ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υποθυρεοειδισμός: Έρχεται θεραπεία που αναγεννά τον θυρεοειδή

Τι έδειξε έρευνα

24news team

Μια σημαντική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού έκαναν πρόσφατα ερευνητές από το Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής (CReM), το Τμήμα Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης (BMC) και το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (BU). Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τους Darrell Kotton, MD, και Anthony Hollenberg, MD, ανέπτυξε, συγκεκριμένα, ένα επιτυχημένο πρωτόκολλο για την παραγωγή ώριμων θυρεοειδικών θυλακικών επιθηλιακών κυττάρων (TFCs), που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Εκτιμάται ότι αυτή η εξέλιξη θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον υποθυρεοειδισμό, μια πάθηση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Η σχετική αναφορά δημοσιεύεται στο Stem Cell Reports.

Τα TFCs που ανέπτυξαν οι ερευνητές μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ζωικά μοντέλα με ανεπάρκεια θυρεοειδούς, επομένως εκτιμάται ότι μελλοντικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της θυρεοειδικής ορμόνης και να ανακουφίσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, όπως η κόπωση, τα μυϊκά προβλήματα, η κατάθλιψη, τα προβλήματα μνήμης και η επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού.

Οι ερευνητές δημιούργησαν τα TFCs από ανθρώπινα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPSCs), που προήλθαν από δωρεά δερματικών ή αιμοποιητικών κυττάρων ενηλίκων. Αρχικά, η ομάδα ταυτοποίησε τα κύτταρα που προορίζονται να γίνουν TFCs. Στη συνέχεια, προκάλεσε την ανάπτυξή τους μέσω ενός προσεκτικά βελτιστοποιημένου πρωτοκόλλου διαφοροποίησης. Η αλληλουχία RNA επιβεβαίωσε ότι η πλειονότητα των iPSC διαφοροποιήθηκε επιτυχώς σε ώριμα TFC εντός ενός μηνός, δείχνοντας ότι είναι ικανά να οργανώνονται σε τρισδιάστατα θυρεοειδικά θυλάκια. Με την επανενεργοποίηση 4 γονιδίων που ρυθμίζουν την ανάπτυξη, επαναπρογραμματίζονται πίσω σε μια κατάσταση που μοιάζει με εμβρυακά βλαστοκύτταρα. Τα iPSC κύτταρα μπορούν στη συνέχεια να διαφοροποιηθούν προς οποιονδήποτε τύπο κυττάρου στο σώμα.

Όταν η ομάδα μεταμόσχευσε TFCs σε ένα μοντέλο ζώου με ανεπάρκεια θυρεοειδούς, τα κύτταρα σχημάτισαν δομές που έμοιαζαν με θυρεοειδή, συμπεριλαμβανομένων θυλακίων θετικών στη θυρεοσφαιρίνη, που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς.

«Τα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα προσφέρουν ένα ισχυρό εργαλείο για την αναγεννητική ιατρική, επειδή παρέχουν μια απεριόριστη πηγή κυττάρων και μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μιας σειράς ασθενειών», εξήγησε ο δρ. Kotton, ιδρυτικός διευθυντής του CreM και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Chobanian & Avedisian. «Η μελέτη αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση θυρεοειδικών κυττάρων για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού».

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν σημαντική πρόοδο στην ικανότητα παραγωγής ανθρώπινων θυρεοειδικών κυττάρων στο εργαστήριο. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού τα ευρήματα αξιοποιηθούν στην κλινική πρακτική, το πρωτόκολλο που αναπτύξαμε θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για αναγεννητικές θεραπείες για τον υποθυρεοειδισμό», δήλωσε ο δρ. Hollenberg, πρόεδρος του BMC και καθηγητής Ιατρικής. «Μια μέρα, ελπίζουμε να προσφέρουμε μια κυτταρική θεραπεία σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς ή γεννιούνται με συγγενή υποθυρεοειδισμό».

Πηγή: ygeiamou

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X