ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έρευνα για φορολογική απάτη με πλοκάμια σε Κύπρο και Σλοβακία

Απάτη ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ

ΚΥΠΕ

Έρευνα κατά δικτύου φορολογικής απάτης στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργούσε μέσω δικτύου εταιριών στην Κύπρο και τη Σλοβακία, βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που κάνει λόγο για απάτη ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την Πέμπτη, στις 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν δεκάδες επί τόπου εφόδοι στο πλαίσιο έρευνας υπό την ηγεσία του γραφείου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα (Ελλάδα) για φορολογική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας συνέλαβε 21 άτομα στο πλαίσιο ερευνών κατά τις οποίες κατασχέθηκαν δέκα πολυτελή ρολόγια, μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων, ένα πιστόλι, πάνω από 130.000 ευρώ σε μετρητά και μεγάλος αριθμό εγγράφων και εξωτερικών σκληρών δίσκων. Το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών εξέτασε επίσης ψηφιακά δεδομένα που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας αποθηκευμένα σε σκληρούς δίσκους και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους.

Από την έρευνα, η οποία ξεκίνησε μετά από έκθεση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες της Ελλάδας, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη ενός πολύπλοκου δικτύου εταιρειών στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (Κύπρο και Σλοβακία), το οποίο εκμεταλλευόταν τους κανόνες της ΕΕ για τις διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών, συναλλαγές που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Η EPPO είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, καθώς και γραφεία στις χώρες που συμμετέχουν (24 από τα 27 κράτη μέλη). Είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Οι ύποπτοι φέρονται να διακινούσαν μικρά ηλεκτρονικά προϊόντα μέσω μιας αλυσίδας εικονικών εταιρειών (missing traders) που ιδρύθηκαν με αποκλειστικό σκοπό να αποφύγουν την καταβολή του ΦΠΑ. Άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στο σύστημα διεκδικούσαν στη συνέχεια την επιστροφή ΦΠΑ από τις εθνικές φορολογικές αρχές. Οι απώλειες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τον ελληνικό προϋπολογισμό από την απάτη υπολογίζονται σε τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ την περασμένη πενταετία.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου, η εγκληματική οργάνωση διαχειριζόταν μέσω τρίτων τουλάχιστον 430 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους οικονομικούς τομείς. Τα στοιχεία αποκάλυψαν επίσης την ύπαρξη και άλλων δικτύων που συνδέονται φορολογικές απάτες ύψους εκατομμυρίων ευρώ και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και θα διερευνηθούν περαιτέρω.

Όπως αναφέρεται, έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στην Κύπρο και τη Σλοβακία με την υποστήριξη των τοπικών γραφείων του EPPO, ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τις εταιρείες που εδρεύουν στις εν λόγω χώρες.

Μετά την ακρόαση των κατηγορουμένων αυτή την εβδομάδα, ο ανακριτής διέταξε την προφυλάκιση έντεκα ατόμων και περιοριστικά μέτρα για δέκα άτομα. Όλοι οι κατηγορούμενοι θεωρούνται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια, σημειώνεται.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση