To βράδυ της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2023» δείπνο και όπως είδαμε στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η Πρώτη Κυρία του νησιού μας ήταν ιδιαίτερα κομψή, όπως επίσης και η σύζυγος του Νικόλα Παπαδόπουλου, Γιώτα Παπαδοπούλου.
Συγκεκριμένα, η Φιλίππα Καρσερά επένδυσε σε μια υπέροχη μάξι γκρι δημιουργία, με σατέν λεπτομέρεια στο πάνω του μέρος, ενώ η Γιώτα Παπαδοπούλου φόρεσε ένα αέρινο μάξι φόρεμα. Εξίσου κομψή ήταν και η Μαρία Χατζησολωμού Κόμπου, η οποία πόζαρε με τις δύο κυρίες. Για την περίσταση η Μαρία επέλεξε να φορέσει ένα λευκό φόρεμα με γαλάζια λεπτομέρεια στο πάνω του μέρος.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο δείπνο, ο ΠτΔ αρχικά συνεχάρη το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, για τη όλη διοργάνωση του συνεδρίου.
Την ίδια στιγμή, σημείωσε, «η συμμετοχή όλων εσάς στο Συνέδριο, είναι μια ισχυρή ένδειξη στήριξης και εμπιστοσύνης στην κυπριακή ναυτιλία, ενώ παράλληλα αποτελεί για όλους μας υποχρέωση για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση και διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης της ναυτιλιακής βιομηχανίας». Ακόμη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πολιτείας και του ιδίου προσωπικά για τη διαχρονική στήριξη των συμμετεχόντων στις προσπάθειες ενίσχυσης του κυπριακού νηολογίου και της κυπριακής ναυτιλίας γενικότερα.
Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι «η ναυτιλία, ως μια διεθνής βιομηχανία είναι ένας μεταβαλλόμενος κλάδος με πολλές ιδιαιτερότητες και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις παγκόσμιες, πολιτικοοικονομικές εξελίξεις». Υπογράμμισε ότι «ο πράσινος και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κυβερνοασφάλεια και η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού, είναι μόνο μερικές από τις σημερινές προκλήσεις», σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Έπειτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις που βιώνει η ναυτιλία «απαιτούν συλλογικές προσεγγίσεις και διεθνείς λύσεις».
«Η κλιματική αλλαγή και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα που απασχολούν όχι μόνο την Κύπρο, που είναι ένα νησιώτικο κράτος με παράδοση στη ναυτιλία», υπέδειξε, τονίζοντας το χρέος και την ευθύνη για εποικοδομητική συμβολή στις συλλογικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μετάβαση σε μια πράσινη ναυτιλία. Ωστόσο, σημείωσε ότι αν και οι όποιες φιλόδοξες επιδιώξεις είναι ευπρόσδεκτες, «θα πρέπει ταυτόχρονα αυτές να είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, λαμβάνοντας φυσικά υπ’ όψιν ότι η ασφάλεια θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση σε ό,τι αποφασίζεται».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΚΥΠΕ, ότι εξίσου σημαντική είναι η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, με τη θέσπιση και ομοιόμορφη εφαρμογή κανονισμών και γενικότερα του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε, «ως Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζουμε διαχρονικά το έργο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού».
«Το πλαίσιο των υπηρεσιών και των πλεονεκτημάτων που παρέχονται από το κυπριακό νηολόγιο, όπως το σταθερό και ανταγωνιστικό σύστημα φόρου χωρητικότητας, τα μηδενικά τέλη νηολόγησης, η 24ωρη υπηρεσία 7 μέρες τη βδομάδα, η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας, τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας, η αποτελεσματικότητα και ευελιξία, καθώς και η φήμη ενός κυρίαρχου κράτους, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες και το πλαίσιο λειτουργίας μιας σύγχρονης ναυτιλιακής εταιρείας», τόνισε ο Πρόεδρος της Χριστοδουλίδης.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η περαιτέρω απλούστευση και βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών αποτελεί υψηλή προτεραιότητά μας και περιλαμβάνεται στους στόχους μας». Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως εξήγησε, βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις, οι οποίες ξεκίνησαν και από την προηγούμενη διακυβέρνηση για την ανάπτυξη της μονοθυριδικής εξυπηρέτησης ή αλλιώς του “One-Stop-Shipping Centre”, μέσω της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου της Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, καθώς και την ψηφιοποίηση όλων των Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, μέχρι το 2024.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «το σταθερό δημοσιονομικό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, η τεχνογνωσία και η πελατοκεντρική προσέγγιση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, παρά τις προκλήσεις που έχουμε, αποτελούν την κινητήρια δύναμη του ναυτιλιακού συμπλέγματος της Κύπρου».
Εν συνεχεία, ανέφερε ότι η πρόσφατη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και η επαναφορά του αξιόχρεου της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody’s, μετά από 12 χρόνια, μεταφράζονται σε προοπτική και περαιτέρω ευκαιρίες, ενισχύοντας το πλαίσιο για προσέλκυση ακόμη περισσότερων ποιοτικών επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
«Είναι αδιαπραγμάτευτη η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης, η συνέχιση θωράκισης της οικονομίας και η δημιουργία όλων εκείνων των συνθηκών για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν την Κύπρο για να επενδύσουν, συμπεριλαμβανομένων όλων εσάς», κατέληξε.