ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αναχαίτιση εναέριας «απειλής» στο Ακρωτήρι

Προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν πιθανή επίθεση οι βρετανικές βάσεις

Φαίνεται πως οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν πιθανή επίθεση. Η άσκηση «Aphrodite Trident» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα νότια της Κύπρου με σκοπό να βελτιώσει τις τακτικές και διαδικασίες κατά των αεροπορικών απειλών, και ειδικά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Για την άσκηση συνεργάστηκαν στενά το Βασιλικού Ναυτικού και η Βασιλικής Αεροπορία, με το HMS Duncan να εργάζεται παράλληλα με ένα Typhoon FGR4 από την RAF Ακρωτηρίου στην Κύπρο, και υπό την επίβλεψη του 83 Expeditionary Air Group της RAF, που παρακολουθούσε την πρόοδο της άσκησης μέσω δορυφόρου από ένα Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC).

Ο υπολοχαγός Jonny Miller, ελεγκτής στο HMS Duncan, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της άσκησης, δηλώνοντας «Η άσκηση αυτή απέδειξε πως μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, τους συναδέλφους μας και τους συμμάχους μας από μια επίθεση. Δείχνει πραγματικά γιατί είναι σημαντικό αυτό που κάνουμε.» Η άσκηση προσομοίαζε μια επίθεση από εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τον ρόλο του οποίου έπαιξε το ελικόπτερο Wildcat του HMS Duncan, πετώντας προς τη Βρετανική Βάση στο Ακρωτήρι

Το RAF Typhoon ανταποκρίθηκε άμεσα στον συναγερμό από την GAOC για την επικείμενη απειλή. Το Typhoon, υπό την καθοδήγηση ενός εκ των Ελεγκτών Μαχητών, που είναι γνωστοί σαν ‘Freddies,’ αναχαίτισε το «drone». Οι Αξιωματικοί Πολέμου αυτοί ειδικεύονται στην επίβλεψη αποστολών γρήγορων τζετ, διασφαλίζοντας ότι οι στόχοι τους πραγματοποιούνται από ασφαλή απόσταση.
Το HMS Duncan εντόπισε το αεροσκάφος με το ραντάρ του σε χαμηλή πτήση και εξέπεμψε το σήμα του ραντάρ στους αισθητήρες του Typhoon. Η δυνατότητα αυτή επέτρεψε στο Typhoon να εντοπίσει και να εξουδετερώσει την απειλή προτού φτάσει τον στόχο της.

Ο Διοικητής της Πτέρυγας Morris και Διοικητής του Αποσπάσματος του RAF Typhoon σχολίασε την επιτυχία της άσκησης, λέγοντας: «Ο πιλότος ενός Typhoon σε μια αναμέτρηση καλείται να αντιμετωπίσει πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δυνατότητες του HMS Duncan μάς παρέχουν τη δυνατότητα να συγχωνεύσουμε γρήγορα φωνητικές επικοινωνίες και ψηφιακή εικόνα στο πιλοτήριο, οπότε και μειώνεται ο χρόνος που χρειάζεται για να αναγνωριστούν και να εμπλακούν οι στόχοι, ενώ μεγιστοποιούμε την απόσταση από το προστατευόμενο στοιχείο.»

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση