24news team
Την πρόοδο που έχει γίνει στην Κύπρο για το κράτος δικαίου αλλά και τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή πολιτεία και κοινωνία καταγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Κύπρο για το 2024.
Στην έκθεση που έχει αναρτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά αναφέρεται μεταξύ άλλων η συμμόρφωση με τις υποδείξεις που είχαν γίνει σε προηγούμενες εκθέσεις αλλά προβάλλονται και οι προκλήσεις στους τομείς της διαφάνειας και αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς.
Ειδικά για τα θέματα διαφθοράς αναφέρεται πως λίγες περιπτώσεις προωθήθηκαν, ιδιαίτερα σε υψηλό επίπεδο και αναφέρεται ότι ο δείκτης αντίληψης της διαφθοράς για την Κύπρο μας δίνει βαθμολογία 53/100, ο οποίος κατατάσσει την Κύπρο στην 21η θέση στην ΕΕ και στην 49η παγκοσμίως.
Τα θετικά
Μεταξύ των θετικών που καταγράφει η έκθεση είναι το πολυσύνθετο και δύσκολο έργο που επιτελείται από το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως ως διαμεσολαβητής που παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα κατά την εφαρμογή των ταμείων της ΕΕ.
Όπως καταγράφεται παρά το γεγονός ότι έχει γίνει πρόσληψη 7 ατόμων στο γραφείο της Επιτρόπου για το 2023 υπάρχει ακόμα ανάγκη για επιπλέον άτομα που θα φέρουν σε πέρας το πολυσύνθετο έργο του διαμεσολαβητή.
Το δύσκολο έργο του διαμεσολαβητή
Αναφέρεται σχετικά στην έκθεση:
«Ο διαμεσολαβητής (επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) αναλαμβάνει πρόσθετο ρόλο στην παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τα θεμελιώδη δικαιώματα κατά την εφαρμογή των ταμείων της ΕΕ. Ο διαμεσολαβητής απέκτησε διαπίστευση «Α΄ τάξης» από την Παγκόσμια Συμμαχία των Εθνικών Φορέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (GANHRI).
Ο ρόλος της παρακολούθησης της συμμόρφωσης της εφαρμογής των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στο πλαίσιο του «οριζόντιου αναγκαίου πρόσφορου όρου του Χάρτη» προστέθηκε στην ήδη ευρεία αποστολή του διαμεσολαβητή τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ο διαμεσολαβητής συμμετέχει τόσο με συμβουλευτική ιδιότητα στην κατάρτιση των προγραμμάτων όσο και ως μηχανισμός υποβολής καταγγελιών. Αυτός ο πρόσθετος ρόλος θεωρείται δύσκολος, καθώς επηρεάζει τον ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας του Γραφείου και ενδέχεται να συνεπάγεται ανάγκη επιπλέον πόρων.
Ενώ η πρόσληψη επτά επιπλέον υπαλλήλων το 2023 αύξησε τις δυνατότητές του, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για επιπλέον προσωπικό σε ανώτερο επίπεδο. Στο πλαίσιο περιφερειακού έργου για τη στήριξη των Εθνικών Οργανισμών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΟΑΔ) στην παρακολούθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο διαμεσολαβητής διοργάνωσε στοχευμένη κατάρτιση για την ενίσχυση της ικανότητας των συμμετεχόντων να εφαρμόζουν τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στο έργο τους.»
-Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στην Κύπρο.