ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ελλείποντα πρόσωπα: Έρευνα μέχρι τα ψηλά δώματα της Αστυνομίας

Αυξήθηκε ο αριθμός των ποινικών ανακριτών

Δημήτρης Λουκά

Η υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά, ταρακούνησε τις Αρχές όσο και την κοινωνία. Ο 35χρονος πρώην ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς «άνοιξε» μεγάλο κεφάλαιο σε σχέση με τους χειρισμούς για τα ελλείποντα πρόσωπα εκ μέρους της Αστυνομίας.

Αν και η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας είχε διορίσει τρεις ποινικούς ανακριτές για τη διεξαγωγή ποινικής και πειθαρχικής ανάκρισης σε σχέση με τον τρόπο που οι κατά καιρούς υποβληθείσες καταγγελίες αναφορικά με ελλείποντα πρόσωπα έτυχαν διερεύνησης και/ή αντιμετώπισης και γενικά χειρισμού από πλευράς Αστυνομίας, αποφασίστηκε η ενίσχυση με ακόμη ένα πρόσωπο.

Όπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Ανδρέας Πασχαλίδης, η προσθήκη έγινε «για να βοηθήσουμε στο να ολοκληρωθεί η έρευνα επειδή μπήκε το νερό στο αυλάκι τους δώσαμε ακόμη ένα ποινικό ανακριτή εδώ και 10 με 15 ημέρες».

Το άτομο που διορίστηκε είναι η δικηγόρος, Ευανθία Χαραλάμπους, η οποία προστίθεται στην ομάδα που αποτελείται από τους δικηγόρους, Άθω Κανναουρίδη (μέλος της Αρχής), Χριστίνα Σκουλιά και Λεωνίδα Χατζηπέτρου.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο διορίστηκε ακόμη ένα πρόσωπο μας απάντησε ότι «το έργο των ανακριτών είναι μεγάλο, απαιτεί πολλή δουλειά», προσθέτοντας πως «ο όγκος της δουλειάς που πρέπει να γίνει, λαμβάνοντας υπόψη το αποδεικτικό υλικό είναι τεράστιος».

Η έρευνα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, με τους τέσσερις πλέον ανακριτές να εργάζονται πυρετωδώς.

Ευθύνες ανεξαρτήτως βαθμίδος

«Η έρευνα δεν αγγίζει συγκεκριμένους βαθμούς της Αστυνομίας, εξαπλώνεται σε όλη την δύναμη», τόνισε ο κος Πασχαλίδης, προσθέτοντας ότι «όπου θα βρούμε ότι υπάρχει ευθύνη θα απλώσουμε τα πλοκάμια μας, όπου φανεί ότι τεκμηριώνεται η απόδοση ευθυνών, οι ευθύνες θα αποδοθούν ανεξαρτήτως βαθμίδος».

Ο κος Πασχαλίδης, συνεχίζοντας, μας εξηγεί πως «δεν θέλουμε να δώσουμε απλά ένα πόρισμα, θέλουμε να δώσουμε το σωστό πόρισμα».

«Αυτό το πράγμα το οποίο έγινε, έχει κεντρίσει και το ενδιαφέρον των Οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης που ασχολούνται με ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή είναι έξι αλλοδαπές γυναίκες, οι οποίες ήρθαν σε μία χώρα ξένη και αντιμετώπισαν αυτή την κατάσταση».

Οι καταθέσεις που έλαβαν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κο Πασχαλίδη, κυμαίνονται γύρω στις 125.

Ερωτηθείς αν το πόρισμα θα δοθεί στην δημοσιότητα, μας απάντησε ότι «αυτό δεν το γνωρίζω, εμείς θα το δώσουμε στον Γενικό Εισαγγελέα όπως λέει ο νόμος».

Σημειώνεται πως η έρευνα υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί τέλος Οκτωβρίου μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X