ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Δεν Ξεχνώ» - Η «Καθημερινή» σήμερα με ένα εμβληματικό πρωτοσέλιδο

Με κοινό πρωτοσέλιδο κυκλοφορούν οι εκδόσεις της Καθημερινής σε Αθήνα και Λευκωσία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το μνημειώδες σχέδιο «Δεν ξεχνώ» του Νίκου Δήμου, που δείχνει την Κύπρο μοιρασμένη στα δύο, με βαθύ κόκκινο αίμα να στάζει από τα σπλάχνα της, το οποίο σχεδιάστηκε αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, καλύπτει ολόκληρο το πρωτοσέλιδό της, σήμερα, 14 Ιουλίου, σε Ελλάδα και Κύπρο, η εφημερίδα «Καθημερινή».

Το ταυτόσημο με την τραγωδία της Κύπρου, σχέδιο, δημιουργήθηκε το πρωί της 14ης Αυγούστου 1974, την ημέρα που η τουρκική εισβολή «Αττίλας 2» έκοψε την Κύπρο στα δύο. Εμπνευστής του είναι ο συγγραφέας και διαφημιστής Νίκος Δήμου, ο οποίος όταν άκουσε τις ειδήσεις από το ραδιόφωνο, έφτιαξε αμέσως την Κύπρο μαχαιρωμένη και την «γραμμή του Αττίλα» σαν μία ροή πηγμένου αίματος που σιγόσταζε.

Το σχέδιο τυπώθηκε τότε σε χιλιάδες αυτοκόλλητα και στάλθηκαν αντίτυπα σε εφημερίδες παγκοσμίως, με το σύνθημα να μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες.

Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο ίδιος ο Νίκος Δήμου, το «Δεν Ξεχνώ», κατά τον ίδιο, δεν αφορά μόνο την τουρκική εισβολή, αλλά και όλες τις ευκαιρίες για επίλυση του Κυπριακού που χάθηκαν έως το 1974, όπως και πολλές άλλες ευκαιρίες που χάθηκαν έκτοτε.

Η Καθημερινή Ελλάδος ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Βλάχο και κυκλοφορεί αδιαλείπτως από το 1919, με μόνη διακοπή τα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Στον απόηχο της τραγωδίας της Κύπρου και αφού η δημοκρατία στην Ελλάδα είχε αποκατασταθεί, η εφημερίδα κυκλοφόρησε ξανά στις 15 Σεπτεμβρίου του 1974.

Σε στενή και αγαστή συνεργασία με την Αθήνα, η Καθημερινή Κύπρου εκδίδεται ανελλιπώς στη Λευκωσία από το 2008, ως μια μετοχική συνεργασία Καθημερινών Εκδόσεων ΑΕ και Sppmedia Ltd.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X