Kathimerini.com.cy
Το πόσο των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να πληρώσει γυναικολόγος μετά από απόφαση Δικαστηρίου για ιατρική αμέλεια.
Σύμφωνα με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ο γυναικολόγος με τις πράξεις και τις παραλείψεις του προκάλεσε εγκεφαλική παράλυση σε ένα νεογέννητο κοριτσάκι και θα πρέπει να καταβάλει 2.5 εκατομμύρια αποζημιώσεις μαζί με τόκους και πλέον δικηγορικά έξοδα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, στις 03/06/2011 γεννήθηκε το κοριτσάκι. Σύμφωνα με τους γονείς του παιδιού ο γιατρός την μέρα της γέννας της χορήγησε ωκυτοκίνη (Syntocinon), και ένα κοκτέιλ φαρμάκων και ακολούθως έγινε τεχνητή ρήξη του θυλακίου. Η μητέρα καθ' όλη τη διαδικασία ήταν ζαλισμένη και υπνωτισμένη χωρίς να έχει επικοινωνία με το περιβάλλον.
Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, το παιδί γεννήθηκε μαυρισμένο και δεν έκλεγε. «Μέσα ένα με δύο λεπτά έφτασε ο παιδίατρος ο οποίος προχώρησε σε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη και χορήγησε αμέσως αντίδοτο και το κοριτσάκι απέκτησε γρήγορο καρδιακό παλμό και ροδαλό χρώμα.
Ο δικηγόρος Γιάννος Γεωργιάδης που χειρίστηκε την υπόθεση με την Ντόρια Βαρωσιώτου ανέφερε ότι «σύμφωνα με τη μαρτυρία των εμπειρογνωμόνων γιατρών που κάλεσαν ως μάρτυρες, δεν υπήρχε κανένας λόγος χορήγησης της ωκυτοκίνης στην μητέρα από τη στιγμή που ο τοκετός εξελισσόταν ομαλά και υπήρχε πρόοδος της διαστολής, και ότι, αντίθετα, λόγω των συνεχόμενων δυνατών και επιπρόσθετων συστολών της μήτρας που προκλήθηκαν από την ωκυτοκίνη, η οποία χορηγήθηκε πριν την τεχνητή ρήξη των μεμβρανών, περιορίστηκε σημαντικά η παροχή αίματος προς το κοριτσάκι, με αποτέλεσμα να προκληθεί ενδομήτρια υποξία».
«Επίσης, οι συσπάσεις που δημιουργήθηκαν λόγω της χορήγησης ωκυτοκίνης, προκάλεσαν στην μητέρα παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας λακτικού όξεως που διαπέρασε στον πλακούντα και διείσδυσε στον εγκέφαλο του μωρού προκαλώντας οίδημα και νέκρωση του εγκεφάλου. Η χορήγηση μάλιστα συνδυαστικά του κοκτέιλ φαρμάκων ιδιαίτερα δυόμιση ώρες πριν τη γέννα, προκάλεσαν υπνηλία και καταστολή του αναπνευστικού κέντρου στο στέλεχος του εγκεφάλου του μωρού, με αποτέλεσμα να φτάσει τελικά στην υποοξυγόνωση, κάτι που προκάλεσε εκτεταμένη εγκεφαλική βλάβη στο κοριτσάκι».
Ο κύριος Γεωργιάδης περαιτέρω επισήμανε ότι «το αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο θα μπορούσε να αποδειχτεί το ακριβές χρονικό σημείο της υποξίας δηλαδή το καρδιοτοκογράφημα ουδέποτε παρουσιάστηκε, με τον γυναικολόγο να ισχυρίζεται ότι έχει απωλεσθεί. Η επιτυχής ανάνηψη που έγινε από τον παιδίατρο, είναι η αιτία που σήμερα το κοριτσάκι βρίσκεται εν ζωή, αλλά με μόνιμη εγκεφαλική, νοητική και κινητική αναπηρία σοβαρής μορφής λόγω της ενδομήτριας υποξίας .Το παιδί μεταφέρθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο».
Την επόμενη μέρα της γέννας η μητέρα του παιδιού και ο σύζυγός της πήγαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου αντιμετώπισαν την ωμή αλήθεια και, όπως ανέφερε στο Δικαστήριο, καταστράφηκε η ζωή όλων τους μέσα σε εκείνα τα 15 λεπτά που διήρκεσε η πρώτη τους επίσκεψη στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
Η μητέρα υποστήριξε ότι από γνώμες που έλαβε από άλλους γιατρούς μετά το επίδικο συμβάν, η χορήγηση του κοκτέιλ φαρμάκων που της χορήγησε κατά τη διάρκεια του τοκετού προκάλεσαν ενδομήτρια υποξία και έπρεπε να γίνει αμέσως καισαρική τομή. Αντί τούτου, ο γυναικολόγος άφησε τον τοκετό να εξελιχθεί φυσιολογικά».
Το δικαστήριο ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά τον γυναικολόγο ήταν ολοφάνερη η προσπάθειά του να αποποιηθεί των ευθυνών του. «Όπως έχει διαφανεί, είναι και ο ίδιος επηρεασμένος από το συμβάν, όμως προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να πείσει ότι οι δικές του ενέργειες ήταν οι ορθές και ενδεδειγμένες, ότι ορθά προχώρησε με φυσιολογική γέννα μέχρι το τέλος, ορθά χορήγησε τα φάρμακα που χορήγησε στην στις δοσολογίες και τις χρονικές στιγμές που το έπραξε, και ότι ευθύνη για την κατάσταση της μαρτυρίας φέρει ο παιδίατρος ο οποίος λανθασμένα, κατά τη θέση του, δεν διασωλήνωσε το κοριτσάκι ευθύς μετά τη γέννησή της, θέση η οποία έχει καταρριφθεί από όλους τους εμπειρογνώμονες μάρτυρες των Εναγόντων.
Επίσης προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του για τη μη ύπαρξη και/ή την καταστροφή και/ή την απώλεια του καρδιοτοκογραφήματος, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να δώσει πειστική εξήγηση για αυτό. Παρουσίασε επίσης στοιχεία, τα οποία ολοφάνερα είχαν κατασκευαστεί εκ των υστέρων».
«Το κοριτσάκι είναι και θα παραμείνει ένα άτομο εξαρτώμενο όπου για μίαν ολόκληρη ζωή θα χρειάζεται παροχή βοήθειας ανελλιπώς από ένα ή δύο άτομα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες τη βδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο».
Το Δικαστήριο υιοθετώντας όλες τις θέσεις των δικηγόρων του παιδιού και εφαρμόζοντας τις αρχές της Νομολογίας αποφάσισε ότι στοιχειοθετείται ιατρική αμέλεια. Περαιτέρω το δικαστήριο κατέληξε ότι η μη αναστρέψιμη κατάσταση στην οποία γεννήθηκε το κοριτσάκι ήταν συνεπεία των αμελών πράξεων του γυναικολόγου.
Το δικαστήριο επιδίκασε γενικές και ειδικές αποζημιώσεις εναντίον του γυναικολόγου που συμποσούνται μαζί με τους τόκους στο συνολικό ποσό των περίπου 2.5 εκατομυρίων μέχρι σήμερα.
Η οικογένεια του κοριτσιού εκφράζει την ελπίδα ότι αυτή η απόφαση θα συνεισφέρει στο να βελτιωθεί η ποιότητα της ιατρικής φροντίδας και η ασφάλεια των ασθενών.
Την απόφαση εναντίον του γυναικολόγου έκδοσε η Δικαστής Στέλλα Χριστοδουλίδου Μενσιου.