Στη συνάντηση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα, η οποία θα εστιάσει στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, συμμετέχει σήμερα, Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Ο ίδιος, έφτασε στη Γρανάδα χτες, και στο περιθώριο των εργασιών της Συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβεί στο Παλάτι της Αλάμπρα.
Εκεί, όπως και οι υπόλοιπο προσκεκλημένοι, έτυχε υποδοχής από τον Βασιλιά Φελίππε και τη σύζυγο του βασίλισσα Λετίθια, ενώ στη συνέχεια παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο Βασιλιάς προς τιμή των ηγετών των κρατών που συμμετέχουν στη Συνάντηση.
Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είδαμε την στιγμή που το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας υποδέχθηκε τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τις κοινές φωτογραφίες των ηγετών Lions Patio.
Παρατηρώντας, βέβαια, τα στιγμιότυπα δεν μπορέσαμε να μην εστιάσουμε και στην σικάτη εμφάνιση της βασίλισσας Λετίθια, η οποία όπως μπορείτε να δείτε και εσείς αμέσως πιο κάτω, επένδυσε σε black and white χρωματισμούς, με την ίδια να επιλέγει πιο συγκεκριμένα μια printed μίντι φούστα με βολάν στοιχεία μαζί με απλό τοπ με sheer λεπτομέρεια στις τεράντες.
Όπως είχε ανακοινωθεί από την κυπριακή Προεδρία, στο πλαίσιο της συζήτησης για θέματα Επικαιρότητας, θα παρουσιαστεί από πλευράς των κρατών που συμμετέχουν στη MED9, ως έχει συμφωνηθεί στην πρόσφατη Σύνοδο τους στη Μάλτα, επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με την οποία ζητείται περαιτέρω αρωγή και οικονομικοί πόροι προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιο έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και φαινόμενα φυσικών καταστροφών.
Η ατζέντα της συνόδου επικεντρώνεται κυρίως στην έναρξη της συζήτησης για τη Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για την περίοδο 2024 - 2029, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το επόμενο εξάμηνο εν μέσω της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Παράλληλα, ξεκινά η ευρύτερη συζήτηση σε σχέση με το μέλλον της ΕΕ δεδομένου του στόχου για διεύρυνση, και της ανάγκης για εσωτερική μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας της.
Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης το θέμα της διαχείρισης της μετανάστευσης, κυρίως όσον αφορά την εξωτερική διάσταση και τις σχέσεις με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών και προσφύγων. Η συζήτηση αναμένεται να εστιάσει σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως την εφαρμογή του μέρους του μνημονίου συναντίληψης με την Τυνησία που αφορά τη μετανάστευση. Δεν αποκλείεται ορισμένα κράτη μέλη να εγείρουν και ζητήματα που αφορούν το Νέο Πακέτο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, δεδομένης της διαφωνίας της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για τη λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία στον τομέα αυτό.