ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άδεια φράγματα από νερό... γεμάτα από σκουπίδια (pics)

Τραγική η κατάσταση των φραγμάτων

Η κατάσταση με τη ροή νερού στα φράγματα δικαιολογημένα προκαλεί απογοήτευση και ανησυχία αν λάβει κανείς υπόψη το σοβαρό πρόβλημα της λειψανδρίας που μαστίζει τον τόπο, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας τα τελευταία χρόνια. Οι εικόνες με τον στεγνό και αυλακωμένο πυθμένα των φραγμάτων είναι ενδεικτικές αυτής της τραγικής κατάστασης.

Η κατάσταση, ωστόσο, με τα φράγματα είναι το ίδιο απογοητευτική και ανησυχητική και για ένα ακόμη λόγο που αφορά τη ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος και που ενδεχομένως να θέτει σε κίνδυνο και την ανθρώπινη υγεία των πολιτών.

Με το που άδειασαν τα φράγματα φωτίστηκε μια αθέατη πλευρά τους η οποία ήταν καλά κρυμμένη κάτω από το νερό και που δείχνει ότι τα φράγματα δεν μαζεύουν μόνο νερό αλλά και κάθε λογής σκουπίδια που είτε μεταφέρονται εκεί από τους ποταμούς είτε ρίχνονται από ανεύθυνους και ασυνείδητους επισκέπτες. Η κατάσταση είναι γνωστή στους αρμόδιους φορείς που παρά τις προσπάθειες τους, το πρόβλημα δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν την κατάσταση.

Οι φωτογραφίες που ανέβασε κάτοικος της περιοχής στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook και αφορούν στο φράγμα της Γερμασόγειας στη Λεμεσό μιλούν από μόνες τους. Μπουκάλια αλκοολούχων ποτών, τενεκεδάκια αναψυκτικών, πλαστικές σακούλες, μπαταρίες, καμένα υλικά (σύρματα) και ανθρώπινα περιττώματα είναι μόνο κάποια από τα σκουπίδια που συνθέτουν την ντροπιαστική εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν επισκεφθεί αυτές τις μέρες το φράγμα της Γερμασόγειας στη Λεμεσό. Και αν σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά τα σκουπίδια καταλήγουν, έστω και μετά από επεξεργασία, στις βρύσες των σπιτιών μας, τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κατέγραψε τη θέση τους για το θέμα.

Ο Α’ Λειτουργός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Νίκος Νεοκλέους δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το θέμα της καθαριότητας δεν αφορά μόνο το Τμήμα Υδάτων αλλά και τους Δήμους και τις κοινότητες, στα όρια των οποίων βρίσκονται τα φράγματα, και πως το Τμήμα συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Ο κ. Νεοκλέους παραδέχτηκε ωστόσο ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση, προσθέτοντας ότι ορισμένοι που μεταβαίνουν εκεί για ψάρεμα, κυρίως ξένοι, όπως ανέφερε, φεύγοντας δεν φροντίζουν να μαζέψουν τα σκουπίδια και τις ακαθαρσίες τους, ενώ πολλοί δεν έχουν ούτε καν άδεια ψαρέματος, όπως είπε.

Σημείωσε ότι συνεργεία του Τμήματος μεταβαίνουν κάθε τόσο σε όλους τους φράκτες για να καθαρίσουν, ενώ τοποθετούνται και κάλαθοι και ταμπέλες που εφιστούν την προσοχή του κοινού για τα θέματα καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Είπε ακόμη ότι το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια μετά που άδειασαν τα φράγματα από νερό λόγω της ανομβρίας. Ανέφερε τέλος ότι συνεργείο του Τμήματος θα μεταβεί στο φράγμα Γερμασόγειας με το νέο έτος για να καθαρίσει, ενώ στα σχέδια του Τμήματος είναι και η διοργάνωση κάποιας εκστρατείας καθαριότητας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Γερμασόγειας Χρίστος Παπαμιχαήλ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αν και η κύρια ευθύνη της καθαριότητας του φράγματος ανήκει στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, εντούτοις συνεργείο του Δήμου θα μεταβεί στην περιοχή για να καθαρίσει.

Είπε, επίσης, ότι μετά που το θέμα προβλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Γερμασόγεια και ζήτησε όπως το θέμα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, αρχές Ιανουαρίου, ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα σε συνεννόηση με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Εισηγήθηκε επίσης, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, τη διοργάνωση μιας εκστρατείας καθαριότητας από εθελοντές για να καθαρίσουν την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία ότι λύματα των κατοικιών του Αρακαπά καταλήγουν στο φράκτη Γερμασόγειας, ο κ. Παπαμιχαήλ είπε ότι η καταγγελία θα πρέπει να διερευνηθεί για να διαπιστωθεί το κατά πόσον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας Μαρίνα Αργυρού δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το θέμα της καθαριότητας δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Τμήματος Αλιείας αλλά είναι θέμα που αφορά τις τοπικές αρχές.

Σε σχέση με τις καταγγελίες ότι οι ακαθαρσίες και τα σκουπίδια αφήνονται εκεί από όσους ψαρεύουν στα φράγματα, η κα. Αργυρού ανέφερε ότι ένας από τους όρους της άδειας ψαρέματος απαγορεύει τη ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος ως επίσης και την κατασκήνωση και το άναμμα φωτιάς στους υδατοφράκτες. Είπε επίσης ότι για να υποβληθεί κάποια καταγγελία θα πρέπει να πιαστεί κάποιος επ’ αυτοφώρω να ρυπαίνει, κάτι που είναι δύσκολο, όπως σημείωσε.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, χαρακτήρισε το πρόβλημα της ρύπανσης των φραγμάτων ως πολύ σοβαρό και κάλεσε όλες οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες είναι ενημερωμένες, όπως είπε, να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την καθαριότητα των φραγμάτων και την αποτροπή ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο τέως Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών στη φύση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα «που έχουμε παραμελήσει για πάρα πολλά χρόνια», εκφράζοντας τη θέση ότι «έχουμε αποτύχει οικτρά» στη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να καταλήγουν στην ύπαιθρο.

«Από τη μια δεν έχουμε προσφέρει λύσεις στους πολίτες ως προς τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και από την άλλη οι Κύπριοι, για κάποιο λόγο, νοιώθουν πολύ μεγάλη άνεση να πετούν τα σκουπίδια τους στη φύση και ιδιαίτερα στους ποταμούς», είπε.

Αυτή η κακή συνήθεια, συνέχισε, έχει ως αποτέλεσμα τα σκουπίδια να μεταφέρονται μέσα στους φράκτες και να καταλήγουν στο νερό που πίνουμε και στο νερό που καλλιεργούμε τα φυτά μας, τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας.

Για το θέμα των λυμάτων του Αρακαπά, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι το 2010 «είχαν μπει ορισμένες πλαστικές σωλήνες – ορισμένες μάλιστα και επιφανειακά – οι οποίες μάζευαν όλα τα λύματα των σπιτιών της περιοχής του Αρακαπά και τα οδηγούσαν σε λάκκους που βρίσκονταν κοντά στον ποταμό του χωριού».

Όπως είπε, όταν είχε επισκεφθεί τότε την περιοχή είχε διαπιστώσει ότι μεγάλη ποσότητα των λυμάτων κατέληγαν μέσα στον ποταμό και κατά συνέπεια στο φράκτη. Όπως είπε, είχε τότε πληροφορηθεί ότι άρχισαν να λαμβάνονται κάποια διορθωτικά μέτρα για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, λόγω του ότι το νερό του φράκτη της Γερμασόγειας χρησιμοποιείται για σκοπούς ύδρευσης ενώ στο φράκτη διεξάγονται και διάφορα αθλήματα, χωρίς ωστόσο να ήταν σε θέση να γνωρίζει εάν το πρόβλημα επιλύθηκε στην ολότητά του.

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς κάλεσαν όλους όσοι επισκέπτονται τα φράγματα για τον οποιοδήποτε λόγο να σέβονται το φυσικό περιβάλλον, να μην ρυπαίνουν το χώρο και να τον διατηρούν καθαρό και πως θα πρέπει επιτέλους ως χώρα να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση και κουλτούρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση