ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αποσύρθηκε παιδικό μαγιό από την κυπριακή αγορά

λόγω κινδύνου τραυματισμού

ΚΥΠΕ

Την εβδομάδα που άρχισε στις 15 Ιουλίου έχουν κοινοποιηθεί στο Σύστημα Safety Gate RAPEX 104 προϊόντα, που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά των καταναλωτών, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα. Από αυτά, τα 13 κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, με ένα από αυτά να έχει κοινοποιηθεί στο σύστημα από την Κύπρο.

Πρόκειται για παιδικό μαγιό μάρκας power flower kids, μοντέλο LA519, με γραμμοκώδικα 5553724145199 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού λόγω του ότι το μπικίνι έχει μακριά λειτουργικά κορδόνια με ελεύθερα άκρα που δένονται στην πλάτη, τα οποία μπορεί να παγιδευτούν, κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων ενός παιδιού, οδηγώντας σε τραυματισμούς. Έχει αποσυρθεί από την αγορά έτσι ώστε να μη τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν στις αγορές διαφόρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο Σύστημα Safety Gate RAPEX.

Επισημαίνεται ότι τα προϊόντα με αύξοντες αριθμούς 1 μέχρι 11 έχουν αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόντα σοβαρού κινδύνου, ενώ τα προϊόντα με αριθμούς 12 και 13 έχουν αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόντα χαμηλότερου κινδύνου.

Απόσυρση προϊόντος που παρουσιάζει κινδύνους από την κυπριακή αγορά,

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σημειώνει ότι από τα πιο πάνω 13 προϊόντα, το 1 έχει εντοπιστεί αρχικά από την ΥΠΚ στην αγορά της Κύπρου, χωρίς να έχει προηγουμένως εντοπιστεί στα άλλα κράτη μέλη, και έχει προχωρήσει η δέσμευση και απόσυρσή του.

Τα υπόλοιπα προϊόντα είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων, ενώ καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές που τυχόν διαθέτουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν την Υπηρεσία.

Καλεί επίσης τους καταναλωτές σε περίπτωση που κατέχουν τα πιο πάνω προϊόντα να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στον πωλητή, δηλαδή στο κατάστημα από το οποίο τα έχουν προμηθευτεί και παράλληλα να ενημερώσουν τον πωλητή σχετικά.

Για περαιτέρω πληροφορίες ή για υποβολή καταγγελίας οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία μέσω της ιστοσελίδας της ή στα τηλέφωνα της Γραμμής Καταναλωτή 1429, στα Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας 22200926/22200925/22200923, στο Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150, στο Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804613, στο Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας/Αμμοχώστου 24816160.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X