ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς να αποφύγουμε το hangover μετά το πασχαλινό τραπέζι;

Μία από τις βασικές αιτίες του hangover είναι η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ιδιότητα του αλκοόλ που καταναλώσαμε

Τις μέρες των γιορτών, όπως το Πάσχα, οι περισσότεροι πίνουμε ένα ποτηράκι παραπάνω από το συνηθισμένο, ειδικά άμα βρισκόμαστε σε κάποιο τραπέζι με οικογένεια και φίλους. Κρασί, μπύρες ή και τσίπουρο δεν λείπουν σχεδόν από κανένα πασχαλινό τραπέζι και συνοδεύουν τέλεια το ψητό κρέας. Πρέπει, όμως, πάντα να κρατάμε το μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ, για να μην έχουμε ανεπιθύμητες επιπτώσεις για την υγείας μας και να προλάβουμε το hangover της επόμενης ημέρας.

Υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές τις οποίες, εάν εφαρμόσουμε, θα απολαύσουμε το ποτό μας χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο βασικότερος κανόνας πρόληψης για να μην μεθύσουμε, είναι να μην πιούμε αλκοόλ. Αλλά επειδή αυτό τέτοιες μέρες θεωρείται μάλλον απίθανο, μπορούμε να κάνουμε τα παρακάτω, που προτείνουν οι SOS Ιατροί:

  • Δεν πίνουμε με άδειο στομάχι. Ένα σνακ ή ένα γεύμα μια ώρα πριν την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει. Καταναλώνουμε πριν την έξοδο κατά προτίμηση: σνακ με αλμυρό τυρί/ λιπαρή τροφή/ μια κουταλιά λάδι/ένα ποτήρι γάλα διότι επιβραδύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα.
  • Κατά τη διάρκεια κατανάλωσης αλκοόλ, προχωρούμε σε διαλείμματα κατανάλωσης νερού. Ιδανικά ένα ποτήρι νερό με κάθε ποτό, γιατί το αλκοόλ μας οδηγεί συχνά στην τουαλέτα, αφυδατώνοντας τον οργανισμό και επιδεινώνοντας τη μέθη.
  • Εάν το είδος ποτού το επιτρέπει, προσθέτουμε σε αυτό νερό ή παγάκια αυξάνοντας έτσι τον όγκο του, αλλά κρατώντας το ποσοστό της αλκοόλης σταθερό.
  • Δεν βιαζόμαστε να πιούμε το ποτό μας, αλλά το απολαμβάνουμε με αργούς ρυθμούς πριν προχωρήσουμε στο δεύτερο ποτήρι. Θα ήταν, δε, καλό να υπάρχει κάποιο συνοδευτικό φαγητό (όχι πολύ αλμυρό) στο τραπέζι, καθότι το άδειο στομάχι απορροφά γρηγορότερα το αλκοόλ.
  • Μένουμε σε μία επιλογή ποτού. Έτσι δεν χάνουμε το λογαριασμό στο πόσο έχουμε πιει, αλλά ούτε ανακατεύουμε διάφορα ποτά, επιβαρύνοντας το στομάχι μας.
  • Επιλέγουμε ποτά ή κοκτέιλ χωρίς ζαχαρούχα αναψυκτικά που επιτείνουν τη δράση του αλκοόλ. Δεν ξεγελιόμαστε με τα γλυκά ποτά τύπου λικέρ καθώς η γλυκόζη που περιέχουν οδηγεί στη γρηγορότερη απορρόφηση της αλκοόλης.
  • Αποφεύγουμε τις «μπόμπες» – νοθευμένα ποτά. Αν δεν είμαστε βέβαιοι για την ποιότητα των ποτών, προτιμάμε μια μπύρα, ένα εμφιαλωμένο κρασί ή ένα από τα τυποποιημένα κοκτέιλ γνωστών ετικετών.
  • Όσα οινοπνευματώδη προέρχονται από απόσταξη (π.χ. ούζο, βότκα) είναι πιο βαριά από εκείνα που προέρχονται από ζύμωση (π.χ. μπύρα).
  • Στην περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα να χορέψουμε, δεν το σκεφτόμαστε και μπαίνουμε στο χορό, αφού ιδρώνοντας αποβάλουμε την αλκοόλη.
  • Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και η αντίδρασή του στην κατανάλωση αλκοόλ ποικίλλει. Σεβόμαστε τα όρια του δικού μας οργανισμού.

Πηγή: iatropedia 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση