ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανησυχία για αλλοίωση φυσιογνωμίας Πλατρών από Σύλλογο Αρχιτεκτόνων

Ζητούν ασφαλιστικές δικλείδες ρύθμισης της ανάπτυξης

ΚΥΠΕ

Ανησυχία για τη ραγδαία ανάπτυξη των Πλατρών και την εξέλιξή της, η οποία «φαίνεται να αγνοεί την ιστορική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, αλλά και το περιβάλλον της ευρύτερης ευαίσθητης περιοχής», εκφράζει με σημερινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

Όπως αναφέρεται, είναι επιτακτική ανάγκη να εξευρεθεί ένα πλαίσιο ενεργειών που να θέτει ασφαλιστικές δικλείδες ρύθμισης της ανάπτυξης, ώστε να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του συνόλου, αλλά και κάποιων μεμονωμένων σημαντικών κτηρίων, κάτι που, όπως σημειώνεται, αφορά τόσο ανακαινίσεις, όσο και νέες αναπτύξεις για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και την αρμονική ένταξή τους σε αυτό.

Προστίθεται ότι σε αυτό το πλαίσιο, προβληματισμό δημιουργεί και η επικείμενη ριζική ανακαίνιση του εμβληματικού ιστορικού ξενοδοχείου Forest Park (1934-36), ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του οποίου και η χρήση υλικών ήταν εξαιρετικά πρωτοποριακά για την εποχή, αποτελώντας το πρώτο και εμβληματικότερο κτήριο του Μοντερνισμού στην Κύπρο.

«Παρόλο που η αναβίωση και αναβάθμιση του ιστορικού ξενοδοχείου είναι επιθυμητή και αναγκαία, για να κριθεί επιτυχής, θα πρέπει να σέβεται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κτηρίου, την ένταξη του στο φυσικό περιβάλλον και να το συνδέει με την ιστορική του αξία. Το κτήριο παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό, πολεοδομικό ενδιαφέρον και η προστασία και ένταξη του στον κατάλογο διατηρητέων, κρίνεται επιβεβλημένη. Τα σημαντικά μέρη του συγκροτήματος πρέπει να διατηρηθούν, να αποκατασταθούν και να αποτελέσουν πρότυπο στη διατήρηση της κληρονομιάς με την ιδιαίτερη ιστορική, κοινωνική, αρχιτεκτονική του αξία», σημειώνεται σχετικά.

«Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου αναγνωρίζοντας τη σημασία του συγκεκριμένου κτηρίου, καλεί την πολιτεία να το συμπεριλάβει ως πιλοτική εφαρμογή για τη δημιουργία ενός ειδικού πλαισίου διατήρησης εναρμονισμένου στις ιδιαιτερότητες των κτηρίων μοντέρνας κληρονομιάς. Η καταγραφή αξιόλογων κτηρίων και κτηριακών μετώπων, όπως και η διάσωσή τους πρέπει να είναι στις προτεραιότητες κάθε πολιτισμένου κράτους για την προστασία της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής του κληρονομιάς», συμπληρώνεται επί του θέματος.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου είναι στη διάθεση των Αρμόδιων Αρχών για να συμβάλει στην ανάπτυξη που σέβεται την Αρχιτεκτονική και το Περιβάλλον, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές όπως είναι οι Πλάτρες, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση