ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αθαλάσσα: Έρευνες Υπ. Γεωργίας για τα νεκρά ψάρια

Δείγματα για εξειδικευμένες εξετάσεις

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες διερευνούν το περιστατικό του εντοπισμού νεκρών ψαριών στη Λίμνη Αθαλάσσας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «από την πρώτη στιγμή εντοπισμού του φαινομένου που παρατηρήθηκε χθες στο υδάτινο σύστημα της Λίμνης Αθαλάσσας, με οδηγίες της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), Δρος Μαρίας Παναγιώτου, όλα τα συναρμόδια τμήματα του ΥΓΑΑΠ, αλλά και άλλων Υπουργείων βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό (Τμήμα Δασών, Τμήμα Αλιείας, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Γενικό Χημείο του Κράτους), προχωρώντας σε όλες τις δέουσες ενέργειες για διερεύνηση του περιστατικού και για ανάλυση των παραμέτρων που οδήγησαν στην απώλεια αριθμού ψαριών της λίμνης».

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται, «έχουν ήδη ληφθεί στοχευμένα δείγματα, τα οποία απεστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, για πλήρη μικροβιολογική και χημική ανάλυση, με στόχο την πολυδιάστατη διερεύνηση όλων των πιθανών ενδεχόμενων παραμέτρων που δυνατό να έχουν προκαλέσει το φαινόμενο». Παράλληλα, προστίθεται, «το εργαστήριο οικοτοξικολογίας του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων αναλύει δείγμα, ως προς την παράμετρο που αφορά ανάπτυξη φυτοπλαγκτού, μια φυσική διεργασία των επιφανειακών υδάτων, ενώ οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προβαίνουν σε ιστοπαθολογικές εξετάσεις των ψαριών».

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα και η πλήρης αξιολόγηση όλων των δεδομένων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ παράλληλα το Τμήμα Δασών προβαίνει σε απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από τη λίμνη.

«Με βάση την προκαταρκτική αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων, δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία, ούτε για τα υπόλοιπα έμβια όντα του οικοσυστήματος της περιοχής», τονίζεται.

Σημειώνεται ότι φαινόμενα αυξημένης θνησιμότητας ψαριών συμβαίνουν κι ως αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών των οικοσυστημάτων, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η οποιαδήποτε ανθρωπογενής δραστηριότητα.

«Παρόλα αυτά, οι Υπηρεσίες του Κράτους βρίσκονται σε εγρήγορση, παρακολουθούν και αξιολογούν επισταμένως όλα τα δεδομένα και είναι έτοιμες να προβούν στις όποιες διορθωτικές ενέργειες ενδέχεται να προκύψουν ως λύσεις. Στόχος είναι να περιοριστεί η επανάληψη του φαινομένου στο μέτρο του δυνατού, στην περίπτωση που φανεί ότι υπάρχουν παρεμβάσεις που θα το περιορίσουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση