Με τη βοήθεια ενός κοινού πρωτόκολου αυτή η κοόρτη παρατήρησης συνέκρινε τα παρατηρούμενα με τα αναμενόμενα ποσοστά εκδήλωσης 13 επιλεγμένων νευρολογικών, αιματολογικών και καρδιακών παθήσεων.
Συνολικά αναλύθηκαν τα δεδομένα 99.068.901 εμβολιασμένών ατόμων που έλαβαν 183.559.462 δόσεις του εμβολίου BNT162b2, 36.178.442 δόσεις του εμβολίου mRNA-1273, και 23.093.399 δόσεις του ChAdOx1.
Αυτή η διεθνής ανάλυση επιβεβαίωσε τις ήδη υπάρχουσες επισημάνσεις ασφαλείας για μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, σύνδρομο Guillain-Barré και εγκεφαλική θρόμβωση. Εντοπίστηκαν και άλλες πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού κατά της Covid που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση. Τα συμπεράσματα της νέας, διεθνούς μελέτης δημοσιεύονται στο Vaccine.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έρευνας που έχει διεξαχθεί έως σήμερα στο πεδίο αυτό, τα εμβόλια του κορωνοϊού φαίνεται να συνδέονται με ελαφρά ενισχυμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών, αιματολογικών και νευρολογικών διαταραχών.
«Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα είναι πιθανό να συνυπάρχουν. Μπορεί τα εμβόλια να σώζουν εκατομμύρια ζωές και, παράλληλα, να επηρεάζουν αρνητικά έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων»
Η ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη ανέλυσε τη συχνότητα 13 προβλημάτων υγείας σε 99.068.901 εμβολιασμένα άτομα από 8 διαφορετικές χώρες του κόσμου (Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Σκωτία).
Οι ερευνητές αξιολόγησαν:
- 183.559.462 δόσεις του εμβολίου mRNA της Pfizer (Pfizer/BioNTech BNT162b2)
- 36.178.442 δόσεις του εμβολίου mRNA της Moderna (Moderna mRNA-1273)
- 23.093.399 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca (Oxford/Astra Zeneca/Serum Institute of India ChAdOx1)
Επιπλέον υπολόγισαν, επιπλέον, τον αναμενόμενο αριθμό περιστατικών για κάθε ασθένεια, με βάση τα δεδομένα κάθε χώρας πριν από την έναρξη των εμβολιασμών COVID.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι τα υπό μελέτη εμβόλια αυξάνουν πράγματι τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η αύξηση του κινδύνου σε απόλυτους αριθμούς είναι ελάχιστη. Για παράδειγμα, η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barre αυξήθηκε κατά σχεδόν 2,5 φορές μετά την πρώτη δόση του εμβολίου Oxford/Astra Zeneca. Ο αριθμός αυτός μπορεί να ακούγεται υψηλός, αλλά σε πραγματικούς αριθμούς από τις 23 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν, προέκυψαν συνολικά 190 περιπτώσεις, πρακτικά 2,5 φορές περισσότερες από τις 76 που αναμενόταν να καταγραφούν προ του εμβολιασμού.
Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια νευρολογική ασθένεια, που προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται εσφαλμένα στο περιφερικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες παράλυσης. Επιπλέον η μελέτη έδειξε ότι τα εμβόλια τριπλασίασαν σχεδόν τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, μιας φλεγμονής του καρδιακού μυός που είναι πιο συχνή στους νεαρούς άνδρες, η οποία παρατηρήθηκε κυρίως μετά τις τρεις πρώτες δόσεις του εμβολίου mRNA.
Το εμβόλιο Moderna mRNA-1273 συσχετίστηκε, ειδικότερα, με αυξημένο κίνδυνο περικαρδίτιδας κατά 1,7 – 2,6 φορές, μιας φλεγμονής του ιστού που περιβάλλει την καρδιά. Η πρώτη δόση του ίδιου εμβολίου συνδέθηκε επίσης με 3,7 φορές υψηλότερο κίνδυνο οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας (ADEM), που προκαλεί οίδημα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Οι ερευνητές ανέμεναν δύο περιπτώσεις, αλλά κατέγραψαν επτά.
Η πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca αύξησε τον κίνδυνο οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας κατά 3,9 φορές και συνδέθηκε επίσης με 1,9 φορές υψηλότερο κίνδυνο εγκάρσιας μυελίτιδας, μιας άλλης νευρολογικής επιπλοκής.
Τα εμβόλια COVID συνδέθηκαν επίσης με μικρότερες αυξήσεις του κινδύνου εμφάνισης άλλων νευρολογικών προβλημάτων, όπως η παράλυση Bell και οι επιληπτικές κρίσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, ο αριθμός των περιπτώσεων ήταν ελάχιστος. Ομοίως, ο κίνδυνος μιας αιματολογικής επιπλοκής, της θρόμβωσης του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST) αυξήθηκε κατά 1,25 έως 3,2 φορές μετά τον εμβολιασμό. Πρόκειται για μια σπάνια, αλλά σοβαρή πάθηση, για την οποία αναμένονταν να καταγραφούν 21 περιπτώσεις, αλλά προέκυψαν 69.
Παρ’ όλο που δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι τα εμβόλια COVID προκαλούν το σύνδρομο, υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να διεγείρουν το ανοσοποιητικό με τρόπο που θα μπορούσε να πυροδοτεί την πάθηση.
«Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα είναι πιθανό να συνυπάρχουν. Μπορεί τα εμβόλια να σώζουν εκατομμύρια ζωές και, παράλληλα, να επηρεάζουν αρνητικά έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων», δήλωσε ο ερευνητής δρ. Harlan Krumholz, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale.
Εκτιμάται ότι τα εμβόλια έχουν σώσει περισσότερες από 19 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, με πάνω από 13,5 δισεκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι πιθανές παρενέργειες από την ίδια την COVID είναι πολύ σοβαρότερες. Για παράδειγμα, η λοίμωξη με κορωνοϊο αυξάνει τον κίνδυνο νευρολογικών επιπλοκών κατά 617 φορές, ξεπερνώντας κατά πολύ κάθε πιθανό κίνδυνο νευρολογικών επιπλοκών από τα εμβόλια. Παρόμοιες διαφορές ισχύουν και για τις καρδιαγγειακές και αιματολογικές επιπλοκές.
Πηγή: ygeia.mou