Κοινή εμφάνιση πραγνατοποίησαν στα εγκαίνια της έκθεσης «The touch of a Slovenian Painter» που τελέστηκαν στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας Urška Klakočar Zupančič, η οποία έφτασε χθες στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, με πρόκληση ομολόγου της Αννίτας Δημητρίου στην Κύπρο.
Αναλυτικότερα, οι δύο κυρίες βρέθηκαν στα εγκαίνια έκθεσης έργων τέχνης δέκα καλλιτεχνών από τη Σλοβενία, με τίτλο «The touch of a Slovenian Painter», ενώ προηγουμένως πραγματοποιήθηκε τελετή επίσημης σύστασης του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου – Σλοβενίας.
Τόσο η Αννίτα Δημητρίου, όσο και και Urška Klakočar Zupančič πραγματοποίησαν πολύ όμορφες εμφανίσεις, με την Κύπρια Πρόεδρο της Βουλής να επιλέγει ένα κομψό μίντι φόρεμα με ελαφριές πιέτες και να ολοκληρώνει την εμφάνισή της με ψηλοτάκουνες μπότες και την Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας να φοράει για την περίσταση ένα πράσινο μίνι φόρεμα με ιδιαίτερη ζώνη και πράσινες γόβες.
Στον χαιρετισμό της, η Urška Klakočar Zupančič αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτύξει Κύπρος και Σλοβενία, μέσα στα 30 και πλέον χρόνια διπλωματικών σχέσεων, σημειώνοντας ότι το 2024 σηματοδοτεί την 20η επέτειο ένταξης των δυο χωρών στην ΕΕ. «Σε αυτές τις δύο δεκαετίες, η Σλοβενία και η Κύπρος όχι μόνο αναπτύχθηκαν ως χώρες, αλλά επέδειξαν βαθιά αφοσίωση στο κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα και στην ποικιλομορφία που αυτό σηματοδοτεί και τιμά, με έντονη συνεργασία στις Προεδρίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε. Σημείωσε ακόμη ότι, αν και οι δυο χώρες βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, «έχουμε αναγνωρίσει τη Μεσόγειο Θάλασσα ως το κοινό μας στοιχείο και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά στην περιοχή».
Καλωσορίζοντας την ομόλογο της, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε πως, παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε διαφορετικές περιοχές, η Σλοβενία και η Κύπρος έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία παρέχουν στέρεο έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας. «Η τέχνη, σε όλες τις μορφές της, έχει τη μοναδική ικανότητα να γιορτάζει την ποικιλομορφία του κόσμου μας, να προωθεί την κατανόηση και να καλλιεργεί συνδέσεις μεταξύ εθνών και λαών, που ξεπερνούν τα γεωγραφικά σύνορα», τόνισε και πρόσθεσε, ότι «η τέχνη στέλνει το μήνυμα πως, παρά τις διαφορές μας, όλους μας συνδέουν οι κοινές μας ελπίδες και φιλοδοξίες για έναν καλύτερο κόσμο». «Εκτιμώντας και μαθαίνοντας ο ένας την κουλτούρα του άλλου, μπορούμε να σφυρηλατήσουμε αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό», συμπλήρωσε.