ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Η σχέση του διαβήτη με τη διάρκεια του ύπνου

Οι ώρες και η ποιότητα του ύπνου έχει συνδεθεί μέσα από πολλές μελέτες με τα μεταβολικά νοσήματα

Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ για να διατηρήσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους.

Είναι γνωστό ότι οι διαταραχές ύπνου και άλλα θέματα που σχετίζονται με τον ύπνο επηρεάζουν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Αυτή η μείωση του χρόνου ύπνου μπορεί να προκληθεί από το άγχος της σύγχρονης ζωής.

Η σχέση του ποιοτικού και επαρκούς ύπνου έχει συνδεθεί μέσα από πολλές μελέτες με τα μεταβολικά νοσήματα και τη ρύθμιση τόσο των τιμών γλυκόζης όσο και του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, ο διαβήτης τύπου 2 έχει συνδεθεί τόσο με τη σύντομη διάρκεια ύπνου, η οποία συχνά ορίζεται ως λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα, όσο και με τη μεγάλη διάρκεια ύπνου, η οποία συνήθως περιγράφεται ως περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα. Ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται τακτικά από τη σύντομη διάρκεια ύπνου.

Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα για περίπου 36.000 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι τα άτομα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη εάν είχαν διαταραχή ύπνου. Πρόκειται για μία ακόμα μελέτη που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της υγείας του ύπνου στη μέση ηλικία, ιδιαίτερα τη διατήρηση τακτικών προγραμμάτων ύπνου με την πάροδο του χρόνου, για τη μείωση του κινδύνου δυσμενών καρδιομεταβολικών καταστάσεων.

Η διάρκεια του ύπνου είναι δυναμική και μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, αντανακλώντας τόσο τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα όσο και τις μακροπρόθεσμες μετατοπίσεις που οφείλονται σε διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.

Είναι αρκετές οι πρόσφατες μελέτες που έχουν βρει ότι η συστηματικά σύντομη διάρκεια του ύπνου, καθώς και η αύξηση ή η μείωση της διάρκειας ύπνου, συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ποιότητα του ύπνου με την πάροδο του χρόνου είναι προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2.

Στη γνωστή μελέτη Nurses’ Health Study, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στις ομάδες με σύντομο και σχετικά φυσιολογικό ύπνο είχαν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και τόσο οι αυξήσεις όσο και οι μειώσεις στη διάρκεια του ύπνου προέβλεπαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Στη μελέτη Nurses’ Health Study II, μελετήθηκαν έξι τροχιές ύπνου και τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες στις σταθερές ομάδες 5 και 6 ωρών, καθώς και οι γυναίκες στις φθίνουσες και αυξανόμενες ομάδες, είχαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Στη μελέτη Whitehall II, οι Ferrie et al εξέτασαν τα πρότυπα ύπνου σε τέσσερις διαδοχικούς κύκλους μελέτης σε σχέση με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν 7 ώρες ύπνου τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος ενός κύκλου μελέτης, οι συμμετέχοντες με αύξηση στη διάρκεια ύπνου κατά 2 ώρες ή περισσότερο και εκείνοι που είχαν σταθερά σύντομο ύπνο (μέσος όρος ≤ 5,5 ώρες) είχαν 65% και 35 % μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου, αντίστοιχα.

 

Πηγή: ygeiamou

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση