ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκπαιδεύτηκαν γιατροί για να αναγνωρίζουν κακοποιημένα παιδιά

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να εκπαιδεύονται 200 λειτουργοί υγείας για αναγνώριση σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνολικά 200 άτομα Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού Προσωπικού, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, θα εκπαιδεύονται κάθε χρόνο για να μπορούν να αναγνωρίζουν και να γνωστοποιούν στις αρμόδιες Αρχές του κράτους, περιπτώσεις κακοποίησης ή σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός ενώπιον της Βουλής και συγκεκριμένα μετά από ερώτηση του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου κατά πόσο έχουν εκπαιδευτεί γιατροί, παιδίατροι και παραϊατρικό προσωπικό, ώστε να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν περιπτώσεις κακοποίησης ή σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στις αρμόδιες αρχές για προστασία των παιδιών, ο κ. Δαμιανός τόνισε ότι η εκπαίδευση του προσωπικού είναι διαχρονική και εντάσσεται στα πλαίσια των Στρατηγικών έναντι της Βίας.

Όπως επισημαίνει ο Υπουργός Υγείας, στόχος του Υπουργείου, είναι σε ετήσια βάση να εκπαιδεύονται γύρω στους 200 επαγγελματίες υγείας, σε όλο το Σύστημα Υγείας (Δημόσιο και Ιδιωτικό), με εξαίρεση να αποτελεί η περίοδος της πανδημίας. Για την τρέχουσα χρονιά, μέχρι στιγμής έχουν εκπαιδευτεί 150 επαγγελματίες υγείας, ενώ προγραμματίζεται και η εκπαίδευση άλλων 50 ατόμων.

Όσο αφορά τις εκπαιδεύσεις, αυτές γίνονται σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και Υπουργεία, ενώ οι θεματικές που περιλαμβάνονται στις εκπαιδεύσεις αφορούν μεταξύ άλλων, το Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης, τους Κώδικες Δεοντολογίας, τα Δικαιώματα Παιδιού στον Τομέα της Υγείας, την αναγνώριση βίας, ενδοοικογενειακής βίας, χειρισμό και παραπομπή θυμάτων από επαγγελματίες υγείας, την ιατρική αξιολόγηση, τεκμηρίωση για βασανιστήρια-κακοποίηση-σωματική βία, το νομικό πλαίσιο κακοποίησης και το Trafficking in Human Beings.

Επιπλέον, πέραν των πιο πάνω, γίνεται προσπάθεια για διαφώτιση των Επαγγελματιών με την αποστολή Κατευθυντήριων Οδηγιών για την αναγνώριση θυμάτων βίας μέσω του Προγράμματος WAKE, ΕΕ, καθώς και Πρωτοκόλλων αντιμετώπισης περιστατικών θυμάτων σεξουαλικής βίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον Υπουργό, ειδικά για την κακοποίηση των παιδιών, στον προϋπολογισμό του 2025, του Συμβουλίου «Φωνή» που είναι υπεύθυνο για την Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, υπολογίστηκε ποσό ύψους €18.000, για διοργάνωση και υλοποίηση γενικής και ειδικής εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για 75 άτομα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X