Απεβίωσε το απόγευμα της Τρίτης (18/2) ο Δρ Αμέρικος Αργυρίου. Ήταν ο «πατέρας» του ιδρύματος Θεοτόκος γνωστός και ως «γιατρός της Λεμεσού».
Ο παιδίατρος Αμερίκος Αργυρίου γεννήθηκε στην Πόλη Χρυσοχούς το 1925, αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και την Αμερικανική Ακαδημία στη Λάρνακα και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στην Παιδιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο και με υποτροφία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας παρακολούθησε, για ένα χρόνο, δημόσια υγεία βρεφών και μητέρων στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Βηρυτού.
Υπήρξε μία ξεχωριστή προσωπικότητα, ίσως η μοναδική στην Κύπρο, που συνδύασε την επιστημονική του ιδιότητα ως παιδιάτρου με αυτήν του φιλάνθρωπου πολίτη. Αφού εγκατέλειψε τη θέση του Διευθυντή του Παιδιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Λεμεσού (1962 - 1970), δημιούργησε το 1970 την πρώτη ιδιωτική παιδιατρική κλινική στη Λεμεσό, εξοπλισμένη με 4 θερμοκοιτίδες. Υπήρξε η πρώτη ιδιωτική παιδιατρική κλινική στην Κύπρο.
Ταυτόχρονα, τον Νοέμβριο του 1969, μαζί με έξι διακεκριμένους συμπολίτες του, που ήταν ευαισθητοποιημένοι από το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της νοητικής υστέρησης, δημιούργησαν το Ίδρυμα «Θεοτόκος», το οποίο πρώτο στόχο είχε τη δημιουργία οικοτροφείου για τη φροντίδα των βαριά υστερημένων παιδιών και την εκπαίδευση και ανάπτυξη των ελαφρότερα υστερούντων παιδιών. Με ζήλο και αφοσίωση και ο γιατρός Αργυρίου προχώρησε στη δημιουργία αλυσίδας ιδρυμάτων, συνδέσμων και υπηρεσιών στη Λεμεσό, όπως νηπιαγωγείο, μονάδα ημερήσιας φροντίδας, μονάδα προσχολικής αγωγής, εργαστήρι τέχνης και οικιστικές μονάδες στην πόλη για απεξάρτηση από το Ίδρυμα, εμπλέκοντας πολλούς εθελοντές, συνεργάτες και φίλους του έργου του.
Ο γιατρός Αμερίκος Αργυρίου, όμως, ήθελε να συμβάλει και στην πρόληψη της νοητικής υστέρησης, αφού έβλεπε τόσο έντονα τις δυσκολίες που υπάρχουν στην περίθαλψη και αποκατάσταση αυτών των παιδιών. Το 1988 ίδρυσε το Κέντρο Πρόληψης Πνευματικής Καθυστέρησης, καθιερώνοντας εθνικά προγράμματα, καλύπτοντας ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου, εντελώς δωρεάν.
Το πρώτο πρόγραμμα αφορούσε την έγκαιρη ανίχνευση του υποθυρεοειδισμού και της φαινυλοκετονουρίας. Δύο ασθένειες, οι οποίες αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα κατά τη βρεφική περίοδο, οδηγούν σε σοβαρές μόνιμες νευρολογικές παθήσεις.
Τον Απρίλιο του 1991 καθιερώθηκε το δεύτερο πρόγραμμα προγεννητικού ελέγχου για ανίχνευση χρωμοσωμιακών ανωμαλιών, κυρίως για το σύνδρομο Down και διάφορες ανωμαλίες του νωτιαίου σωλήνα.
Από το 2001, σε συνεργασία με τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, το Κέντρο αναλαμβάνει τον βιοχημικό έλεγχο και την υπερηχογραφική αξιολόγηση του εμβρύου.
Το 2003 το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής -όπως μετονομάσθηκε στην πορεία του- εγκαινίασε το τρίτο πρόγραμμά του, το οποίο αφορούσε την ανίχνευση της απώλειας ακοής στα νεογνά.
Το 2015 το Κέντρο συνεχίζει τις δραστηριότητές του, συντονίζοντας και ενσωματώνοντας όλες τις νέες εξελίξεις στην προληπτική παιδιατρική.
Η ιστορία τόσο του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής όσο και του ιδρύματος «Θεοτόκος» καταγράφονται σε βιβλίο, με μορφή προσωπικής κατάθεσης, του ιδρυτή τους παιδιάτρου Αμερίκου Αργυρίου, που κυκλοφόρησε το 2010.
Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής έχει αγκαλιαστεί τόσο από τον ιατρικό κόσμο, όσο και την κοινωνία. Εκεί που το κράτος υστερεί ή απουσιάζει η ιδιωτική πρωτοβουλία έρχεται αρωγός.
Ο γιατρός Αμερίκος Αργυρίου υπήρξε οραματιστής, πρωτεργάτης, πρωτοπόρος επιστήμονας και ενεργός πολίτης. Τιμήθηκε επάξια από πολλούς κοινωνικούς και ιατρικούς φορείς. Το 2014, η Βουλή των Αντιπροσώπων, διά του Προέδρου της Γιαννάκη Ομήρου, τίμησε τον άξιο γιατρό και η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου τον ανέδειξε σε Επίτιμο Πρόεδρό της.
Πηγή βιογραφικού: «Κυπρίων ιατρών έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950 - 2015», του Λάκη Κ. Αναστασιάδη/Εκδόσεις Εν Τύποις