must.com.cy
Με αφορμή το συνέδριο Digital Agenda Cyprus Summit 2023 που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, 31 σημαντικές προσωπικότητες θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τα σύγχρονα ζητήματα και τις τάσεις στους τομείς της τεχνολογίας, επικοινωνίας, ενέργειας, βιώσιμης ανάπτυξης, διασκέδασης, αυτοκίνησης και εργασίας.
Ανάμεσα στους ομιλητές βρίσκεται και ο Riaz Shah όπου ως Global Learning Partner της EY, προετοιμάζει 300.000+ άτομα για το μέλλον της εργασίας μέσω πρωτοβουλιών όπως το EY Tech MBA και το EY Badges.
Ο Riaz Shah, ένας πιστοποιημένος Λογιστής, μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1986 και διορίστηκε ως Συνεργάτης, Ernst & Young LLP UK το 1997. Είχε μια ποικίλη καριέρα, συνεργαζόμενος με παγκόσμιους πελάτες στον τομέα Διασφάλισης και Συμβουλευτικής. Ο Riaz Shah ήταν ο πρώτος ηγέτης της EY Global Learning and Development Leader από το 2008 έως το 2012 και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποφοίτων του Harvard Business School.
Ο Riaz, συζητώντας για το μέλλον της εργασίας και τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει λόγω της τεχνολογίας, μπορούμε να εξετάσουμε το θέμα από τρεις διαφορετικές προοπτικές: την εξέλιξη των ανθρώπων, τον τρόπο εργασίας και τις γενικές αλλαγές και τις στροφές που επηρεάζουν τον κόσμο μας.
Οι Άνθρωποι: Η εξέλιξη της εργασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο πληθυσμιακός έλεγχος. Ο αριθμός των παιδιών που κάνουμε σε αναπτυσσόμενες χώρες είναι κρίσιμος. Η μείωση του μέσου όρου παιδιών ανά οικογένεια επηρεάζει τον εργατικό πληθυσμό. Σε χώρες όπου ο αριθμός αυτός παραμένει υψηλός, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στον τομέα της εργασίας, όπως αυξημένη ανεργία και πίεση στους πόρους. Συνεπώς, η ανάπτυξη της εργασίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις δημογραφικές τάσεις.
Ο Τρόπος Εργασίας: Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε. Η πανδημία του COVID-19 είναι ένα παράδειγμα που αποδεικνύει πώς η τεχνολογία μπορεί να επιτρέψει την εργασία από απόσταση, το τηλε-έργο. Οι τάσεις της αυξανόμενης αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης επίσης αλλάζουν το τοπίο της απασχόλησης, με ορισμένες θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται ενώ άλλες να εμφανίζονται. Οι εργαζόμενοι πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις και δεξιότητες που απαιτούνται στον ψηφιακό κόσμο.
Οι Γενικές Αλλαγές: Οι αλλαγές και οι εξελίξεις στον κόσμο μας, όπως οι κλιματικές αλλαγές, η γεωπολιτική αστάθεια, οι κοινωνικές τάσεις και η οικονομική ανάπτυξη, επηρεάζουν την εργασία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιδρούν σε αυτές τις αλλαγές, προσαρμόζοντας τις στρατηγικές τους και τις πρακτικές απασχόλησης. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που απαιτούνται επίσης εξελίσσονται σε ανταπόκριση σε αυτές τις αλλαγές.
Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι κάθε χρόνο χάνουμε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων λόγω πολλών αιτιών, αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, αν υποθέσουμε ότι χάνουμε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπων ετησίως, αυτό σημαίνει ότι κάθε δύο χρόνια χάνουμε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπων. Αυτό το φαινόμενο έχει επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης.
Καθώς ο πληθυσμός μειώνεται σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Ευρώπη, ταυτόχρονα αυξάζεται σε άλλες, όπως στην Αφρική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική εικόνα. Η Αφρική μπορεί να γίνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα για την παγκόσμια κοινότητα λόγω της αυξανόμενης πληθυσμιακής ανάπτυξης.
Επιπρόσθετα, η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα. Κάθε χρόνο η μέση ηλικία αυξάνεται, και αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις. Για παράδειγμα, στην Κύπρο, όπου η ηλικία των 39 ετών θεωρείται σημαντική στη δομή της αγοράς εργασίας, παρατηρούμε μια σημαντική αύξηση της μέσης ηλικίας. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα άτομα που είναι διαθέσιμα να εργαστούν, ενώ πρέπει να συντηρούν τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξημένους φόρους και οικονομική πίεση στο κράτος για να παρέχει υπηρεσίες και στήριξη σε αυτούς που δεν είναι σε θέση να εργάζονται.
Στον σύγχρονο κόσμο της εργασίας, οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να απαιτούν όλο και περισσότερες ευελιξίες όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει το πόσες ώρες δουλεύουν, πού δουλεύουν, τις ώρες που εργάζονται, και τη δυνατότητα να επιλέγουν τους συναδέλφους με τους οποίους συνεργάζονται. Οι εργαζόμενοι είναι πιο αποδοτικοί και ενθουσιασμένοι με την εργασία τους όταν έχουν αυτές τις δυνατότητες και ανέσεις.
Επιπρόσθετα, οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανάγκη να πάρουν θέση σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση του ρατσισμού και η υποστήριξη της LGBTQ+ κοινότητας. Αυτό το κάνουν προκειμένου να δώσουν ένα έξτρα κίνητρο τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους πελάτες, δημιουργώντας ένα κοινό έδαφος όπου μπορούν να ταυτιστούν. Αυτό δίνει στις εταιρείες μια ευκαιρία να εκφράσουν την κοινωνική τους ευθύνη και να επιδείξουν τις αξίες τους.
Ο Riaz Shah πρότεινε ένα νέο μοντέλο εργασίας όπου οι εργαζόμενοι θα εργάζονται 4 ημέρες αντί για 5, αλλά με 100% κίνητρο και 100% απόδοση. Αυτό το μοντέλο επιδιώκει να επιτρέψει στους εργαζομένους να έχουν περισσότερο χρόνο για την προσωπική τους ζωή και να βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Αυτές οι νέες προσεγγίσεις στην εργασία ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των εργαζομένων στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης και των κοινωνικών αλλαγών.
Η άνοδος των τεχνολογιών μπορεί να εξεταστεί από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες: ως απειλή ή ως ευκαιρία. Μία προσέγγιση είναι να επιτραπεί στα ρομπότ να αναλάβουν τις εργασίες που μπορούν να αυτοματοποιηθούν, ενώ οι εργαζόμενοι επικεντρώνονται σε θέσεις που απαιτούν πολλή δημιουργικότητα, ενέργεια και έρευνα. Με αυτόν τον τρόπο, η εργασία γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και ικανοποιητική για τους εργαζόμενους, ενώ η απόδοση αυξάνεται.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η τεχνολογία απειλεί ορισμένες εργασίες, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες. Τα τρία βασικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν θα χαθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα δημιουργηθούν, εάν θα έχουμε αρκετό χρόνο να εκπαιδεύσουμε από την αρχή άτομα για τις νέες θέσεις εργασίας, και ποιο θα είναι το μακροχρόνιο αντίκτυπο. Ο Riaz Shah σημειώνει ότι «Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια απόλυτη απάντηση, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές με φροντίδα και ευφυΐα, και θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις νέες ευκαιρίες και να ανταποκριθούμε στην ανάπτυξη με θετικό τρόπο».
Η νέα εποχή απαιτεί από όλους τους εργοδότες, «να είμαστε τολμηροί και να αλλάξουμε το στερεότυπο που αφορά τις σπουδές, την εργασία και τη σύνταξη. Μόνο αυτοί που είναι διατεθειμένοι να φέρουν την αλλαγή μαζί τους θα επιτύχουν».
Ο Riaz Shah συνέχισε λέγοντας, «Από την πλευρά των εργοδοτών, υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που μπορούν να κάνουν. Να ρωτούν ερωτήσεις και να ψάχνουν, πρέπει να είναι περίεργοι και να αναζητούν συνεχώς τρόπους για τη βελτίωση και την καινοτομία στην επιχείρησή τους. Να είναι τολμηροί και να κάνουν πειράματα, πρέπει να είναι διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουν τολμηρές κινήσεις και να δοκιμάσουν νέες ιδέες και πρακτικές. Ορισμένα πειράματα θα αποτύχουν, αλλά κάποια άλλα θα οδηγήσουν σε επιτυχίες που θα βοηθήσουν στο μέλλον. Να είναι δημιουργικοί και να ακούνε διαφορετικές γνώμες, πρέπει να ενθαρρύνουν την δημιουργικότητα και να ανοίγονται σε διάφορες απόψεις και από τους εργαζόμενους και από άλλους. Η ποικιλία των απόψεων και η συνεργασία μπορεί να οδηγήσει σε νέες ιδέες και λύσεις. Τέλος, να είμαστε παραπάνω 'άνθρωποι' και να διατηρούμε τα ανθρώπινα στοιχεία μας».
Ο Riaz Shah έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας πως, «Η λέξη κρίση στα κινέζικα έχει δύο χαρακτήρες, ο ένας σημαίνει κίνδυνος και ο άλλος σημαίνει ευκαιρία, και μπορουμε να επιλέξουμε να δούμε αυτή την τεράστια αλλαγή σαν μία μεγάλη ευκαιρία».
Πώς ο Riaz χτίζει έναν καλύτερο κόσμο εργασίας:
Ο Riaz Shah επικεντρώνεται στην προετοιμασία όλων των ανθρώπων για το μέλλον, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν καλύτερα τους πελάτες να αντιμετωπίσουν έναν κόσμο που αλλάζει ταχέως και γεμίζει όλο και περισσότερο με προκλήσεις.
Ένα βασικό θέμα για τον Riaz Shah είναι ο «εκδημοκρατισμός της εκπαίδευσης» – και εργάζεται για να κάνει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης που προηγουμένως ήταν διαθέσιμες μόνο σε λίγους ελίτ, διαθέσιμες σε όλους – μέσω εσωτερικών προγραμμάτων όπως το EY Badges και το EY Tech MBA, το οποίο είναι το πρώτο εταιρικό MBA στον κόσμο και είναι δωρεάν για όλα τα άτομα που διαμένουν στην Ευρώπη.
Ο Riaz Shah είναι επίσης παθιασμένος με την εκπαίδευση εκτός της Ευρώπης. Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της One Degree Academy, ενός κρατικού χρηματοδοτούμενου και δωρεάν σχολείου στο Λονδίνο, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και στοχεύει να δώσει πρόσβαση σε μια εκπαίδευση υψηλής ποιότητας σε παιδιά από υποεξυπηρετούμενα υπόβαθρα.