ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

5 τρόποι που η προπόνηση με το βάρος του σώματος μπορεί να μας ωφελήσει

Δείτε ποιοι είναι

Η καλλισθενική γυμναστική, ή αλλιώς η γυμναστική με το βάρος του σώματος, έχει βαθιές ρίζες που χρονολογούνται από την αρχαία Ελλάδα. Παρόλο που αποτελεί μια από τις πιο βασικές μορφές προπόνησης, η δημοτικότητά της έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια, χάρη στην απλότητα και την αποτελεσματικότητά της.

Διάσημοι όπως ο Chris Hemsworth και ο Jamie Foxx υποστηρίζουν ότι αυτή η μέθοδος προπόνησης μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη όσον αφορά τη δύναμη, την αντοχή και την ευλυγισία. Ωστόσο, τα οφέλη της καλλισθενικής προπόνησης δεν περιορίζονται μόνο στους διάσημους. Κατάλληλη για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης, αυτή η μέθοδος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη γενική υγεία και την ποιότητα ζωής.

1. Ενίσχυση του κορμού και σταθερότητα

Ένα από τα κύρια οφέλη της καλλισθενικής προπόνησης είναι η ενίσχυση των μυών του κορμού. Σύμφωνα με την Jen Wilson, ειδική στη γυμναστική και την υγεία από το Nottingham Trent University και το άρθρο της στο Τhe Conversation, ασκήσεις όπως οι σανίδες και τα mountain climbers στοχεύουν τους βαθύτερους μύες της κοιλιακής και ραχιαίας περιοχής, που είναι απαραίτητοι για τη σταθερότητα του σώματος. Αυτοί οι μύες συμβάλλουν στη σωστή στάση του σώματος και βοηθούν στην αποφυγή τραυματισμών στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η Wilson επισημαίνει επίσης ότι ένας ισχυρός κορμός βελτιώνει τον συντονισμό και την ισορροπία, κάνοντας το σώμα πιο ανθεκτικό σε ατυχήματα και κακώσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα όλων των ηλικιών, ειδικά για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την καθημερινή τους λειτουργικότητα.

2. Βελτίωση της καρδιακής υγείας και του μεταβολισμού

Η καλλισθενική προπόνηση δεν είναι μόνο καλή για τη μυϊκή δύναμη. Σύμφωνα με την Athalie Redwood-Brown, ανώτερη λέκτορα στην Ανάλυση Απόδοσης του Αθλητισμού στο Nottingham Trent University, ακόμη και απλές ασκήσεις όπως τα καθίσματα (squats) και οι προβολές ποδιών (lunges) μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία και να ενισχύσουν τον μεταβολισμό.

Μια μελέτη έδειξε ότι άτομα με καθιστική ζωή που ενσωμάτωσαν την καλλισθενική προπόνηση τρεις φορές την εβδομάδα για δέκα εβδομάδες παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, στον καρδιακό ρυθμό και στο ποσοστό σωματικού λίπους. Αυτές οι βελτιώσεις μπορούν να συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη προστασία της καρδιάς και στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, κάτι που βοηθά στη διαχείριση του βάρους και στη γενικότερη υγεία.

3. Ανάπτυξη μυϊκής δύναμης και αντοχής

Η καλλισθενική γυμναστική είναι επίσης εξαιρετική για την αύξηση της μυϊκής δύναμης και αντοχής. Αυτές οι ασκήσεις, που εστιάζουν σε λειτουργικές κινήσεις όπως τα push-ups και τα squats, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φυσικής απώλειας μυϊκής μάζας που παρατηρείται καθώς μεγαλώνουμε. Σύμφωνα με τη Redwood-Brown, οι κινήσεις αυτές μιμούνται τις καθημερινές δραστηριότητες και βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη υγεία των μυών και των αρθρώσεων.

Οι ισομετρικές ασκήσεις, όπως τα καθίσματα στον τοίχο (wall sits) και οι σανίδες, βοηθούν στη βελτίωση της μυϊκής αντοχής και δύναμης. Η τακτική εκτέλεση αυτών των ασκήσεων μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τραυματισμών και να διατηρήσει το σώμα σε καλή φυσική κατάσταση με το πέρασμα των ετών.

4. Βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων στα παιδιά και εφήβους

Για τα παιδιά και τους εφήβους, η καλλισθενική προπόνηση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της δύναμης, του συντονισμού και των κινητικών δεξιοτήτων. Η Wilson εξηγεί ότι δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, τα άλματα και η αναρρίχηση, σε συνδυασμό με ασκήσεις όπως τα push-ups και τα squats, βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν λειτουργική δύναμη και ευκινησία. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την αθλητική τους απόδοση, αλλά και τη γενικότερη φυσική τους κατάσταση, κάνοντάς τα πιο ενεργά και υγιή.

5. Μείωση του κινδύνου πτώσεων στους ηλικιωμένους

Όσο μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος πτώσεων και τραυματισμών αυξάνεται. Η καλλισθενική γυμναστική βοηθά στη βελτίωση της σταθερότητας και του συντονισμού, κάτι που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των ατυχημάτων. Ασκήσεις όπως τα καθίσματα με καρέκλα (chair squats) και οι τροποποιημένες κάμψεις (push-ups με στήριξη στα γόνατα ή στον τοίχο) είναι ιδανικές για τους ηλικιωμένους.

Η Redwood-Brown επισημαίνει ότι οι ήπιες αυτές ασκήσεις όχι μόνο βελτιώνουν την ευκαμψία και τη μυϊκή αντοχή, αλλά και ενισχύουν την υγεία των αρθρώσεων, βοηθώντας τους ηλικιωμένους να παραμείνουν δραστήριοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: ygeimou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες

20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες

Στις 5 Οκτωβρίου, στην 20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες θα περπατήσουμε μαζί για κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΥΓΕΙΑ