ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αργυρώ Ροτσίδου: «Πάσχα», μια λέξη που ξυπνάει χιλιάδες συναισθήματα σε μικρούς και μεγάλους

Η Αργυρώ Ροτσίδου, ανάμεσα σε άλλα, μάς αποκαλύπτει την πιο έντονη «πασχαλινή» της ανάμνηση, τα πλάνα της γι' αυτές της ημέρες και την αγαπημένη της συνταγή

Το Πάσχα είναι μια εποχή γεμάτη από αρώματα και γεύσεις που ξυπνούν μνήμες και συναισθήματα και αυτό, μάλλον, δεν χωράει καμία αμφιβολία. Και μπορεί ο κάθε άνθρωπος να έχει διαφορετικές αναμνήσεις, ωστόσο μιλώντας με την Αργυρώ Ροτσίδου για αυτή την τόσο όμορφη και σημαντική περίοδο, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως όλοι μας, όταν ανατρέχουμε στο παρελθόν, φέρνουμε στο μυαλό μας στιγμές με την οικογένειά μας και κάθε χρονιά, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέες, και ακόμη πιο δυνατές εμπειρίες και αναμνήσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τι σημαίνει όμως το «Πάσχα» για την όμορφη σύζυγο του Ευθύμιου Δίπλαρου και ποια είναι η πιο έντονη  «πασχαλινή» της ανάμνηση; Η ίδια μάς απαντάει όχι μόνο αυτά τα δύο ερωτήματα, αλλά και ανάμεσα σε άλλα, μάς αποκαλύπτει τις αγαπημένες της στιγμές από το παρελθόν, τα πλάνα της ίδιας και της οικογένειάς της γι' αυτές της ημέρες, ενώ μοιράζεται μαζί μας και την αγαπημένη της συνταγή.

Τι συναισθήματα ξυπνάει στην Αργυρώ το «Πάσχα»;
«Πάσχα»! Μια λέξη που ξυπνάει χιλιάδες συναισθήματα σε μικρούς και μεγάλους. Αυτές οι γιορτινές ημέρες που όλοι θέλουν να τις περάσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να ανταλλάξουν ευχές και χαμόγελα! Το Πάσχα είναι ίσως η μοναδική γιορτή που κλείνει μέσα της όλα τα συναισθήματα: από την αγωνία, τον πόνο και τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης, περνάμε στη χαρά, την αγαλλίαση και την ελπίδα της Ανάστασης. Oι πασχαλινές παραδόσεις και τα έθιμα σε διάφορες γωνιές της χώρας μας είναι γεμάτα συμβολισμούς και μοιάζουν αναλλοίωτα στο χρόνο.

Αλήθεια, ποια είναι η πιο έντονη «πασχαλινή» σου ανάμνηση;
Σαν την πιο έντονη «πασχαλινή» μου ανάμνηση θυμάμαι εμένα μαζί με την μητέρα μου και την γιαγιά μου να περνάμε ώρες στην κουζίνα και να φτιάχνουμε κουλουράκια, φλαουνες, κόκκινα αυγά . Μου άρεσε γιατί οι πασχαλινές αυτές δραστηριότητες ήταν μια ευκαιρία να έρθουμε κοντά. Θα μου μείνουν επίσης αξέχαστες οι λαχταριστές μυρωδιές της φρεσκοψημένης ζύμης που γέμιζε το σπίτι. Πηγαίναμε όλοι μαζί στην εκκλησία για να κάνουμε Ανάσταση, παππούδες, θείοι, ξαδέρφια, οι γονείς και τα αδέρφια μας. Μετά το Χριστός Ανέστη και όταν τελείωνε η εκκλησία, γυρνούσαμε στο σπίτι της γιαγιάς Αργυρώς όπου ετοιμάζαμε όλοι μαζί το πασχαλινό τραπέζι. Μυρωδιές, γέλια, φωνές, όλα στην κουζίνα και γύρω από το τραπέζι. Δυστυχώς, αυτές οι μαζώξεις δεν είναι το ίδιο όπως παλιά, καθώς έχουμε μεγαλώσει, και άλλοι έχουν «φύγει» από την ζωή. Παραμένουν όμως στην καρδιά μου...

Είσαι από τους ανθρώπους πού τηρούν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα; Έφτιαξες φέτος φλαούνες;
Από μικρή τηρώ τα έθιμα μας είναι κάτι που θέλω να τα μεταφέρω και εγώ στα παιδιά μου. Τα ήθη και έθιμα πρέπει να τηρούνται. Ναι έκανα φλαούνες,τσουρέκια και μάλιστα, βοήθησε φέτος και ο Ευθύμιος!

Ποια είναι τα πλάνα σας για τις ημέρες του Πάσχα;
Αυτές τις μέρες θα τις περάσουμε οικογενειακως και με φίλους είναι ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μας, το έχουμε και εμείς και τα παιδιά ανάγκη και κυρίως ο Ευθύμιος λόγο του βεβαρημένου προγράμματος του πλέον.

Είναι το δικό σας Πάσχα συνδεδεμένο με κάποιο κυπριακό χωριό ή ίσως, κάποιο προορισμό του εξωτερικού;
Πάσχα χωρίς χωριό δεν νοείται. Σίγουρα θα είμαστε στα χωριά του Ευθυμίου δύο όμορφα κρασοχώρια το Αρσος και το Κοιλανι μιας και γω δεν κατάγομαι από κάποιο χωριό. Εκεί δίπλα στις παραδόσεις στα παραδοσιακά παιχνίδια και είμαι σίγουρη πως τα μωρά μας θα το λατρέψουν.

Ποια είναι η αγαπημένη σου πασχαλινή συνταγή; Θα την μοιραστείς μαζί μας;
Η αγαπημένη μου συνταγή είναι τα τσουράκια! Φυσικά και θα την μοιραστώ!

Υλικά:
250 γρ. φρέσκο βούτυρο
300 γρ. ζάχαρη
3 μεγάλα αβγά
2 κρόκους από μεγάλα αβγά
350 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
1.100 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
1/2 κ.γ. αλάτι
3 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα σε σκονη
2 κ.γ. κοφτά μαχλέπι κοπανισμένο
50 γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο
Φιλέ αμύγδαλου

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο.
Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35°C.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι για τσουρέκι, την ενεργοποιημένη μαγιά και το μαχλέπι με τη μαστίχα (τριμμένα σε σκόνη).
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
Ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος της κουζινομηχανής για 10 λεπτά
Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.
Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη.
Το επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη.
Τη βάζουμε στον κάδο ή σε μεγάλο μπολ (υπολογίστε ότι στο τέλος θα πάρει 3 φορές τον όγκο της) και την σκεπάζουμε
Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά το βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη.
Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 3 μέρη (3 μεγάλα τσουρέκια) ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια αφράτα θέλουμε.
Πλάθουμε τα Πασχαλινά τσουρέκια.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση