ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προσφυγόσημο: Η ιστορία ενός συμβόλου

Η μαρτυρία του εκτοπισμού μέσα από την Τέχνη

Η μαρτυρία του εκτοπισμού μέσα από την Τέχνη Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - Η Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας φιλοξενεί εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο Προσφυγόσημο, που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της Κύπρου αμέσως μετά την εισβολή της Τουρκίας το 1974. Το Προσφυγόσημο απεικονίζει ένα εξαιρετικό έργο τέχνης που είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτιστική παραγωγή της Κύπρου κατά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Η έκθεση, την οποία επιμελείται η ιστορικός τέχνης Μαρία Παφίτη, θα εγκαινιαστεί στις 24 Ιανουαρίου 2024, στις 7:00 μ.μ., από τον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, Πρέσβη κ. Ανδρέα Κακουρή. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2024.

Τον Σεπτέμβριο του 1974 η Κυπριακή Κυβέρνηση καθιέρωσε χαρτόσημο, σκοπός του οποίου ήταν να βοηθήσει τους πρόσφυγες που προέκυψαν από την τουρκική εισβολή. Το προσφυγικό τέλος, γνωστό ως Προσφυγόσημο, αποτελεί έκτοτε μια οδυνηρή υπενθύμιση της εισβολής και κατοχής του 37% του εδάφους της Κύπρου. Το χαρτόσημο εξακολουθεί να επικολλάται σε οτιδήποτε ταχυδρομείται από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, τόσο εντός Κύπρου, όσο και στο εξωτερικό, ενημερώνοντας έτσι τη διεθνή κοινότητα για το εκκρεμές Κυπριακό πρόβλημα.

Το Προσφυγόσημο απεικονίζει ένα κορίτσι καθισμένο σε μια βαλίτσα μπροστά σε συρματοπλέγματα. Τιτλοφορείται Κύπρος 1974 και είναι ένα εκπληκτικό χαρακτικό του σπουδαίου Έλληνα χαράκτη Α. Τάσσου (1914-1985).

Η πρώτη εκδοχή αυτής της έκθεσης, φιλοξενήθηκε την άνοιξη του 2023 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την αιγίδα της Προέδρου της, κυρίας Αννίτας Δημητρίου. Τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται αποκαλύπτουν τη διαδικασία δημιουργίας του Προσφυγοσήμου, βάσει αρχειακού και φιλοτελικού υλικού, καθώς και σχετικών έργων τέχνης. Προβάλλεται η ξυλογραφία του Α. Τάσσου και καταδεικνύεται η επίδρασή της στην καλλιτεχνική παραγωγή της Κύπρου τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Η έκθεση περιλαμβάνει εμβληματικά έργα ενός από τους «πατέρες της κυπριακής τέχνης», του Τηλέμαχου Κάνθου (1910-1993), των καταξιωμένων καλλιτεχνών Λευτέρη Οικονόμου (1930-2007) και Ανδρέα Λαδόμματου (1940) και διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Γαβριήλ (1959), Μιχάλης Κουντούρης (1960), Λία Λαπίθη (1963), Ανδρέας Νικολάου (1966), Παναγιώτης Πασάντας (1971), Έλενα Σαρρή Βαρνάβα (1956), Jane MacLean, Κατερίνα Χριστοδούλου (1960) και Γιώργος Πανταζής (1965-2023). Πολλά από τα έργα στηρίζονται σε φωτογραφίες του γνωστού Κύπριου φωτογράφου που ζει στο Λονδίνο, Δώρου Παρτασίδη (1944), ο οποίος το 1974 ήταν στην πρώτη γραμμή του πολέμου ως φωτογράφος και εικονολήπτης του ΡΙΚ. Ο Δώρος Παρτασίδης συμμετέχει επίσης στην έκθεση με περαιτέρω υλικό.
Τα έργα τέχνης τεκμηριώνουν εικαστικά τις συνέπειες του εκτοπισμού, οι οποίες ισχύουν για όλους τους πρόσφυγες, καταδεικνύοντας έτσι ότι ο πόνος και η απώλεια, αρχέγονες εκφράσεις της ανθρώπινης φύσης, παραμένουν αναλλοίωτες, ανεξαρτήτως χρόνου και τόπου.
Διοργανωτής και κύριος χορηγός της έκθεσης είναι ο οργανισμός πολιτιστικής διαχείρισης The Collective Heritage.

Επίσης, η έκθεση στηρίζεται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Wiz 50 Βest Restaurants - The Wine Fair

Wiz 50 Βest Restaurants - The Wine Fair

Τα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου συναντούν τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας! Ο στόχος; Η ανάδειξη και ενδυνάμωση της κυπριακής ...
Wiz Guide
 |  FOOD & DRINK
 Ένας από τους πιο ταλαντούχους και επιτυχημένους καλλιτέχνες της γενιάς του θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία αφιερωμένη στον έρωτα με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου...

ΠΑΝΟΣ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ IN LOVE!

Το LOVE FM 100.7 και η LACTA παρουσιάζουν τον μοναδικό καλλιτέχνη στην πιο ερωτική συναυλία της χρονιάς!
Beautiful People team
 |  ΚΥΠΡΟΣ