ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επ. Διοικήσεως: Παιδιά με ένα γονέα Κύπριο θύματα της γραφειοκρατίας

Τι αναφέρει στην έκθεση της η Επίτροπος Διοικήσεως

24news team

Δημοσιεύτηκε σήμερα η Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την μη ολοκλήρωση εξέτασης αιτήσεων για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας, δυνάμει καταγωγής, ανήλικων με γονιό Κύπριο πολίτη.

Η Επίτροπος Διοικήσεως, Μάρια Στυλιανού -Λοττίδη, μέσα από την έκθεση της διαπιστώνει ότι παιδιά με έναν Κύπριο γονέα, που διαμένουν στην Κύπρο, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κυπριακή υπηκοότητα με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες του ΓεΣΥ καθώς και να στερούνται και άλλα δικαιώματα.

Παράπονα που υποβλήθηκαν

Η Έκθεση υποβλήθηκε μετά από διερεύνηση αριθμού παραπόνων που υποβλήθηκαν σχετικά με τη μη προώθηση αιτήσεων για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας, δυνάμει καταγωγής, ανήλικων, των οποίων ο ένας γονιός είναι Κύπριος/α πολίτης/ιδα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για περιπτώσεις παραπονούμενων/ζευγαριών, όπου ο ένας εκ των δύο γονέων είναι Κύπριος/α πολίτης/ιδα, συγκεκριμένα ελληνοκύπριος/α (σε μία μόνο περίπτωση η μητέρα είναι Τουρκοκύπρια) και ο άλλος γονιός είναι υπήκοος τρίτης χώρας (Συρίας, Νιγηρίας, Αιγύπτου, Ινδίας, Ιράν, Καμερούν, Γεωργίας, Βιετνάμ, Κονγκό, Φιλιππίνες). Τα ζευγάρια αυτά έχουν αποκτήσει παιδιά, που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, στα οποία, ωστόσο, δεν έχει μέχρι σήμερα παραχωρηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η Κυπριακή υπηκοότητα δυνάμει καταγωγής.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτρόπου, το γεγονός της μη παραχώρησης της κυπριακής ιθαγένειας σε αυτά τα παιδιά, παρότι ο ένας τους γονιός είναι Κύπριος/α πολίτης/ιδα και παρότι τα ίδια έχουν γεννηθεί και ζουν στην Κύπρο έχει ως συνέπεια, τη δεδομένη στιγμή, τα παιδιά Κύπριων πολιτών να αντιμετωπίζουν προβλήματα που αφορούν σε καθυστέρηση εγγραφής τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας, μη δυνατότητα έκδοσης διαβατηρίου, μη δυνατότητα υποβολής αίτησης για διάφορα επιδόματα κ.α., εξαιτίας του ότι δεν λαμβάνουν την υπηκοότητα του Κύπριου γονιού τους.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, διαπιστώνεται ότι, παιδιά που κατάγονται, εκ του ενός γονέα τους, από την Κύπρο, γεννήθηκαν και διαμένουν στη χώρα, δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την Κυπριακή υπηκοότητα, γεγονός που πιθανόν να αποκλείσει ή να καταστήσει την πρόσβασή τους σε βασικά δικαιώματα περιορισμένη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε πολλές από τις περιπτώσεις των παραπονούμενων ο γονέας με καταγωγή από τρίτη χώρα, είναι άτομο με καθεστώς διεθνούς προστασίας (καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα ή συμπληρωματικής προστασίας) ή αιτητής ασύλου, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα πρόσβασής του στις αρχές της χώρας του και να μην είναι σε θέση να προβεί στις σχετικές διαδικασίες απόκτησης υπηκοότητας της χώρας του για το παιδί του.

Η Έκθεση υποβάλλεται για να υπογραμμιστεί το ζήτημα της έκτασης των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση εξέτασης των αιτήσεων για παραχώρηση της Κυπριακής υπηκοότητας στα παιδιά των παραπονούμενων, υπό το φως και των δυσμενών επιπτώσεων που, το γεγονός αυτό, μπορεί να επιφέρει στην προσωπική ζωή τους.

Σύμφωνα, πάντως, με την έκθεση της Επιτρόπου:

«Από τις τοποθετήσεις/απαντήσεις της εμπλεκόμενης υπηρεσίας, προκύπτει ότι, στην ουσία, ο/η αιτητής/τρια δεν λαμβάνει συγκεκριμένη απάντηση σε σχέση με το αν η αίτησή του/της έχει εγκριθεί ή απορριφθεί αλλά ενημερώνεται μόνο για το αν η περίπτωση του/της εμπίπτει στα κριτήρια ή όχι, χωρίς να υπάρχει τελική τοποθέτηση επί του αιτήματός του/της. Το ίδιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις των παραπονούμενων όπου η αίτηση για το ανήλικο παιδί τους εμπίπτει στα κριτήρια που θέσπισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Η υπηρεσία δηλαδή δεν τοποθετείται επί του αιτήματος, παρά μόνο ενημερώνει τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι το αίτημά τους θα περιληφθεί σε «λίστα» που «θα προωθεί», χωρίς να παρατίθεται οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα. Στην πραγματικότητα, δεν υφίσταται ολοκλήρωση της εξέτασης οποιασδήποτε αίτησης, καθώς ούτε ο Υπουργός Εσωτερικών έχει μέχρι σήμερα «διατάξει» προώθηση της εν λόγω λίστας ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά ούτε και διαφαίνεται να έχει τεθεί ζήτημα επέκτασης των υπό αναφορά κριτηρίων. Ως εκ τούτου, ελλείψει συγκεκριμένης και οριστικής απάντησης στις αιτήσεις των παραπονούμενων, είτε θετικά είτε αρνητικά, είτε γιατί πληρούν τα κριτήρια του Υπουργικού είτε όχι, τίθεται θέμα υπέρμετρης καθυστέρησης, στην ολοκλήρωση της εξέτασης αυτών».

Εισηγήσεις Επιτρόπου Διοικήσεως

Για το εν λόγω ζήτημα η Επίτροπος Διοικήσεως εισηγείται «Για τις περιπτώσεις των παραπονούμενων όπου πληρούνται τα σχετικά κριτήρια, οι αιτήσεις των ανήλικων παιδιών να προωθούνται άμεσα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις για λήψη τελικής απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο και να ολοκληρώνονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Για τις περιπτώσεις των παραπονούμενων όπου δεν πληρούνται τα σχετικά κριτήρια, οι αιτητές/τριες να ενημερώνονται έγκαιρα και γραπτώς για τους λόγους για τους οποίους το αίτημά τους δε δύναται να εγκριθεί».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση