24news team
Η ένταση που δημιουργήθηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής κατά τη συζήτηση του θέματος του σχολικού αθλητισμού αλλά και στην αναφορά του εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας, ότι «πέρσι υπήρχαν δασκάλες σε δημοτικό που έκαναν γυμναστική στα παιδιά με το τακούνι», φαίνεται να συνεχίζεται, με τους δασκάλους και τους γυμναστές να έρχονται σε κόντρα σχετικά με το μάθημα της φυσικής αγωγής στα δημοτικά σχολεία.
Στην εκπομπή "Μεσημέρι και Κάτι" του ΣΙΓΜΑ, μίλησαν η Κρίστη Παναγιώτου, Εκπρόσωπος Γυμναστών Κύπρου και η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, οι οποίες παρέθεσαν τα δικά τους επιχειρήματα επί του θέματος.
Αρχικά η κα Παναγιώτου ανέφερε ότι οι δάσκαλοι «δεν είναι ικανοί, ούτε εξειδικευμένοι να κάνουν γυμναστική στα παιδιά, καθώς, όπως σε όλους τους τομείς, πρέπει να είσαι πτυχιούχος σ' αυτό που διδάσκεις. Όμως, μιλάμε για μικρά παιδιά και την υγεία τους και κάποια εξ αυτών μπορεί να έχουν και προβλήματα. Δεν μπορούμε να παίζουμε μ' αυτά τα πράγματα. Τις τελευταίες μέρες ακούμε να λένε ότι η γυμναστική είναι το ίδιο όπως όλα τα άλλα μαθήματα. Δεν είναι το ίδιο, γιατί έχουμε να κάνουμε με την σωματική και κινητική ανάπτυξη των παιδιών, για τα οποία πρέπει κάποιος να έχει τις απαραίτητες γνώσεις να διδάξει».
Εν συνεχεία η κα Παναγιωτου, εξηγεί ότι «ο νόμος της Κυπριακή Δημοκρατίας λέει ότι μόνο ο γυμναστής μπορεί να κάνει το μάθημα της φυσικής αγωγής, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο των δασκάλων που λέει ότι μπορούν να κάνουν όλα τα μαθήματα. Πέραν από το νόμο όμως υπάρχει και το ηθικό κομμάτι, γιατί, επαναλαμβάνω, έχουμε να κάνουμε με την υγεία των παιδιών. Πολλά παιδιά έχουν κύφωση, σκολίωση κλπ. Άρα αυτός που διδάσκει πρέπει να γνωρίζει την ανατομία του σώματος. Δεν μπορούν οι δάσκαλοι με τρεις μήνες σεμινάρια να τα μάθουν όλα αυτά...».
Από την πλευρά της η κα Βασιλείου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο δάσκαλος ή η δασκάλα, τελειώνοντας το πρώτο του πτυχίο, γνωρίζει τα γνωστικά αντικείμενα που θα διδάξει στα παιδιά μέχρι 12 χρονών. Επομένως οι δάσκαλοι μπορούν να διδάξουν όλα τα μαθήματα, ακόμα και τη γυμναστική».
«Ούτε οι δάσκαλοι ούτε οι γυμναστές είναι γιατροί για να μπορούν να διαγνώσουν ένα πρόβλημα, όπως η σκολίωση ή οτιδήποτε άλλο. Γι’ αυτό και έρχονται γιατροί στα σχολεία, ώστε να εξετάζουν τα παιδιά. Και στην περίπτωση που ένα παιδί εντοπιστεί ότι έχει σκολίωση, κύφωση ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, υπάρχει άμεση ενημέρωση στους γονείς», αναφέρει.
Εν συνεχεία, τόνισε ότι «οι δάσκαλοι έχουν σπουδάσει και τη διαφοροποίηση. Πολλές φορές, προσπαθούμε να εντάξουμε ακόμα και παιδιά που κάθονται σε τροχοκάθισμα με διάφορες ασκήσεις, μετά από συζητήσεις που κάνουνε και με την οικογένεια αλλά και με εργοθεραπευτές, ώστε να βρούμε τρόπους με τους οποίους να μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το μάθημα και να εντάξουμε και αυτά τα παιδιά στη γυμναστική».
Σε άλλο σημείο η κα Βασιλείου, αναφέρει ότι το αίτημα των γυμναστών είναι και συνδικαλιστικό, «για να βρουν δουλειά οι γυμναστές».