρεπτη αυτή η προσπάθεια, μέσα από τη νομοθεσία, για μετάθεση ευθυνών ποινικών αδικημάτων στους Δήμους» και υπέδειξε πως «από τη στιγμή που ο νόμος σου λέει ότι είναι παράνομο να ανάβεις φωτιά και δεν έχεις άδεια, το μόνο που μένει είναι η επιβολή του νόμου».

«Το κράτος είναι ανίκανο να προστατεύσει τον πολίτη αλλά και με την κατάργηση των λαμπρατζιών με νομοθεσία δεν θα κάνουμε κάτι. Γίνονται τα αίσχιστα, είναι παράνομα, αλλά δεν κάνει κανένας τίποτα», κατέληξε ο Παντελής Γεωργίου.

Τη δική του τακτική εφάρμοσε ο Δήμος Πολεμιδιών για να ελέγξει την κατάσταση σε περιοχές όπως του Αγίου Νικολάου και του Τιμίου Σταυρού, αφού σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Άντρο Θεοδώρου, όταν διαπιστώθηκε ότι, πριν από ένα μήνα, νεαροί άρχισαν να αποσπούν έπιπλα και άλλα υλικά από αυλές σπιτιών, «τους είπαμε να περιμένουν και θα τους δώσουμε εμείς τα ξύλα και το χώρο, από την Μεγάλη Τετάρτη, κάτι που σεβάστηκαν και αποδέχτηκαν».

«Τους πήραμε σούβλες, κρέας και άλλα εδέσματα για να μην μας κάνουν ζημιές, είχαμε άτομα να τους μιλούν καθημερινά και συνεργασία με τους γονείς, γιατί δεχόμασταν απειλές ότι θα μας κάψουν τα γήπεδα, τις γειτονιές, αλλά το ελέγξαμε με τον δικό μας τρόπο για να αποφύγουμε τα χειρότερα», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, σημείωσε, υπήρξαν περιστατικά με ζημιές σε κάδους του Δήμου, αξίας περί τις 7 με 10 χιλιάδες ευρώ, κυρίως στην περιοχή Αγίου Νεοφύτου, όπου δεν επιτράπηκε η λαμπρατζιά, λόγω της απουσίας κατάλληλου χώρου που δεν θα ελλόχευε κινδύνους για τους δημότες και τις περιουσίες τους.

Ο κ.Θεοδώρου εξέφρασε τη θέση ότι το έθιμο της λαμπρατζιάς δεν πρέπει να συνεχιστεί και τόνισε ότι «δεν γίνεται να είμαστε στην πρίζα για ένα μήνα για να κρατούμε αυτήν την κατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση