ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

To Όμοδος είναι το χωριό που πρέπει να επισκεφτείς!

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον πανέμορφο προορισμό και προτάσεις για φαγητό

24news team

Το Όμοδος είναι ένας πανέμορφος προορισμός που αξίζει κανείς να επισκεφτεί είτε για μονοήμερη εκδρομή είτε για μερικές μέρες αφού το χωριό προσφέρεται για ξεκούραση.

Βρίσκεται 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού. Σε υψόμετρο 575 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι κτισμένο στη δυτική όχθη του ποταμού ‘’Χα ποτάμι’’. Μάλιστα, εντάσσεται στην περιοχή των Κρασοχωριών εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής κρασιού του ενώ ένα μικρό μέρος του χωριού, στο βόρειο τμήμα του, αποτελεί μέρος του κρατικού δάσους Πάφου.

Ιστορία

Το χωριό κατοικείτο από την αρχαιότητα κάτι που συμπεραίνεται από την εύρεση σχετικών αντικειμένων αλλά και από τα τοπωνύμια της περιοχής, τα οποία έχουν αρχαία προέλευση.

Το Όμοδος δημιουργήθηκε, πιθανότατα, στα τέλη της Βυζαντινής περιόδου ή στις αρχές της Φραγκοκρατίας. Αιτία ίδρυσης του οικισμού αποτελεί η διάλυση των οικισμών Πάνω και Κάτω Κούπετρα. Οι κάτοικοι των εν λόγων περιοχών δημιούργησαν έναν νέο οικισμό γύρω από το αρχικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, το οποίο από τότε ονομάστηκε Όμοδος.

Ο Λουί ντε Μας Λατρί, Γάλλος ιστορικός και μελετητής της κυπριακής ιστορίας, του 19ου αιώνα, αναφέρει ότι, το χωριό ήταν φέουδο την εποχή της Φραγκοκρατίας. Ο Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει ότι, το Όμοδος είχε παραχωρηθεί στον ευγενή Ιωάννη ντε Μπρι από τον βασιλιά της Κύπρου Ιάκωβο Α΄, το 1382.

Ονομασία

Για την προέλευση της ονομασίας του χωριού υπάρχουν τρεις εκδοχές:

  • Η ονομασία προέρχεται από τη λέξη μόδος που σημαίνει με την ησυχία σου. Η παράδοση λέει ότι, οι κάτοικοι των Κουπέτρων έβλεπαν κάθε βράδυ ένα φως στο απέναντι βουνό. Πηγαίνοντας να δουν τι συμβαίνει, έπρεπε να περάσουν μέσα από ένα πυκνό και δύσβατο βάτο. Χρειάστηκε να τον κόψουν λέγοντας ο ένας στον άλλο «με τον μόδο σου». Τελικά εντόπισαν μια σπηλιά στην οποία υπήρχε ένα αναμμένο καντήλι και ένας ξύλινος σταυρός. Εκεί έφτιαξαν τη Μονή του Τιμίου Σταυρού.
  • Από το Όμοδος ξεκινούν πολλοί δρόμοι για τα γύρω χωριά. Η ονομασία Όμοδος σχηματίστηκε από το επίρρημα ομού και τη λέξη οδός.
  • Έγγραφα από την εποχή της Φραγκοκρατίας αναφέρουν ότι στην περιοχή κατοικούσε ο φεουδάρχης Homodeus, από τον οποίο το χωριό πήρε το όνομα του.

Μερικοί χώροι εστίασης στο Όμοδος που αξίζει να επισκεφτείς:

 George’s daughter & son

Terrazza Roof Bar

Αρκατένα Φωτεινής

Κατώι

Κτήμα Γερόλεμο 

Μαύρες Χήνες (The Black Geese)

 

Οίνου Γη - Πλαγιά

Στου Κυρ-Γιάννη

Το Αρκατένο Ελένης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση