ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα από ΠΑΣΥΚΑΦ

Τον Παγκόσμιο Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Θυρεοειδούς τιμά ο ΠΑΣΥΚΦ

ΚΥΠΕ

Τον Παγκόσμιο Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Θυρεοειδούς, που είναι ο Σεπτέμβριος, τιμά και φέτος ο ΠΑΣΥΚΦ με τη διοργάνωση εκστρατείας η οποία εμπίπτει στο διαχρονικό πρόγραμμα του ΠΑΣΥΚΑΦ για ενημέρωση όσον αφορά στον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, την εκστρατεία υποστηρίζει η Κυπριακή Ενδοκρινολογική Εταιρεία και ο «Υπερήφανος Υποστηρικτής του ΠΑΣΥΚΑΦ», η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το Αρχείο Καρκίνου τα άτομα - γυναίκες και άνδρες - που κυρίως επηρεάζονται είναι μεταξύ 35 και 59 ετών., ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2023, ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες και ο 6ος στους άντρες.

Όπως σημειώνει η Επικεφαλής της Διεύθυνσης Πρόληψης και Κοινωνικού Marketing του ΠΑΣΥΚΑΦ, Γεωργία Ορφανού ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πλήρως ιάσιμος στις πλείστες των περιπτώσεων και γι' αυτό είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση, ωστόσο τα συμπτώματα του μπορεί να περάσουν απαρατήρητα».

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΚΑΦ, δυστυχώς, ο καρκίνος θυρεοειδούς δεν έχει πολλά εμφανή συμπτώματα, μερικά από αυτά είναι ωστόσο η βραχνάδα στη φωνή που διαρκεί περισσότερο από μερικές βδομάδες, μία μάζα, ένα εξόγκωμα ή πρήξιμο στην περιοχή του λαιμού που δεν προκαλεί πόνο και μεγαλώνει αργά, μία διόγκωση του θυρεοειδούς που ασκεί πίεση στον οισοφάγο και προκαλεί δυσκολία στην κατάποση, πόνος στο μπροστινό μέρος του λαιμού που μπορεί να επεκτείνεται στο αυτί, πρόβλημα στην αναπνοή ή επίμονος βήχας.

Στο πλαίσιο της πρόληψης εμπίπτει ο κλινικός έλεγχος του λαιμού όταν επισκέπτεται κάποιος τον γιατρό του αλλά και η αυτοεξέταση της περιοχής του λαιμού τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, αφού μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό οζιδίων.

Η έγκαιρη ανίχνευση όζων στο θυρεοειδή και η τακτική παρακολούθηση από ειδικούς γιατρούς είναι το βασικό μέτρο για εξασφάλιση καλύτερων αποτελεσμάτων θεραπείας, γι’ αυτό ο ΠΑΣΥΚΑΦ ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να ζητούν εξέταση του λαιμού όταν επισκέπτονται το γιατρό τους.

Υποδεικνύεται δε ότι η εμφάνιση του καρκίνου του θυρεοειδούς οφείλεται σε ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων με κυρίαρχα αίτια και παράγοντες κινδύνου, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς, την ακτινοβολία του τραχήλου/λαιμού κατά την παιδική ηλικία, το γυναικείο φύλο, τη δίαιτα φτωχή σε ιώδιο, καθώς και άλλους γενετικούς παράγοντες, ιδιαίτερα στα πλαίσια γενετικών συνδρόμων, όσον αφορά στο μυελοειδή καρκίνο.

Περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς στο www.pasykaf.org και στον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό του ΠΑΣΥΚΑΦ  77771986.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες

20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες

Στις 5 Οκτωβρίου, στην 20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες θα περπατήσουμε μαζί για κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΥΓΕΙΑ