ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πάπας Φραγκίσκος: Το τελετουργικό της κηδείας που ζήτησε ο ίδιος

Στη Ρώμη θα βρεθούν για να αποχαιρετίσουν τον ποντίφικα ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και πολλοί αρχηγοί κρατών

Στον ξενώνα Σάντα Μάρτα του Βατικανού, εκεί όπου ήταν η επίσημη παπική κατοικία, η θύρα σφραγίστηκε με κόκκινη κορδέλα και βουλοκέρι. Λίγες ώρες μετά από τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου από εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια, η Καθολική Εκκλησία ετοιμάζεται για την κηδεία του Ποντίφικα που έμεινε στην ιστορία ως «ο Πάπας των φτωχών».

Έτσι ταπεινά όπως έζησε και οδήγησε την Εκκλησία, έτσι ταπεινά θα ταφεί, με νέο τελετουργικό το οποίο θα «εγκαινιάσει» ο ίδιος. Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα γίνει 4 με 6 μέρες αργότερα, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Όπως, για παράδειγμα, έγινε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον 2ο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 Απριλίου 2005 και η κηδεία του τελέστηκε στις 8 Απριλίου.

Λίγα πράγματα γνωρίζουμε προς το παρόν για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου. Ξέρουμε ότι θα παραβρεθεί πλήθος επισήμων, με πρώτο- πρώτο τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια. «Η Μελάνια και εγώ θα είμαστε παρόντες στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, στη Ρώμη. Ανυπομονούμε να βρεθούμε εκεί», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του, ενώ νωρίτερα εξέφραζε με ένταση τη συμπαράστασή του στους Καθολικούς.

Παρών αναμένεται να είναι και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος έχει ασπαστεί τον Καθολικισμό και, άλλωστε, μια μέρα πριν ο Ποντίφικας αφήσει την τελευταία του πνοή, είχε συναντηθεί μαζί του (καθώς βρισκόταν στο Βατικανό από τη Μεγάλη Παρασκευή). Από τους τελευταίους που είχαν συναντήσει τον (άρρωστο) 88χρονο Πάπα ήταν και ο βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος, μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, οι οποίοι όμως και πιθανότατα δεν θα παραβρεθούν στην κηδεία. Τη βασιλική οικογένεια αναμένεται να εκπροσωπήσει ο πρίγκηπας και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Ουίλιαμ, ένας από τους πολλούς εκπροσώπους βασιλικών οικογενειών, αρχηγούς κρατών και θρησκευτικούς ηγέτες που θα παραβρεθούν στην κηδεία του Πάπα.

Ήδη πάντως, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, εκεί όπου ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε την τελευταία του εμφάνιση με το κοινό να φωνάζει «Viva il Papa» («Να ζήσει ο Πάπας») μόλις 19 ώρες πριν πεθάνει, χιλιάδες πιστοί έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται για να θρηνήσουν τον χαμό του. Εκεί, λογικά στα μέσα της εβδομάδας, θα γίνει η κηδεία του Πάπα.

Πριν από την κηδεία, η σορός του Πάπα αναμένεται να παραμείνει για τρεις ημέρες στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ανεξάρτητα από το πού πεθαίνει ο Πάπας, η κηδεία πραγματοποιείται πάντα στο Βατικανό και συγκεκριμένα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα με την κηδεία θα εξελίσσεται και μια τεράστια, σχεδόν πρωτοφανής επιχείρηση ασφαλείας. Υπολογίζεται ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συρρεύσει στους δρόμους του Βατικανού κατά την κηδεία του Ιωάννη Παύλου ΙΙ το 2005, μαζί με 8.000 μέλη του προσωπικού ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων 2.000 ένστολων αστυνομικών και 1.400 αστυνομικών με πολιτικά.

Η Ελβετική Φρουρά, η οποία προστατεύει τον Πάπα και το Αποστολικό Παλάτι από το 1506, θα γονατίσει για τον καθαγιασμό της υποδοχής, την ευλογία του ψωμιού και του κρασιού που, σύμφωνα με την καθολική παράδοση, γίνονται το σώμα και το αίμα του Ιησού Χριστού. Θα εκφωνηθεί κήρυγμα που θα αναφέρεται στη ζωή του Πάπα – αν και επισήμως αυτό δεν ονομάζεται επικήδειος.

Το τελετουργικό θα γίνει σύμφωνα με τις παραδόσεις, αν και ο Πάπας Φραγκίσκος το άλλαξε πρόσφατα, απλουστεύοντάς το. Αυτό έγινε με σκοπό «να τονίσει ακόμη περισσότερο ότι η κηδεία του Ρωμαίου Ποντίφικα είναι αυτή ενός ποιμένα και μαθητή του Χριστού και όχι ενός ισχυρού ανθρώπου αυτού του κόσμου», εξήγησε ο υπεύθυνος των λειτουργικών τελετών του Βατικανού, αρχιεπίσκοπος Ντιέγκο Ραβέλι. Ο Πάπας Φραγκίσκος «έχει δηλώσει πολλές φορές την ανάγκη να απλοποιηθούν και να προσαρμοστούν ορισμένες τελετές, ώστε ο εορτασμός της κηδείας του επισκόπου της Ρώμης να εκφράσει καλύτερα την πίστη της Εκκλησίας στον αναστημένο Χριστό».

Η τελετή αναμένεται να διαρκέσει περίπου δυόμισι ώρες και να αποτελεί – στο μεγαλύτερο μέρος της- την “συμβατική” τελετή κηδείας των Καθολικών, στα Λατινικά, αλλά έχοντας προστεθεί σε αυτή και ορισμένα παπικά τελετουργικά.

Την κηδεία θα τελέσει ο κοσμήτορας του Collegium Cardinalium. Τη θέση αυτή κατέχει σήμερα ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, ένας 91χρονος Ιταλός- αντιπρύτανης είναι ο Αργεντινός καρδινάλιος Λεονάρντο Σάντρι, 81 ετών. Παρόντες θα είναι και οι 252 Καρδινάλιοι.

Μετά το πέρας της τελετής, η σορός μεταφέρεται μέσα από την «πόρτα του θανάτου» στα αριστερά του βωμού στο ναό του Αγίου Πέτρου, ενώ χτυπάει μια νεκρική καμπάνα 10 τόνων. Οι ψαλμωδίες του εκκλησιάσματος περιλαμβάνουν στίχους από τον Ψαλμό 117 («Ανοίξτε μου την πύλη της δικαιοσύνης») και τον Ψαλμό 41 («Με τη λαμπρή συντροφιά των αγίων, θα πάω στον οίκο του Θεού»).

Σε αντίθεση με την πρόσφατη παράδοση, ο Φραγκίσκος ζήτησε να ταφεί στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας του Μεγάλου, επικαλούμενος την «πολύ ισχυρή σύνδεσή» του με την αρχαία εκκλησία, η οποία βρίσκεται έξω από τα τείχη του Βατικανού. Τον τελευταίο λόγο, ωστόσο, έχουν οι Καρδινάλιοι, οι οποίοι και θα αποφασίσουν εάν θα ικανοποιήσουν αυτή του την επιθυμία. Θυμίζουμε ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ είχε ζητήσει να ταφεί στη γενέτειρά του, Πολωνία, επιθυμία που δεν έγινε δεκτή από τους Καρδινάλιους.

Περίπου 15 με 20 μέρες μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, το Κονκλάβιο (από τις λατινικές λέξεις “con clave” που σημαίνει “με τα κλειδιά” παραπέμποντας στη φράση του Πάπα Γρηγορίου Χ το 1274, που είπε ότι οι εκλέκτορες θα πρέπει να κλειδώνονται σε μια αίθουσα μέχρι να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος Πάπας) θα συνέλθει. Σε αυτό θα συμμετέχουν ως 120 Καρδινάλιοι, ηλικίας κάτω των 80 ετών, οι οποίοι θα μείνουν εκεί, μέχρι από τη μία από τις καμινάδες του Βατικανού θα βγει λευκός καπνός, επιβεβαιώνοντας ότι “habemus papam”...

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση